25 april 2012

Leugens en redeneringen

Onlangs las ik op een weblog onderstaand bericht. Ik vond het de moeite waard om te delen.


"Media, boeken, internet en mensen, van alle kanten krijgen we dingen binnen: informatie, meningen, overtuigingen… Maar, hoe ga je daar nu mee om? Hoe herken je ze en hoe toets je ze?
De afgelopen decennia heeft het feministisch denken sluipenderwijs voet aan de grond gekregen in het christelijk denken en in de gedachten van individuele christenen. Als je heden ten dage ´alleen maar´ huisvrouw bent, ´niet werkt´, dan ben je een grote uitzondering, een - naar men meent - overblijfsel uit vroeger tijden (levend fossiel?), een uitstervend ras.
Maar wat nu als je jarenlang het carrièrepad gelopen hebt, tot de conclusie gekomen bent dat deze weg voor jou niet ten leven leidt en je als één van de weinigen (of eersten?) terugkeert naar het huis van je man om je energie en creativiteit aan hem en je kinderen te wijden?
Toen ik op 1 januari 2006 thuiskwam, ontdekte ik langzamerhand dat ik een heel gedachtepatroon in mijn hoofd had dat het mij moeilijk maakte om mijn werk in huis met plezier te kunnen doen. Ik was me hiervan niet bewust. Achteraf zie ik in dat deze gedachten mij ´hielpen´ om mijn leven als ondernemer en carrièrevrouw vol te houden, om gedachte aan een andere manier van leven weg te duwen en weg te rationaliseren.
Toen God mij zover gebracht had, dat ik bereid was mijn roeping als vrouw, moeder en huisvrouw (weer) te omarmen, werd ik geconfronteerd met de onmogelijkheid om die taak op eigen kracht op te pakken. Ontevredenheid, angst, uitstelleritis en verveling waren mijn deel tot ik me realiseerde dat de Bijbel een heel belangrijke aanwijzing geeft in 2 Korintiërs 10. We hebben de mogelijkheden en de roeping om onwaarheden en leugens uit ons denken te bannen (2 Korintiërs 10:3-6):

Want al leven wij in het vlees, wij trekken niet ten strijde naar het vlees, want de wapenen van onze veldtocht zijn niet vleselijk, maar krachtig voor God tot het slechten van bolwerken, zodat wij de redeneringen en elke schans, die opgeworpen wordt tegen de kennis van God, slechten, elk bedenksel als krijgsgevangene brengen onder de gehoorzaamheid aan Christus, en gereed staan, zodra uw gehoorzaamheid volkomen is, alle ongehoorzaamheid te straffen.

Welke leugens en redeneringen speelden er voortdurend door mijn hoofd als ik met het huishouden bezig was?
 • Je hebt belangrijker dingen te doen dan een beetje poetsen en stoffen!
 • Waarom ik? Er zijn nog zoveel anderen!
 • Je houdt geen tijd over voor jezelf!
 • Huishoudelijk werk is suf werk voor laagopgeleiden, niet voor jou!
 • Wilde jij vroeger huisvrouw en moeder worden? Ha, je kunt het niet eens!
 • Het interesseert de anderen niet of je nu wel of niet het huis schoon houdt, ze maken het binnen no time weer smerig/ze laten hun dingen gewoon slingeren.
 • Als je een dag weg bent, kun je ´s avonds al je huishoudelijk werk nog een keer gaan doen! Zie je wel dat het hen niets interesseert, ze doen het niet eens als jíj het niet doet!
 • Hoe wil jij nu óóit tot ontplooiing komen?
 • Hoe zit het met je persóónlijke ontwikkeling?
 • God vindt zeker dat je geen enkel zinvol werk mag doen!
 • God vindt zeker dat vrouwen geen bijdrage mogen leveren aan het veranderen van de wereld!
 • God weet, dat ten dage, dat gij buitenshuis gaat werken, uw ogen geopend zullen worden, kennende het échte leven!
 • De scheppingsorde? Die is achterhaald!
 • De vrouw thuis en de man kostwinner? Dat is niet meer van deze tijd!
 • Het is zinloos, over een uur is het weer vies!
 • Als je niet thuis bent, wordt je huis ook niet vies (?!).
 • Als er onverwacht bezoek komt, ga je gewoon als een tornado door het huis, niemand die ziet dat je het niet bijhoudt!
 • Zal ik dit klusje nu doen of straks? Of misschien morgen? Of had ik het beter gisteren kunnen doen en zal ik nu gewoon een week wachten? Wanneer zal ik eens boodschappen gaan doen? Vandaag? Morgen? Volgende week? Hebben we nog genoeg in huis?
 • Nou, het is weer mooi schoon, hoor, moet je die strepen zien!
 • Je bent ook zo´n klungel, je hebt gewoon geen aanleg voor huishoudelijk werk.
 • Tjonge zeg, noem je dat schoonmaken?! Het wordt eerder lelijker dan mooier, blijf er maar af en ga iets núttigs doen!
 • En je was kampioen maaltijden-maken-in-vijf-minuten! Wat heeft het voor zin om er een uur aan te besteden, het is in twintig minuten op!
Toen ik dit ontdekte, werd het tijd anders te gaan denken. Omdat ik zoveel jaren dingen als het bovenstaande gedacht heb, vraagt het wel tijd en oefening om anders te denken tijdens het huishouden. Het helpt me om de volgende dingen te bedenken:

 • Ik doe dit voor God, man en kinderen
 • Straks kan ik genieten van een schoon huis (echt waar! Al is het maar tien minuten, het geeft veel voldoening dat je het zélf schoongemaakt hebt en er de volgende keer niet wéér een uur voor nodig hebt!)
 • Als er onverwacht bezoek komt, hoef ik me niet te schamen (wat een opluchting!)
 • Het ruikt lekker fris in huis
 • Met een goede routine houd je veel tijd over voor andere dingen en creativiteit
 • Routine is een lifesaver, hoe minder beslissingen je op een dag hoeft te nemen, hoe prettiger het werkt en hoe meer energie je overhoudt voor andere beslissingen.
 • De scheppingsorde en Gods wil brengen rust en ruimte in je leven.
 • Goed zorgen voor huis, man en kinderen is evangelisatie in de wereld van vandaag (en dat niet alleen, Paulus is daar ook al heel duidelijk over in Titus 2:1-: Maar gij, kom uit voor hetgeen met de gezonde leer strookt. Oude mannen moeten nuchter zijn, waardig, bezadigd, gezond in het geloof, de liefde en de volharding. Oude vrouwen eveneens, priesterlijk in haar optreden, niet kwaadsprekend, niet verslaafd aan veel wijn, in het goede onderrichtende, zij de jonge vrouwen opwekken man en kinderen lief te hebben, bezadigd, kuis, huishoudelijk, goed en aan haar man onderdanig te zijn, opdat het woord Gods niet gelasterd worde.
Mocht je net als ik herstellende zijn van een ernstige aanval van feministisch denken, dan hoop ik dat het bovenstaande je een eindje op weg helpt in de goede richting.

Wat gij ook doet, verricht uw werk van harte, als voor de Here en niet voor mensen; gij weet toch, dat gij van de Here tot vergelding de erfenis zult ontvangen. Gij dient Christus als heer (Kolossenzen 3:23,24).

Heb jij ook weleens last van bovenstaande 'leugens en redeneringen' als je in je huis aan het werk bent? 

6 opmerkingen:

 1. Ik heb er geen last van,sommige mensen wel met hoe wij leven(jaloezie?)Maar financíeel gezien wordt het door de politiek steeds lastiger.Ik moet misschien na jaaaren weer aan de bak,maar ik wil niet,is dit de oplossing van de politiek?Hoe doen anderen dit nog(wij zijn met 7)Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb er ook geen last van. Ik voel me bevoorrecht dat ik de kans heb gekregen voor mijn gezin te zorgen. Financieel is het soms moeilijk maar ik weet zeker dat god ons niet in de steek laat, door onze/mijn keuze voor mijn gezin te zorgen.

  Groeten, Babette

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, ik heb zulke gedachten ook wel gehad. Het staat een tevreden leven in de weg.
  Gelukkig heb ik er nu geen last meer van.
  Hoewel: huishoudelijk werk blijft een noodzakelijkheid voor mij, maar ik doe het wel vanuit ander perspectief.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is precies hoe ik het ook heb gekregen, je doet het nu vanuit een ander perspectief. Anders staat het echt een tevreden en gelukkig leven in de weg. Nu merk ik dat er dankbaarheid is gekomen dat ik ook de kans heb gekregen om voor mijn gezin te mogen zorgen.
  En zoals Babette ook al aangeeft, God laat je niet in de steek! Wij mogen dat elke keer weer ervaren hoe Hij voor ons zorgt, dat we niets te kort komen, want financieel gezien zouden we het eigenlijk niet kunnen redden met maar een inkomen en elf personen.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb eigenlijk nooit de behoefte gevoeld om buitenshuis te gaan werken. Buiten vakantiebaantjes, heb ik dat ook niet gedaan. Ik studeerde af toen onze oudste 1.5 was. Inmiddels zijn mijn kinderen alledrie vier jaar en ouder. Ik weet niet hoe het zou zijn als ze naar school zouden gaan, maar ik voel me absoluut nuttig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, ik heb deze gedachten wel hoor!
  Maar ik vind het heel goed dat dit stukje er is, het heeft mij de ogen geopend dat het inderdaad leugens zijn! (En die moeten "geslecht worden" en onder de gehoorzaamheid van Christus gebracht worden, zoals in 2 Korinthe staat.)
  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.