19 augustus 2012

De weg naar het kinderhart - Tedd Tripp

Vorige week ben ik begonnen in het boek 'De weg naar het kinderhart' van Tedd Tripp. Een geweldig boek. Het is herkenbaar en praktisch. Ik zou hoofdstuk voor hoofdstuk willen citeren maar dat kost wat veel tijd.
Mijn advies is: koop het en lees het!

Op de achterkant van het boek staat het volgende:
"Ouders maken zich vaak vooral druk om het gedrag van hun kind. Maar God heeft oog voor het hart. Hij zegt dat alles voortvloeit uit het hart ( Spreuken 4:23). Waar het hart vol van is, daar loopt de mond van over. Dit principe vormt de basis voor een goede, Bijbelse opvoeding.

Tedd Tripp laat heel praktisch zien hoe je een gids voor je kind kunt zijn. Wie geen oog heeft voor het hart, ziet niet dat zondig gedrag blijk geeft van een zondig hart. Wie alleen let op gedrag, gaat ook voorbij aan het Evangelie. Jezus kwam naar deze aarde om harten te veranderen, te bevrijden en te vernieuwen.

God wil ouders gebruiken om Zijn grootheid, goedheid en glorie aan te prijzen, zodat hun kinderen een hart zullen hebben dat Hem dient!
Dit verfrissende boek zal ouders helpen bij de opvoeding van hun kinderen."


5 opmerkingen:

 1. Interessant! Ik las wat reviews hierover, heb 't boek zelf niet gelezen. Wat me opviel in dit stukje is: "Wie geen oog heeft voor het hart, ziet niet dat zondig gedrag blijk geeft van een zondig hart."

  Ik denk eigenlijk dat jonge kinderen (zoals de mijne) nog geen volledig ontwikkeld bewustzijn hebben. Wanneer een volwassene zonde doet, zegt dat inderdaad iets over het hart (daar heb ik ook een blog over geschreven). Een kind moet in veel gevallen nog léren wat het verschil is tussen goed en kwaad.
  Het gaat m.i. iets te snel door de bocht om in zo'n geval te zeggen: een kind heeft een zondig hart. Ik geloof dat het hart pas onrein wordt wanneer iemand (een kind of volwassene) bewúst tegen zijn geweten ingaat. En juist WIJ zijn ervoor omdat geweten te vormen naar Gods Woord. In alle liefde, niet als 'tuchtmeesters'. Als een jong kind volhardt in het doen van kwaad, zegt dat misschien wel meer over ONZE uitvoering van de taak als ouders, dan over het (relatief nog onschuldige) hart/bewustzijn van het kind. Ja de zonde is aanwezig, maar waar geen 'gebodshandhaving' is (taak van de ouders) kan de zonde niet worden aangerekend!

  Ik denk dat ik vooral oog moet hebben voor de kwetsbaarheid van het hart en de behoefte om gevormd te worden van dit bewustzijn van mijn kinderen. Maar goed, nu reageer ik maar op 1 regel, dat is natuurlijk niet volledig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Annemieke ik ben het met je eens dat kleine kinderen nog geen volledig ontwikkeld bewustzijn hebben en nog veel moet leren.
  Persoonlijk denk ik wel dat ieder mens, dus ook ieder kind, van nature zondig is en met een zondig hart geboren wordt. 'Allen hebben gezondigd en derven de heerlijkheid Gods´ zegt Rom. 3:23.
  Wij hebben de taak als ouders om, met Gods onmisbare hulp, onze kinderen hiervan bewust te maken en hen te wijzen op God en Zijn Woord. Dit is een enorme verantwoordelijkheid die we serieus moeten nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geloof ook dat iedereen van nature zondig is! Het 'vlees' is zondig. Maar het 'hart' staat m.i. voor het bewustzijn/de geest van de mens - daar waar zijn wil en geweten in ligt. Dat bij een baby dus nog helemaal niet is ontwikkeld. Dit heeft ook te maken met de visie op of kleine kinderen behouden zijn als ze sterven, bijvoorbeeld. En met de scheiding tussen vlees en geest (= hart/gezindheid/verstand). Voert een beetje te ver hier :)
   Ik hamer er niet op dat het hart van mijn kind zondig is, ik probeer ze juist te helpen om er bewust aan te werken dat dit hart rein blíjft (zie ook: Een rein hart zonder vlekken, op mijn blog).

   Verwijderen
 3. Mooi stuk om te lezen! God, de Vader is ook op zoek naar ons hart. Dit is een voorbeeld en dat we dit mogen voorleven voor onze kinderen.


  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het ouderkompas van Danny Dane is ook een leerzaam boek. Het gaat over: Welke koers vaart jouw gezin?

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.