11 juli 2012

Een boek is als een goede vriend

De vakantieperiode breekt weer aan. Voor mij persoonlijk is dat altijd een heerlijke tijd waarin ik veel lees. Romans maar ook andere boeken. Zo heb ik klaar liggen om te lezen 'De weg naar het kinderhart' van Tedd Tripp en 'Een plaats van genezing' van Joni Eareckson Tada. 'Mijn moeders hoop' en 'Mijn dochters droom' van Francine Rivers.
Ongetwijfeld zal ik over de eerste twee nog eens een blogberichtje schrijven op dit weblog of op één van de andere twee. Ze zien er veelbelovend uit...

Afgelopen week heb ik eens een 'frisse wind' door mijn boeken laten waaien en ze allemaal afgestoft. Eén voor een  liet ik ze weer eens door mijn handen gaan. Wat een boeken hebben we toch en wat zijn we hiermee rijk gezegend. Sommige boeken heb ik jaren terug gelezen, andere staan nog maar net in de boekenkast. Onze boekenkast begint een beetje vol te raken en er zouden eens wat boeken uit moeten. Het moeilijke is alleen dat ik niet kan kiezen welke er dan weg zouden moeten. Ik vind ze allemaal even mooi en waardevol en in veel boeken heb ik aantekeningen gemaakt en stukken onderstreept.
Ik vrees dat ze de komende tijd gewoon blijven staan en dat ik ze hooguit verplaats.
Zelf vind ik het altijd leuk om bij iemand anders in de boekenkast te snuffelen. Het zegt vaak iets van iemand wat voor soort boeken hij heeft.
Voor mij zijn het een soort 'vrienden' geworden waar ik maar moeilijk afscheid van kan nemen.

Hieronder een overzichtje van enkele boekenplanken uit onze woonkamer.


Welk boek spreekt jou aan? Welke heb je hiervan gelezen en zou je iemand anders ook aanraden en waarom? Heb je zelf misschien een boek dat je iedereen wel zou willen laten lezen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Klik op de afbeeldingen om ze beter te kunnen zien


27 opmerkingen:

 1. Hoi Wendy, ik kan niet alle titels even goed zien maar herken er wel een paar die ik gelezen ofwel heb staan in de boekenkast:Met de doop in de knoop,grenzen,doelgericht leven,ademruimte,vrouw naar Gods hart,IKEG, begrijp de bijbel,pastorale cursus. De boeken die ook mooi zijn om te lezen:
  *thuis bij God-Max Lucado
  *Het naakte evangelie-Andrew Farley
  *Het normale christelijke leven-Watchman Nee
  *Mannen onder elkaar-Ralpf Milton(leuk kadootje voor de man)
  *Genade is een risico-Charles R.Swindoll
  *Waarom ik Jezus volg-Adrian Plass
  en nog veel meer, misschien moet ik er zelf een blog aan wijden;))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je tips Mirjam ( zijn er wel veel hoor). En ja, misschien ook eens iets voor jou om een blogje aan te wijden.

   Verwijderen
 2. Haha, ik zie het boek van Matthijs staan :)
  Wij hebben vele kasten vol en ik ga daar van tijd tot tijd weer doorheen, toch kan ik moeilijk boeken weg doen...
  Op Goodreads.com kan je een beetje zien wat mijn boekenplank is :) Ik zou willen dat ik meer tijd had om te lezen, er ligt namelijk nog een hele grote stapel 'te lezen' boeken. De eerstvolgende op mijn lijstje is "Laat je droom varen' het verhaal van Johan Huibers die de ark heeft gebouwd die hier zo mooi voor de deur ligt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die van Matthijs staat op het eind, is er al een van de laatste bijgekomen! Het is er wel eens die je steeds weer pakt overigens.
   Jouw boek staat er ook tussen maar ik zie niet 1,2,3 waar.
   De site die je noemt ken ik niet, ben benieuwd naar jouw boekenplank.
   Dat boek van Johan Huibers lijkt me ook erg mooi. De titel is erg goed gevonden. Ben je er zelf al wezen kijken?

   Verwijderen
  2. Nee, ik ben er nog niet in geweest, ga binnenkort een keer met mijn moeder denk ik.

