16 april 2012

14 Bijbelboeken uit het hoofd leren

Tom Meyer kent 14 Bijbelboeken en diverse Bijbelgedeelten uit zijn hoofd, waaronder het hele boek Openbaring, Jona en Habakuk. Ook kent hij Genesis voor een deel uit z'n hoofd. Hij reist kerken rond om de kunst van het reciteren te laten zien. Hij spreekt vlot, met wisselende intonaties en zonder enige hapering. Zijn bediening heeft de naam 'Woordzaaier' of 'Wordsower' gekregen. Op YouTube zijn verschillende filmpjes van hem te zien.
 Memoriseren is een verloren kunst geworden, stelt Tom. De komst van de drukpers en de digitalisering maakt onthouden minder belangrijk. "We kennen telefoonnummers niet eens meer uit het hoofd."
Om grote gedeelten tekst te leren, gebruikt Tom een drievoudige techniek. Hij luistert naar een audiobijbel, leest het zelf hardop voor en schrijft het vervolgens vers voor vers op. "Je moet het opzeggen, wanneer je het opschrijft, zodat je geheugen, je oog en oren samenwerken." Hij besteedt iedere dag 35 tot 45 minuten aan memorisatie. Verder is er de kracht van herhaling. "Je moet het opnieuw en opnieuw zeggen."

Het uiteindelijke doel van het memoriseren is volgens Meyer het hebben van een wandel met God. "Om Zijn Woord in je hart te hebben om je zo te instrueren en te leren. Opdat je een doener bent van het Woord van God."
Bron: Christian Post, Journal Gazette

Nu is bovenstaand voorbeeld wel heel erg mooi beschreven. 35 tot 45 minuten per dag hieraan besteden kunnen de meesten van ons niet denk ik. Toch is het op zich een goede gewoonte om verzen of misschien stukken uit de Bijbel uit het hoofd te leren.
Leren jullie weleens Bijbelgedeelten of Bijbelverzen uit het hoofd en hoe doe je dat dan?


9 opmerkingen:

 1. marion@direbo.nl16/4/12 16:55

  Wij leren de Bijbel niet uit ons hoofd,maar doen Bijbelstudie om Schrift met Schrift te vergelijken om kennis te vernemen van Gods plan met de Gemeente,Israël en de volkeren.En Kennis moet ook een halve meter zakken in het hart en worden daarmee ook daders des Woords.

  www.bijbelstudie.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan in ieder geval alle bijbelboeken achter elkaar opnoemen van Genesis tot openbaring uit mijn hoofd, vroeger geleerd op Catechesatie, en dat krijg je er denk ik ook niet meer uit. Verder weet ik korte stukjes uit mijn hoofd en waar ze staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een tekst uit het hoofd leren deden we vroeger vaak thuis aan tafel en die ken ik nu nog. Nu hang ik vaak een blaadje op met een tekst die mij aanspreekt en waar ik mee bezig ben om het in praktijk te brengen. Zo langzamerhand ken je die tekst dan ook uit je hoofd. Maar het doel om het te leren is, dat het in praktijk wordt gebracht en dat je er hulp en troost uit kan putten voor je dagelijkse leven.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig hangt godsvrucht niet af van 'merorizing' van hele bijbelboeken :) Zou toch wat zijn voor mensen met een minder goed geheugen of slecht leervermogen... Ik ken mensen die misschien niet zoveel grote bijbelgedeelten uit hun hoofd kunnen proclameren, maar wel enkele eenvoudige teksten op het hart dragen: "Dankt onder alles" en "Uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend" en "De nederigen geeft God genade" - als je dát al in praktijk brengt, leidt het tot heel veel godsvrucht, iets waar ik een voorbeeld aan kan nemen. Het is voor mij op zich geen doel om hele bijbelstukken uit mijn hoofd te leren, al heb ik aardig wat 'bijbelkennis' (ik weet waar wat staat ongeveer en de samenhang) verkregen door goed bijbelonderricht in mijn tienerjaren. Maar kennis zegt nog niets over de praktijk! Gelukkig ken ik wel kleine gedeelten uit het hoofd die mij erg helpen in mijn dagelijks leven. Want daar draait het inderdaad uiteindelijk om!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank voor jullie reacties.
  Ik denk dat het één het ander niet uitsluit. Het kan zowel in je hoofd als in je hart zitten toch? (los van de hoeveelheid verzen/Bijbelboeken)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je veel met de bijbel bezig bent dan ga je vanzelf de teksten onthouden.
  De teksten in de bijbel moeten realiteit worden in je leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Op mijn weblog heb ik een aantal van mijn overwegingen om Bijbelgedeelten uit je hoofd te leren.
  http://www.bijbelaantekeningen.nl/blog/2015/01/30/bijbelgedeelten-uit-je-hoofd-leren/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw! Netjes hoor, 14 boeken uit je hoofd kennen..
  Ik gebruik dit handige tool om verzen te leren:
  https://www.wozzol.nl/tekstenleren
  maar dan leer ik alleen korte stukjes. Dat gaat een stuk makkelijker.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.