12 oktober 2012

Waar vier jij avondmaal?

Avondmaal vieren...
In de meeste kerken en gemeentes wordt dit zeer regelmatig gedaan. Vaak in alle rust en met eerbied. Toch is het niet vanzelfsprekend dat het Heilig Avondmaal alleen op deze plek gevierd wordt. Ik las over een discussie die gaande is over de vraag op welke plaats je het avondmaal nog meer zou kunnen vieren. Moet dit namelijk altijd alleen in de gemeente plaatsvinden of kun je het ook thuis vieren met gezinsleden of met een groep christenen?
Ik las wat voors en tegens:

'Nee', zegt iemand, 'het avondmaal hoort binnen de gemeente onder toezicht van ambtsdragers. Zij kunnen toezicht houden op het Avondmaal; op de manier waarop het gevierd wordt, maar ook op de mensen die aangaan. Als het goed is kennen de ouderlingen de avondmaalsgangers. Mochten er mensen aangaan van wie de levenswandel niet past bij dit sacrament, dan kan daarover worden gesproken.'

'Ja', zegt een ander, 'je kunt het Avondmaal helemaal buiten de eredienst houden. Waar je Avondmaal viert, ís het eredienst. Want daar is Christus in het midden van Zijn volgelingen. In de eerste eeuwen werd wekelijks Avondmaal gevierd, vaak bij de samenkomsten thuis, een samenkomst werd standaard afgesloten met en eucharistieviering. Over het brood werd een gebed uitgesproken, maar dat brood kon worden meegenomen naar huis, zodat men ook daar eucharistie kon vieren.

'Nee', zegt een ander weer 'afspraken binnen een gemeente zijn nodig om wildgroei en misstanden te voorkomen - men kan al te gemakkelijk met rituelen aan de haal gaan'.

'Ja', zegt weer iemand anders 'Jezus zegt niets over de wijze van vieren; Hij houdt gewoon een maaltijd met Zijn volgelingen, Zijn vrienden, en wie maar met Hem samen wil eten. Wij hebben er iets raars, 'sacramenteels' van gemaakt.

Wat vind jij? Kan het Avondmaal ook buiten de kerkdienst gevierd worden? 


6 opmerkingen:

 1. Wij vieren altijd avondmaal op de kring en op de bidstond die we als gemeente hebben. De plaats maakt volgens mij niet zoveel uit, want God is aan plaats nog tijd gebonden. Ieder heeft zijn eigen verantwoording af te leggen aan God(inzake zuiver leven), dus als twee of meer in Zijn naam vergaderd zijn, dan is het bijbels om maaltijd te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Avondmaal kan je overal vieren ter nagedachtenis van de Heer en Zijn offer. Dat behoeft niet binnen een zogenaamd kerkgebouw want de kerk zijn wij zelf. Laten ze dat gezuurde brood wel wegooien en er het mooie ongezuurde brood voor gebruiken en niet een heel wit aan stukjes gesneden wat een aanfluiting is. Brood moet men breken en niet hakken en snijden. Maar de meeste kerken gaan aan de symbolen voorbij en die maken het avondmaal tot het avondmaal. Waarom heet het nog avondmaal want wij vieren het in de ochtenddienst? De maaltijd des Heren is misschien duidelijker....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het vieren van brood en beker kan overal, wij vieren immers namelijk het nieuwe Leven, omdat we met Hem Zijn opgestaan! Dat het oude ( zuurdesem) is weggedaan en niet meer onder het oude, maar onder het nieuwe verbond der Genade leven en danken Hem hiervoor.

  De Heer nodigt iedereen aan Zijn tafel...zowel hoeren en tollenaars.

  Proost!..le chaim op het nieuwe Leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dat het avondmaal wel zijn meeste lading heeft, wanneer je het met de gehele gemeente deelt. Wel heb ik moeite met dat gedoe van het aan tafel gaan vóór in de kerk. Liever geniet ik van het brood en de wijn op een voor mij meer anonieme manier. Niet in 'de kijker' aan de tafel, maar bijvoorbeeld doorgegeven in de banken. Het nuttigen in kleine kring, bv. een gespreksgroep spreekt mij overigens ook wel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 'Nee', zeg ook ik, 'het avondmaal hoort binnen de gemeente onder toezicht van ambtsdragers. Zij kunnen toezicht houden op het Avondmaal; op de manier waarop het gevierd wordt, maar ook op de mensen die aangaan. Als het goed is kennen de ouderlingen de avondmaalsgangers. Mochten er mensen aangaan van wie de levenswandel niet past bij dit sacrament, dan kan daarover worden gesproken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben het er niet mee eens dat men toezicht houdt op Avondmaal, zodat erover gesproken kan worden. Een ieder beproeve zichzelf toch?

  Verder ben ik het met Mirjam eens.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...