   Verwijderen
 3. Leuk, om zo even in je boekenkast mee te kijken, Wendy!
  Inderdaad, een boek dat je raakt kan een goede vriend worden. Dat heb je goed omschreven. Voor jou zijn dat de boeken van Elisabeth George? 'k zie er ook een fijn boek tussen staan van een andere Elisabeth, Elliot. (Haar bizarre en ontroerende verhaal heet "Vijf kruisen in de jungle"). Zie ook m'n fotolog, label 'boeken' (onderaan).
  Heb het boek van Joni, Een plaats van Genezing, inmiddels uit. Ontzettend bemoedigend! Als chronisch zieke zijn dat de boeken waar ik ècht iets aan heb. Joni schrijft evenwichtig over ziekt en genezing, Gods Plan en onze Eeuwige bestemming. (Daar waar het vaak totaal over de kop gaat als het gaat om genezing en Jesaja 53. Maar dat terzijde).
  Links staan goeie, Wendy: John Piper! Rick Warren ernaast heb ik dan weer niets mee, sorry :) Rechts een paar 'oude' Henk Binnendijk's, (h)eerlijke man. Van de bekende namen mis ik Philip Yancey. Verder zie ik geen C.S. Lewis, Larry Crabb, Tim Keller, Max Lucado, Corrie ten Boom, Watchman Nee. Heb je nog meer planken?.. :)
  Van harte aanbevolen: de boeken van Open Doors. De verhalen van vervolgde christen zet ons leven in een ander Perspectief, meen ik.
  Je merkt, als het om boeken gaat wordt ik enthousiast, haha ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha ha, Hans, ik word er ook altijd enthousiast van. Ze mogen mij best een dag opsluiten hier in de christelijke boekhandel. Heerlijk!
   Het zijn inderdaad maar enkele planken. We hebben ook nog een paar planken romans en mijn man heeft ook nog diverse planken in zijn kantoor. De boeken van Lewis en Corrie ten Boom staan op een andere plank.
   Larry Crabb staat nog op mijn lijstje. Ik kreeg deze schrijver pas ook door van iemand. Van Tim Keller heb ik nog niets gelezen, wel óver gelezen. Max Lucado staat er wel bij: onderste foto bovenaan in het midden. Watchman Nee ken ik (nog) niet.
   Je ziet het al, nog genoeg te lezen!
   Dat boek van Joni lijkt mij ook heel mooi, dat ligt klaar. Ga ik vast nog over bloggen!

   Verwijderen
  2. Van Binnenuit van Crabb 'moet' je echt gelezen hebben.
   Het normale christelijke leven van Nee ook.
   Tja, romans, dat is meer een vrouwending geloof ik. Niet dat daar iets mis mee is hoor. Heb een paar mooie romans gelezen heb. Lees toch liever puur geloof-opbouwende boeken.
   We hebben nog genoeg te lezen inderdaad. Denk dat we nooit uitgelezen raken! 'Een plaats van genezing' zul je vast een goed boek vinden. Fijne vakantie!

   Verwijderen
  3. Dank voor de tips Hans. Ik ga er naar kijken. Ik lees ook het liefst geloofsopbouwende boeken hoor maar in de vakantie is een roman eens even wat anders!

   Verwijderen
  4. Absoluut, en één met een goed verhaal kun je tevens door geraakt én opgebouwd worden.
   Het zijn inderdaad enkel tips, niets "moet" ;-)

   Verwijderen
 4. Die twee boeken van Francine Rivers heb ik allebei pas gelezen, ben benieuwd hoe jij ze gaat vinden, ik zal nog niets zeggen. Van haar heb ik al veel gelezen en ik vond kind van verzoening heel mooi! Ook bevrijdende liefde, de roep van de Sjofar en de laatste zondeneter. De boeken van Brock en Bodi Tone over Israel bond ik prachtig, daar waren ook series van, De kronieken van Sion, maar op het laatst begonnen ze toch te vervelen.
  Van Karin Kingsburry en Lynn Austin heb ik er ook wat gelezen ook goede svhrijfsters. Verder vind ik het leuk om boeken over de Amish te lezen of waar gebeurde verhalen over de oorlog en kamp overlevenden.
  Ik houd enorm van lezen, helaas ontbreekt me vaak de tijd om eens lekker te gaan lezen, of ik ben na een lange dag echt te moe om nog te lezen. Wie weet kom ik er in de vakantie ook weer aan toe. Een boek dat ik vanaf m'n elfde jaar eens las en daarna meerdere keren heb gelezen en nu nog mooi vind, is de Kinderkaravaan, n.a.v. een waargebeurd verhaal. Ha,ha, ik moest vroeger van m'n vader eens een spreuk goed onthouden die bij ons in Enschede op een zuil in de bieb stond: zie toe dat u niet door de boeken verslonden wordt! Goeie, ik las zo verschrikkelijk veel en dan vergat ik alles om me heen, ik hoorde of zag of merkte niets meer.
  Is nu niet zo handig dus als ik ga lezen, dan kunnen de kinderen het huis afbrekrn, ik merk het niet : -)

