17 januari 2013

Sterven betekent niet 'doodgaan'...

De laatste tijd hoor ik veel mensen om mij heen die spreken over het 'doodgaan' van mensen (en soms zelfs over het 'sterven' van dieren). Je hoort het op het journaal, in de media maar ook gewoon in gesprekken met mensen. Het is duidelijk wat er bedoeld wordt wanneer iemand dit zo zegt maar kun je dit ook zo zeggen over christenen die sterven?  Gaan christenen ook 'dood'?  Helaas wordt er zelfs in een Opwekkingslied (nr. 628) gesproken over het 'doodgaan' van de Here Jezus. Jammer dat dit zo, in mijn ogen, oneerbiedig en plat  is verwoord. En afgezien van het feit dat het oneerbiedig is, is het ook Bijbels gezien niet juist denk ik. In de Bijbel wordt nergens over het 'doodgaan' van mensen gesproken. Wanneer je de definitie opzoekt voor 'doodgaan' op Google wordt het al snel duidelijk:

"Ophouden te leven: Sterven drukt dit in 't algemeen uit; het heeft zowel betrekking op mensen als op dieren en planten. Van mensen wordt het vooral gebruikt, als men de oorzaak van de dood opgeeft. 'Deze man is van hartzeer gestorven'.
Doodgaan wordt uitsluitend van planten en dieren gezegd en alleen in ruwe of platte taal ook van mensen.
Overlijden heeft altijd betrekking op mensen; het woord betekent n.l. overgaan, d.i. in een ander, naar men hoopt, beter leven."

'Doodgaan wordt uitsluitend van planten en dieren gezegd en alleen in ruwe of platte taal ook van mensen'. Ik sluit mij hier helemaal bij aan. Misschien is het goed om er eens over na te denken hoe wij het woord 'doodgaan' in ons leven van alledag gebruiken.

Toen ik onderstaand getuigenis van Rachel Barkey weer tegenkwam, werd ik er opnieuw bij bepaald: 'Death is Not Dying'. 

Ze stond voor het spreekgestoelte en zei: "Zoals velen van jullie weten ben ik stervende." Rachel Barkey hield vlak voordat ze stierf een speech tijdens een vrouwenbijeenkomst. De speech werd opgenomen en is inmiddels, een paar jaar naar haar overlijden, door miljoenen mensen over de hele wereld bekeken. Waarom? Omdat ze de speech gaf terwijl haar lichaam vol kanker zat - tot aan haar schedel - en desondanks in staat was een enorm hoopvolle boodschap te geven. "Kanker bepaalt niet wie ik ben... ook niet een echtgenoot of een moeder... Al deze dingen maken deel uit van wie ik ben, maar bepalen niet wie ik ben. Wat mij definieert is mijn relatie met Jezus." Volgens haar betekent sterven niet doodgaan, omdat ze door Christus een eeuwig leven heeft.

 

10 opmerkingen:

 1. Ja mooi he, ik zag hem hier en daar al voorbijkomen. Vind het een indrukwekkend filmpje, een getuigenis van een vrouw die zichzelf en God heeft leren kennen. Het maakt dat je stil staat bij de kortstondigheid en het doel van het leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel bijzonder stukje, zo heb ik er nog nooit over nagedacht. Ik ga het filmpje nog rustig bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. prachtige woorden van Rachel om steeds weer te horen! Wat een moedige vrouw en wat een wijsheid. Ik ga het filmpje delen in de hoop dat velen (zowel mannen als vrouwen) haar boodschap zullen horen! Dankjewel Wendy!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi getuigenis en zo is het ook!

  Voor ons als gelovigen zullen wij de dood niet zien. Want ...wij zijn al immers met Hem gestorven, begraven en opgewekt en al gezet in de hemel Efz 1 en 2) Wat een rust en vrede geeft het ons,dat hel noch dood, noch krachten,noch machten,noch hoogte en diepte ons zou kunnen scheiden van de liefde Gods die in Christus Jezus is. Rom 8 : 38.39

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt Wendy,
  Veel om over na te denken na het zien van dit ontroerende getuigenis!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank voor dit filmpje, wat een moedige vrouw...

  Groet,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Om stil van te worden.
  Veel om over na te denken.
  Wat geweldig als je al je vertrouwen op Hem mag stellen.
  En zeker mag weten dat je behouden bent.
  Dank u Heer dat Rachel nu bij u mag zijn, en zij door dit filmpje mag getuigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, mooi zeg .... Hier is het leven voor bedoeld, niet? Om in Glorie te kunnen sterven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zeker het overdenken waard. Ik ben het er absoluut mee eens, maar gebruik het woordje 'dood' toch wel. Vooral richting m'n zoontje, want wie zegt er nou tegen een kind dat als het de straat overrent en wordt aangereden, het kan sterven? Dan zeg ik simpelweg, dan ga je dood. Zal hier eens beter op letten, hoe ik het nu verwoord.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.