16 mei 2012

Televisie kijken met kinderen

De televisie is in onze tijd en deze maatschappij bijna niet meer weg te denken. Bijna ieder gezin heeft er zeker wel één in huis. Er zijn onnoemelijk veel zenders en het is een hele puzzel soms om te zoeken naar goede, verantwoordelijk programma's. Gelukkig is er ook de christelijke familiezender Family 7, maar nog niet iedereen kan hier gebruik van maken. De  meesten van ons zullen het moeten doen met de 'gewone' zenders.
In vele huiskamers staat de televisie urenlang aan. Er is voor elk wat wils tegenwoordig. Ook voor onze kinderen en jongeren zijn er onnoemelijk veel programma's.
Vaak hebben de wat oudere kinderen ook een eigen televisie op de kamer of kijken ze op hun laptop naar uitzending gemist en kijken ze zo toch nog naar iets wat ze eerder in de week niet konden zien.
Ik ervaar zelf dat we als ouders veel minder zicht hebben op wat ze kijken dan een paar jaar geleden, zelfs al hebben ze geen tv op hun eigen kamer.  Mede door de opkomst van YouTube en uitzending gemist gaat er voor de jeugd een wereld open en is alles binnen handbereik.

Als schrijvend kwam ik op een heel aantal vragen over het televisiekijken van onze kinderen. Ik leg ze jullie voor en ben benieuwd naar jullie reacties. Ook wil ik jullie vragen of jullie misschien goede boeken weten over mediagebruik onder jongeren.

Hoe lang kijken jullie kinderen? Naar welke programma's kijken ze altijd of juist niet? Kijken jullie altijd mee? Zetten jullie de televisie wel eens uit als er bv. gevloekt wordt?
Kijken jullie wel eens een programma samen met je kinderen juist omdat je weet dat het niet goed is en er dan na afloop over kunt praten waarom het niet goed is?
Hoe gaan jullie om met jullie kinderen die al een eigen computer/laptop hebben en kunnen kijken wanneer ze willen?
Hebben jullie kinderen een eigen tv op hun slaapkamer? Waarom niet/wel?

Misschien hebben jullie nog wel meer vragen. Stel ze hieronder of praat mee op de Facebookgroep.


11 opmerkingen:

 1. Wij hebben de tv 2 jaar geleden de huiskamer uitgebannen. We vonden dat hij teveel domineerde.Hij staat nu op zolder en we hebben alleen NL123. Als ze kijken kijken ze eigenlijk best vaak een dvd, maar ook wel op de laptop, in de huiskamer op uitzending gemist ofzo. Soms kijken ze een uur en soms helemaal niet, dan doen ze liever een spelletje op de laptop. Ze hebben gelukkig nu nog een leeftijd dat ze lekker buiten gaan spelen of knutselen, dus ik weet natuurlijk niet hoe het is als ze ouder worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben er voor gekozen om geen TV te nemen. Het is hier aardig prikkelvrij.

