15 mei 2012

Opwekkingsliederen

Als kind ben ik opgegroeid met de Psalmen (en 12 enige gezangen) in de oude berijming in de Gereformeerde Bond. Al jong leerde ik deze Psalmen op de basisschool en tot op de dag van vandaag zitten deze in mijn geheugen gegrift. Als kind begreep ik eigenlijk niet wat ik zong maar naarmate ik ouder werd, ging ik, de soms toch moeilijke teksten, steeds beter begrijpen. Ik ben er dankbaar voor en hoop en bid dat ik deze oude liederen niet meer kwijt zal raken.
Toch zijn er in de loop van de jaren vele andere liederen op mijn weg gekomen die een rijke aanvulling zijn op deze Psalmen. Psalmen uit de nieuwe berijming, liederen uit het Liedboek van de Kerken, liederen uit de Bundel van de Baptisten, liederen van Johannes de Heer, Youth for Christ, Glorieklokken, Psalmen voor nu, Opwekkingsliederen en natuurlijk talloze liederen van Christelijke artiesten.

Wanneer ik al deze liederen zing, hoor en luister, springen voor mij persoonlijk de Opwekkingsliederen er het  meest uit. Ik weet wat er allemaal over gezegd en geschreven is en ik weet ook dat sommige liederen Bijbels gezien niet helemaal kloppen, niet goed verwoord zijn of weinig diepgang hebben.
Ondanks dit laatste blijven ze mooi, vooral de wat oudere nummers spreken mij het meest aan.

Toen ik vanmorgen weer enkele liederen van een oude CD opzette sprong nummer 150 er toch wel uit voor mij. Vooral het laatste stuk van het lied.Samen met nummer 145 ( U wil ik loven Heer) denk ik dat ik dit toch wel de mooiste Opwekkingsnummers vind hoewel er nog veel mooie tussen zitten.

Ik zie uit naar Pinksteren wanneer de nieuwe Opwekkings CD weer verschijnt. Ik kan me er nu al op verheugen!

Welk nummer uit de Opwekkingsbundel vind jij het mooiste? Heb je een favoriet nummer? Is er een ander lied dat je heel mooi vindt? Ik ben benieuwd.


15 opmerkingen:

 1. Hoe mooi en tijdloos de Psalmen ook zijn, ben blij dat er ook nog andere liederen geschreven en gezongen worden. De Bijbel zegt via David: "Zing een nieuw lied voor de Heer", in Psalm;-)40:4. Paulus spreekt in Kol. 3:17 over Geestelijke liederen. De Opwekkingsbundel heeft er zeker prachtige tussen zitten. Mijn favo's zijn 42(Stel mijn vertrouwen), 451(Ik hef mijn ogen/Ps. 121), 585 (Er is een Dag) en 688 (Genade zo Groot).
  Verder luister ik meestal naar Engelstalig, een taal die rijker is dan de onze. Het liefst naar Brian Doerksen of Rich Mullins. En ben stapel met de eeuwenoude Hymnen, favo's: It Is Well With MY Soul en Just As I Am en I Need Thee Every Hour.
  Tot zover ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vergat nog Softly and Tenderly, ook zo'n mooie Hymne!

   Verwijderen
  2. Ik ga er eens naar kijken Hans, ik ken die Hymnes niet. Zijn gewoon op YouTube te vinden denk ik?

   Verwijderen
  3. Nu ik ze luister komen ze me heel bekend voor. Kende ze dus blijkbaar wel :)

   Verwijderen
 2. Zo heb ik ook liederen die mij tot hulp zijn en die ik ook mooi vind.
  B.v. Ik dank u voor zonlichte dagen,
  Maar ook voor beproeving mijn god.
  't is alles voor mij tot zegen.
  Ik dank u, ik dank u, mijn God.