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In dat eerste boek van Francine Rivers ben ik inmiddels een heel eind. Je wordt er niet vrolijk van maar het is razendknap geschreven. Die andere die je noemt heb ik inderdaad ook gelezen, prachtig! Ook Lynn Austin schrijft erg mooi.
   De andere series die je noemt ken ik (nog) niet, misschien iets voor een volgende vakantie :)
   En ja, ik ken het hoor, als je eenmaal in een verhaal zit, ga je er helemaal in op en het lukt niet altijd om dan lekker door te lezen. Af en toe een poosje vind ik ook heerlijk.

   Verwijderen
 5. Ik heb bijna alle boeken van Francine Rivers en Lynn Austin gelezen, maar ook bijna alle boekjes van Corrie ten Boom en van karen kingsbury

  Het boek Bijbels omgaan met grenzen, ken ik ook en ben met zijn tweede boek bezig wat heet: Tussen vlucht en verlangen,wat een vervolg is op het boek Grenzen, van Henry Cloud.

  Als je op het water wilt lopen, moet je je boot uitstappen.
  En het boek: Binnen geroepen.

  En alle boeken van: Annie Berends Kardijk.

  En nog zoveel meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oja en: Een vrouw naar Gods Hart en haar boeken.En het boek van Lisa van Beveren.(Weet de titel even niet meer.)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oja, en nog veel boeken van Joyce Meijer. o.a: strijd in in je denken en nog een paar van haar,dan moet ik ze even allemaal opzoeken.

  Het Leven van Koningin Emma, Het leven van Elvis Presley zij allen kende de Heer, prachtige getuigenissen van hun levens en persoonlijke strijd en vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als 1e zie ik ademruimte staan.Valt ook echt wel op. De andere titels kan ik niet echt goed zien. Ik herken het wel wat je schrijft dat sommige boeken als vrienden zijn en je er moeilijk afstand van kan doen. Helaas lukt het mij niet meer zo om een boek te lezen. Ik hoop dat dat wel weer terug komt, want ik heb altijd al veel gelezen. Boeken die mij geraakt hebben zijn o.a. "Vallei van liefde,"( Staat op tarasiki.blogspot.com)"Het kruis in de asfaltjungle." Het boek: "Laat je droom varen"heb ik onlangs gekocht en wil ik proberen te gaan lezen. Ik vind die titel zo pakkend. Laat je droom gaan of maak het waar. Goede vakantie en veel leesplezier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Yvonne, jij ook een goede vakantie en hopelijk lukt het om het boek van Johan Huibers te lezen. (dat gaat Marja ook doen :)

