23 april 2012

Ben jij een vrouw aan wie je alles kunt toevertrouwen ?...

Aan het begin van deze 'werkweek' een mooi bemoediging van Elizabeth George:

'Het bestieren van een huis betekent het hoofd zijn van of sturing geven aan een huis. Degene die de leiding heeft over een huis is 'het hoofd van de huishouding'. Toch heeft deze vorm van management een ingebouwde aansprakelijkheid, de verplichting tot het afleggen van verantwoording, zoals een beheerder of dienstknecht dit doet. De vrouw die leiding geeft aan haar huis is daarmee niet het hoofd van het gezin (dat is haar man, als ze getrouwd is, en als dat niet het geval is, God). In plaats daarvan is zij de manager van haar huis, het 'hoofd van haar huishouding'.
Veel van Jezus' gelijkenissen geven ons inzicht in deze vorm van management. In een aantal van deze verhalen, die ons iets leren over het koninkrijk van God, omschrijft Jezus een landeigenaar die gedurende langere tijd op reis gaat en daarom zijn werk en zijn bezittingen tijdelijk overdraagt aan zijn beheerder en manager. De meest bekende is de gelijkenis van de talenten (zie Matt. 25: 14-30) *. Toen de eigenaar na zijn lange reis terugkeerde, riep hij zijn dienstknechten bij elkaar zodat ze verantwoording konden afleggen over het werk dat ze tijdens zijn afwezigheid gedaan hadden.
Of we ons er nu van bewust zijn of niet, deze gelijkenis heeft betrekking op wat jij en ik doen in ons huis. We worden elke dag geroepen tot het beheren van dat wat God ons heeft gegeven, waar Hij in heeft voorzien door middel van de inspanningen van onze man en die van onszelf. Wat is het een zegen voor ons wanneer wij Hem op een goede manier dienen met wat Hij ons gegeven heeft. En wat een zegen zijn we voor onze gezinnen wanneer we het huis op effectieve wijze besturen. Hierover schreef Maarten Luther eens: 'De grootste zegen...is het hebben van een vrouw aan wie je alles kunt toevertrouwen.' Dat is precies waar het bij het besturen van je huis om gaat!

* meer over deze gelijkenis kun je lezen op mijn andere weblog Christenleven

8 opmerkingen:

 1. Jan zegt altijd: Ik kan zo lekker mn werk doen omdat ik weet dat thuis alles goed geregeld is;)
  Nou, dat vind ik wel een mooi compliment, want ik ervaar het niet altijd zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Komt die bemoediging ook uit het boek een vrouw naar Gods hart? Wat bijzonder om te lezen. Fijn dat je zulke stukjes meedeelt, zo zie je je taak als " manager" ineens in een heel ander licht en dat kan een aansporing zijn om je nog meer in te zetten op je plek thuis.
  (Ik heb het boek -een vrouw naar Gods hart- nu ook gekocht , ik ben nog niet eens tot de helft, maar wat een waardevol boek ! )

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt Dineke, dat komt ook uit dit boek. Er staan zoveel mooie dingen in, ik zou het hele boek wel willen citeren maar ja..af en toe een stukje is ook mooi :)
   Wat leuk dat je het boek ook hebt gekocht en erin begonnen bent. Het is erg waardevol.

   Verwijderen
 3. Over de vrouw van Luther is ook een roman geschreven. Roman maar gebaseerd op bewaarde gegevens en met een uitgebreid register, noten ed.
  Het laatste geheim, roman over het leven van Katharina von Bora. Ursula Sachau. Geen gemakkelijk leven.
  Henriette

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben net voorbij dit hoofdstuk in Een vrouw naar Gods hart! Ben zo blij dat ik het voor mijn verjaardag kreeg. Het is wel een echt werkboek vind ik, het lezen gaat ook niet zo snel omdat ik veel krijg om over na te denken.
  Eerlijk gezegd zag ik mijn werk thuis niet als zo waardevol. Haar beschrijving maakt dat je je bewust wordt van je taak en de waarde voor je gezin.
  Ik denk dat ik weer in hoofdstuk 1 begin als het uit is, want er kan nog veel meer uitgehaald worden.
  Bedankt voor het citaat, het scherpt aan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zeker een werkboek, er staat zoveel in! Ik leer er ook elke keer weer van. Het boek ligt bij mij ook altijd onder handbereik en lees er bijna dagelijks (korte) stukjes uit om bemoedigd te worden en bepaald te worden bij mijn prioriteiten.
   Mooi om te horen dat je er ook van geniet!

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.