  Mijn oudere dochters hebben eigen laptop. We hebben regelmatig gesprekken over wat goede films zijn en wat niet. We praten ook wel eens over hoe balen het is, als je toch weer lang naar allerlei filmpjes hebt zitten kijken. Dat het zo moeilijk is om te stoppen. We zijn daar lekker open over.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om te lezen, wij hebben ook geen TV. Bewust niet. Hoofdzaak is de rommel die er toch meekomt en de tijd die het in beslag neemt. (het vastzitten om op bepaalde tijden te kijken)en de dominante plek die het, als je niet oppast, ingaat nemen. De computer staat op een goed zichtbare plek in de huiskamer en daar kunnen ze als ze willen via uitzendinggemist wat kijken. Tot nu toe is dat hoofdzakelijk Klokhuis en jeugdjournaal.(Kun je ook doorspoelen als je iets niet leuk vindt)
  We hebben wel een dvd speler en af en toe kijken ze b.v een Disney film of kijken we met de groten een documentaire. We hebben hier nogal een uiteenlopend verschil in leeftijd, dus overdag worden, als er al gekeken wordt, gewonen leuke kinderfilmpjes gekeken. Net als Roos zegt hebben wij ook goede gesprekken met de oudste jongens over het soort films dat er is. B.v. waarom we liever niet hebben dat er pure geweldfilms worden gekeken. (echt iets voor jongens he?)
  Nu moet ik zeggen dat ik dankbaar ben dat onze kinderen liever spelen dan film kijken deels hebben wij dat natuurlijk ook gestimuleerd, maar ik besef ook dat ik dankbaar mag zijn dat ze tot nu toe ook niet zeuren waarom we geen TV hebben, of waarom ze iets niet mogen zien. Ze begrijpen het gelukkig heel goed en hebben daarom zelf ook niet de behoefte meer. Dat is denk ik heel belangrijk dat je open met je kinderen in gesprek blijft zoals hierboven al gezegd is, dat het b.v niet alleen een verbod is, maar dat ze zelf gaan inzien waarom niet.
  De oudste heeft een eigen laptop, maar die wordt alleen beneden gebruikt, en ja, met zoveel personen om je heen kun je sowieso al niet zomaar kijken wat je wilt.
  Ik besef dat het voor ons als ouders wel zoeken blijft naar wijsheid. De kinderen worden wel ouder.
  Ben echt benieuwd naar andere reacties.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vroeger hadden we geen tv (láng geleden, als kind). Ik miste het nooit, vermaakte me prima op een andere manier. Nu hebben we wel tv. Ik ben geen regelmatige tv-kijker, volg (bewust) geen vaste programma's. Hij staat 's avonds vaak uit, zeker als ik alleen ben (mijn man mag nog wel eens een voetbalwedstrijd kijken ter ontspanning). Ik vind het wel leuk voor de kinderen, bijvoorbeeld als ze zo tegen vijf uur moe zijn van het spelen en ik eten ga koken. Maar dat lossen we ook wel eens op met een filmpje, dus daar heb je de tv niet per se voor nodig :)
  Het ding staat wel eens ongemerkt te lang aan (omdat ik het niet doorheb, ben dan zelf druk bezig), daar wil ik meer op letten - want anders krijgt de tv inderdaad een te dominante plek. Mijn kinderen zijn nog klein (oudste is 7) en ik bepaal wat er gekeken wordt, dat zijn over het algemeen leuke, leerzame kinderprogramma's (hoewel er af en toe echt wel iets tussenzit wat me niet bevalt). En op zo'n woensdagmiddag doen ze maar lekker wat anders: buiten spelen, verven, bouwen, knutselen... Tja, het heeft zijn voor- en nadelen, belangrijkste is hoe je ermee omgaat, speciaal waar het de kinderen betreft, en dat is best wel eens zoeken naar wijsheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben geen televisie. Af en toe kijken met name de meiden uitzendin gemist. Ze kijken dan vooral programma's als chack point. In vakanties is vaak wel televisie en dan zijn we heel soepel wat betreft de kijktijd, wetend dat het thuis niet meer kan. We hebben de tv nooit gemist, het is geen principe of zo, maar toen we trouwden bedachten we dat we eerst eens zouden kijken of het zonder zou gaan. En ja hoor: we lezen liever. De kinderen hebben een half uur pc tijd per dag, voor ontspanning, voor school gaan ze op onze tijd. De jongens kijken regelmatig you tube, buurman en buurman of tom en jerry en dd. Het bevalt ons prima zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het valt me toch wel op in jullie reacties dat er veel gezinnen zijn die geen televisie hebben. Dat had ik niet verwacht... Mooi om te lezen hoe jullie er mee omgaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hebben jullie niet het gevoel dat je 'iets' mist doordat je geen tv hebt. Bv. nieuws of journaal? Of lezen jullie veel kranten of lezen jullie het dan op internet?

   Verwijderen
  2. Nee, dat gevoel hebben wij hier eigenlijk helemaal niet. Eerder tegenovergesteld, dat we wel eens zeggen: wat een geluk dat we geen TV hebben, wat een rust! Dit zijn uitspraken van de kinderen. Het nieuws volgen we via nu.nl of journaal op uitzendinggemist of krant.

