9 juli 2012

Leiding van dag tot dag - Paul E. Little


'De wil van God is niet een soort 'tover-pakketje', dat aan een touwtje uit de hemel komt, waar we in vertwijfeling naar tasten en waarvan we hopen dat we het ooit nog eens zullen kunnen grijpen.' Dit zegt Paul E. Little in het boekje 'Leiding van dag tot dag'. 'De wil van God lijkt veel meer op een boekrol, die iedere dag een stukje afrolt. Met andere woorden: God heeft een plan voor jou en mij, vandaag, morgen, overmorgen en de dag daarna.
We krijgen geen kant-en-klaar pakket in handen, God laat ons zelden een compleet beeld zien van zijn plan met ons leven. Hij wil ons wel graag leiding geven, maar dan op Zijn manier: stap voor stap en van dag tot dag.'

Blz. 43 trof me toen ik het boekje opnieuw pakte. 'Het kernpunt, wat de wil van God in je leven betreft, wordt niet bepaald door de rooskleurigheid van je omstandigheden, maar door je gehoorzaamheid aan Hem.
Dr. N. Sterrett wijst er bijvoorbeeld op dat iedere christen - of het nu een elektricien, een advocaat, een leraar, een huisvrouw of een timmerman is - zowel het voorrecht als de verantwoordelijkheid heeft om te weten dat hij of zij door God geroepen is. En hij heeft ook het voorrecht en de verantwoordelijkheid om te weten of hij God moet dienen ver weg of dichtbij. Je krijgt heus niet drie vroomheidspunten meer in Gods boek als je naar een land ver weg gaat, in plaats van in Nederland te blijven, of als je het evangelie brengt in plaats van je op een ander manier in te spannen. Dan leggen we een onjuiste rangorde aan van geestelijke waarden, die allerminst Bijbels is. Sommige mensen die ver weg zijn, zouden misschien wel hier moeten zijn, en andersom kan dat ook het geval zijn.
De beslissende vraag die ieder van ons zichzelf moet stellen is: 'Handel ik in overeenstemming met Gods wil en ben ik daar zeker van?' Het is niet een kwestie van even onze geestelijke veiligheidsgordels vastmaken en hopen dat we niet door een of andere emotie uit onze stoelen worden geslingerd naar een ver weg gelegen zendingsveld. Het is ook niet een gok wagen of je al of niet een roeping krijgt, en dan ( als je er door een wonder aan ontsnapt) roepen: 'Oei, dat ging maar nét goed - maar nu ik geen roeping heb, kan ik doen wat ik wil.'
Nee! Wij allen hebben het voorrecht te ontdekken wat God van ons wil en het met heel ons vermogen te doen.

In de kaft van het boekje staat een vraag: Denk je eens in dat de Here Jezus je het antwoord zou willen geven op één enkele vraag - welke dan ook. Hoe zou die vraag dan luiden?


15 opmerkingen:

 1. Een vraag aan de Here Jezus tja...
  Heb er te veel denk ik. Aan de andere kant ergens ook maar eentje:"waarom moest het leven zoveel leed met zich meebrengen?"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat dat inderdaad de meest gestelde vraag is Peter. Welke vraag zou je willen stellen an de Here Jezus als je het wat minder algemeen en wat persoonlijker zou maken?

   Verwijderen
 2. Ik denk dat de Heer ons zou vragen: Heb je mij waarlijk lief?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb dezelfde vraag als Peter. Waarom zóveel leed? Meer hoef ik niet te weten. Maar op het moment dat we die vraag stellen kùnnen, hebben we geen antwoorden meer nodig ..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat denk ik ook Hans, als we Hem zien zullen we het allemaal begrijpen.

   Verwijderen
  2. Nu zien we nog door een spiegel hè. Dan niet meer. Misschien moeten we onszelf maar zo min mogelijk afvragen. Hoewel, Zijn discipelen stelden Hem ook vragen. En menigmaal antwoordde de Heer zuchtend.. We zullen het bij leven nooit begrijpen. Inderdaad Wendy, pas als we Hem zullen zien. En dan zal Hij zeggen: "Geloof je me nu?" ;-) Wat een Dag zal dat zijn!!

   Verwijderen
 4. Wat een mooi stukje Wendy, Eigenlijk komt het hier op neer om in je dagelijks leven trouw te zijn en Hem te gehoorzamen, dat zhij je Zijn weg met jouw kan openbaren. Tja de vraag ik die ik zou willen stellen....
  Ik kan zo geen vraag bedenken, ik denk dat ik enorm dankbaar zal zijn, dat dat overheerst.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk eigenlijk dat ik dezelfde vraag zou stellen die ik nú al stel - en waar ik stukje bij beetje meer antwoord op krijg, in mijn hart. Hij wil immers maaltijd houden met mij, als ik de deur voor Hem open! Stel je eens voor dat Hij daar staat in de hal, en aanschuift aan de tafel. Kunnen we dan niet communiceren, zo door de dag heen? Als ik mijn grenzen tegenkom. Als ik moe ben, ongeduld voel opkomen, begeerte merk... "Hoe deed Ú dat, Here Jezus? Vertel het mij! Leer het mij! Laat mij zien hoe ik zo kan worden als U!" Horen we niet dagelijks op die manier aan zijn voeten te zitten - lerende van Hem, met een hunkerend hart, zoals Maria destijds?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste is mooi wat je schrijft Annemieke. Vaak gaat ons hart naar zoveel andere dingen uit maar we zouden zo ontvankelijk moeten zijn/worden als Maria. Zij had 'het beste deel' gekozen zei Jezus tegen haar.
   Ik heb die vraag ook wel eens die jij stelt 'Hoe deed U dat Here Jezus, leer het mij.'

   Verwijderen
 6. Hmm, als ik Hem 1 vraag mocht stellen... daar wil ik dan heel diep over na denken om zeker te zijn van de juiste vraag die ik stel;) sta denk ik nogal met een mond vol tanden, maar gelukkig worden in de Bijbel al veel vragen beantwoord, het onderwijs die Hij heeft gegeven is heel goed.

  'Heer, wat is Uw plan in mijn leven dat ik kan doen tot opbouw van Uw Koninkrijk?'

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Welke vraag ik aan de Heer zou stellen?

  Maak mij naar Uw Beeld o Heer, vorm mij,breek mij en zendt mij.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een mooie vraag Marion.Het zijn er eigenlijk wel vier :)

   Verwijderen
 8. *Waarom duurde het zo lang voordat U UW zoon Jezus stuurde.
  Hadden de mensen niet wat korten onder de wet kunnen leven?
  *Hoe komt het Jezus ,dat zoveel mensen de bijbel op zoveel manieren uitleggen, en er zoveel verdeeldheid is?
  *Ga ik het meemaken, Jezus, wanneer U terugkomt?
  en nog wel een paar vragen waaronder die van al het leed.
  Maar ik wil ook tegen U zeggen, ook al begrijp ik het vaak niet, dat ik U vertrouw!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel vragen heb je Mirjam. Ik denk dat heel veel mensen met deze vragen zitten en er graag antwoord op zouden willen.
   Mooi dat je zegt dat je Hem vertrouwt ook al begrijp je Hem niet!

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.