  Of: 't is Gods Geest die duidelijk in je hart wil spreken,
  Lieve vader, moeder heb je het gehoord?
  Heb je ook gemerkt hoe nodig 't is je kind'ren
  Moed en troost te geven met een lieflijk woord
  Maak je denken daarom los van aardse zaken,
  Wijd je zorgen eerst aan al wat leven heeft
  Want we hebben maar een korte tijd op aarde
  Heb dus nu de kind'ren lief, die God je geeft.
  Zie je in hoe grote schat je is gegeven?
  Elke kinderziel is meer dan alles waard
  Scherm je huis af voor de geest van deze wereld
  Dat brengt groei en bloei en geeft hun leven vaart

  Deze liederen komen uit de liedbundel waaruit wij zingen.
  Zo zijn er nog veel meer liederen, waarvan de inhoud voor mij tot hulp is door dag
  Ik ben dankbaar voor zo'n enorme rijke schat aan liederen.
  Ik zou er zo nog wel een paar kunnen noemen.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het grote voordeel van het psalmen zingen als kind is dat je het woord van God nooit meer echt kwijt kan raken. De bijbel op muziek zet zich vast als een anker in de ziel. Ik ben daarom jaloers op mensen die als kind opgroeiden met de psalmen. Ik groeide op met Pink floyd. Mijn vrouw met psalmen. Toen ik op mijn 26e tot geloof kwam zongen wij Johannes de Heer liederen, Glorieklokken bundel en Opwekking. Het maakt mij niet veel uit welke ik zing, het is mij even dierbaar en er zijn opwekkingsliederen die ik niet kan zingen omdat ze een te grote geestelijke lading voor mij hebben. Om kort te gaan, zou ik het liefst opgevoed zijn met de psalmen die je dan ook voor een groot deel uit je hoofd kan (wat ik niet heb).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga het steeds meer waarderen die oude psalmen. Als kind begrijp je er vaak niets van maar ik ben er blij mee dat ik ze ken. Inderdaad jammer dat jij dat niet van jongs af aan hebt meegekregen. Er zijn er tegenwoordig wel heel veel op CD te krijgen. Psalmen voor nu en The Psalm Project. Je bent nooit te oud om te leren Peter (ook al duurt het misschien wat langer);)

   Verwijderen
 4. Lees net op CIP dat steeds meer evangelischen en baptisten weer Psalmen zingen.
  "De vele mensen die van een reformatorische naar een evangelische kerk zijn gegaan, associëren psalmen met de kerk waar ze vandaan komen. Ze zingen dus liever geen psalmen. Maar van diezelfde mensen krijgen we reacties waaruit blijkt dat ze onze cd's nu grijs draaien," zegt Eelco Vos, één van de initiatiefnemers van The Psalm Project.
  Mooi toch?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las het ook net nadat ik mijn berichtje geschreven had Hans. Grappig. Inderdaad mooi wat je schrijft!

   Verwijderen
 5. Van huis uit ben ik ook opgegroeid met psalmen en een paar gezangen en er zijn er een aantal die ik nooit zal vergeten. Maar sinds wij lid zijn van een evangelische gemeente ben ik erg blij dat we nu vooral opwekkingsliederen zingen.
  Opwekking 623 en opwekking 710 vind ik erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, ik luister ze ook, psalmen voor nu. Ik zing alles, als het maar met mijn hart is. De bijbel spreekt van psalmen,lofzangen en geestelijke liederen, dus ik vind het een goed initiatief dat evangelische kerken dat ook alle drie gaan zingen. Eerlijk gezegd komt hillsong in de dienst mn neus wel es uit, maar ja dat vinden zegt blijkbaar iets over mijn geestelijke toestand;), maar ik aanbidt God toch wel graag in mijn moedertaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste wat je zegt ben ik helemaal met je eens. Dat blijft toch het dichtst bij je hart.

   Verwijderen
  2. marion@direbo.nl16/5/12 23:15

   Ik vind dit een prachtig lied, hoewel ik niet met álle Opwekking of Praise liederen eens ben, omdat sommige teksten in strijd zijn met de Bijbel. Wéét dus wat je zingt.

   www.bijbelstudie.nl
   Marion//hyve/Amstelveen

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.