   Dineke

   Verwijderen
 7. Wij hebben thuis wel een tv, en hij staat best regelmatig aan. Ik ben wel erg streng met wat wel en wat niet. Wij hebben een menu waarmee je filmpjes kunt terugkijken, zo kan ik preces kiezen wat ik wil dat ze zien (4 en 3). Het liefst kijken ze een dvd of programmás zoals ter land ter zee en in de lucht. Programma's die echt niet aan gaan zijn sprookjes, dingen over tovenarij, agressie of met een nare sfeer erin die mij niet aanstaat. Ik weet eigenlijk altijd wel wat ze bekijken, ook al zit ik er niet altijd bij. Ze hebben dus best veel keuzevrijheid, maar wel binnen mijn keuze. Ze weten heel goed welke dingen ik niet wil dat ze kijken, en waarom niet. In de supermarkt kun je ook tv kijken, en ik heb ze geleerd dat als het filmpje eng/niet leuk/niet fijn is, ze weg moeten lopen. Soms is er een filmpje op tv thuis, wat ik niet goed vind. Dan laat ik het toch aanstaan en zie aan hun nonverbale communicatie dat ze weten/voelen dat het niet goed is om naar te kijken. Dan ga ik het gesprek aan (is het een leuk filmpje, waarom niet, wat vind God hiervan en wat vinden ze zelf) en leg dan uit waarom ik het fimpje niet oke vind en zet het filmpje uit. Ik hoop ze zo een eigen gevoel te laten ontwikkelen over wat wel en niet goed is. Hopelijk kunnen ze met dit onderscheidend vermogen later zelf de goede keuzes maken op het moment dat ik er niet bij ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook wij hebben geen TV. We missen 'm geen moment! Als we in een vakantiehuisje wel TV hebben blijkt weer waarom: iedereen zit naar het scherm te staren, er is weinig contact, het eten moet op een bepaalde tijd klaar zijn want anders missen ze dit of dat (daar doe ik niet aan mee hoor, we eten als het eten klaar is, pech!), ik vind het helemaal niks.
  En thuis... zijn ze weer tevreden met lezen en alleen via uitzending gemist met het hele gezin 'nuttige' programma's kijken zoals Radar, Opgelicht, en ter ontspanning That's the question of Lingo.
  VOrige week kwam mijn man er achter dat wij zonder ook maar iets te betalen alle zenders op de kabel hebben zitten in de meterkast in de gang. We vertellen dit niet aan de kinderen, ze kunnen zo goed zonder, waarom zouden we ze 'wakker' maken?
  Verder spelen ze hier nog heel graag samen, zelfs grote pubers, met Lego en Playmobil.
  Ik denk dat dat zou verdwijnen als we ze meer TV zouden laten kijken.
  De computer is een ander verhaal. Die staat in de huiskamer, zodat er altijd een meekijkend oog is. Voor school moeten ze er veel op doen, en dat mag. Gewoon maar surfen en filmpjes op YouTube kijken mag ook maar dan beperkt.
  Zo krijgen ze ongemerkt toch al heel veel beeldmateriaal binnen. Toch ben ik nog steeds meer voorstander van het gebruik van de computer dan van de TV. Je hebt meer een eigen keuze, tijdens uitzending gemist loop je (gelukkig!) alle reclame mis, je kunt starten en stoppen wanneer je wilt.
  Als je de TV aanzet weet je vaak niet wat er komt, en die reclames zijn vaak ook doorspekt met insinuerende (sexistische) beelden en opmerkingen waar ik niet op zit te wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was ik vergeten te melden, ik ben ook zo blij dat je geen reclames hebt bij uitzendinggemist en dat je door kan spoelen.
   Het leuke van dit stukje vind ik herkenbare, ook mijn pubers spelen nog echt met elkaar met Lego en playmobil. ( of maken zwaarden en schilden van hout en spelen heuse toernooien, ) ze houden ook veel van een goed bordspel spelen met elkaar.

   Dineke

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.