   Verwijderen
 9. Boeken, ik kan niet zonder. Elke week een boek is het minste wat ik verbruik. Niet altijd christelijke boeken hoor, het mogen ook andere goede boeken zijn, als er maar een normaal taalgebruik in wordt gebruikt en ik me inhoudelijk niet behoef te storen. Ten boom, bosshardt, Plass, als wederkerige christelijke boeken. Veel christelijke boeken vind ik slechts een maal fijn te lezen, daarna pak ik ze niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow,als er iets is wat ik graag doe, dan is dat lezen. Het geeft veel ontspanning.Geloofsopbouwende boeken, maar ook romans en niet-christelijke boeken.Ook van niet-christelijke boeken leer ik heel veel, mits ze niet grof zijn.
  Waarom zou je alleen in de vakantie romans mogen lezen?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nee hoor, romans kun je altijd lezen, vakantie of niet. Voor mijzelf doe ik het zo maar dat mag iedereen natuurlijk zelf bepalen.
  Vooral ook van de romans met een diepere geestelijke boodschap kun je heel veel leren maar ook al zou het gewoon ter ontspanning zijn dan is het nog heerlijk. Lezen kan ook een manier van ontspannen zijn, net zoals een ander gaat schilderen of fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als ik in de christelijke boekenwinkel sta, kan ik ook zo uren turen naar alle boeken die er staan, en dan geen keuze kunnen maken, want ik wil ze allemaal;) Heb er in mijn eigen boekenkast ook aardig wat staan, mede dankzij mijn man. Ik zie op jouw plank ook boeken staan die ik zelf ook in de kast heb staan. Leuk! Stuk voor stuk waardevolle boeken. Heb zelf ook veel 'bijdehand boekjes' e.a. kleine boekjes die je zo even kunt pakken en doorbladeren voor bemoedigende teksten. Het boek wat jij in de kast hebt staan; 'eerste hulp bij moeilijke omstandigheden' lijkt me wel interessant, die ken ik (nog) niet. Wij hebben trouwens ook erg veel Bijbels (twee planken vol!) in meerdere talen en vertalingen. Mijn man 'spaart' Bijbels en hoopt op een dag bijbelleraar te mogen zijn! Hij verslindt ze stuk voor stuk;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die 'bij de hand' boekjes heb ik ook staan maar op een andere plank :)
   Van het boek 'Eerste hulp bij moeilijke omstandigheden' van Dato Steenhuis zie je eigenlijk alleen de kaft. In het boek zelf zitten een aantal kleinere boekjes. Dit zijn de onderwerpen:
   Als het in uw huwelijk niet goed gaat
   Als u onrecht aangedaan is
   Als u alleen staat in het geloof
   Als het contact met God verbroken is
   Als uw lichaam moeite geeft
   Als het vertrouwen geschonden is
   Als je in de fout gegaan bent
   ( zie ook deze link http://www.lezen.nu/boeken/eerste-hulp-moeilijke-omstandigheden.html)
   Ze zijn inderdaad erg waardevol. En ja Bijbels, die 'sparen' we ook. Ze staan eigenlijk niet zozeer op een plank, alleen degene die we weinig gebruiken maar liggen door het hele huis heen. Ik heb hier eind 2012 eens een blogbericht aan gewijd.
   Zie http://christenleven.blogspot.nl/2010/12/rijk-gezegend.html Inmiddels zijn er al weer enkelen bijgekomen in de Herziene Statenvertaling.
   De Bijbel blijft natuurlijk het meest waardevolle boek!

   Verwijderen
 13. Wij zijn hier gezegend met een bibliotheek waar zo ongeveer alle christelijke auteurs te lenen zijn. In onze vorige woonplaats was dat niet zo, bewijst maar weer dat er iemand in de bieb moet werken die affiniteit heeft met christelijke boeken.
  Bijna alle schrijvers die hier langs komen ken ik ook. Meestal koop ik alleen boeken die ik zeker weten ga herlezen omdat ze behalve mooi ook 'nuttig' zijn. Zoals die van Elizabeth George, echte werkboeken!
  Een schrijver die ik nog niet ben tegengekomen hier is Charles Martin. Ontzettend spannende, pakkende 'romans'.
  En verder lijk ik op Dineke... moet er echt voor zorgen dat ik niet verslaafd raak aan lezen zodat mijn gezin ook nog wat tijd krijgt!
  Soms is dat echt een strijd, want ik ben 'leesdoof' zoals we dat hier noemen.
  Maar ja, prioriteit nummer 1 zijn (na mijn relatie met God) mijn man en mijn kinderen en NIET boeken...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Charles Martin ken ik niet Altanta. Dank je voor de tip.
  Je hebt gelijk als je zegt dat je man en kinderen ( na God) prioriteit hebben. Soms kunnen boeken je juist ook weer helpen om je prioriteiten in evenwicht te brengen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Misschien is dit boekje een leuke leestip www.facebook.com/OnderwegOntmoeten ook via Johannes Multimedia te bestellen. Op facebook staan stukjes uit de verhalen en reacties van lezers en lezeressen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor de tip Marc. Ik zal er eens naar kijken. Volgens mij heb je het boekje zelf geschreven?

   Verwijderen
 16. Alleen al de titel is geweldig. Leuk Artikel. Leuk geschreven ook. Ik ga het deel van mijn boeken dat onder het stof staat ook maar weer eens afstoffen.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.