31 maart 2012

Kun jij tegen kritiek?"Ik hou van kritiek, want het levert mij veel voordeel. Ik bekijk kritiek niet als een persoonlijke aanval, probeer niet te verdedigend te reageren en laat ze bewust toe. Kritiek is een kans om na te denken, en mijn leven aan Gods Woord en de invloed van de Geest te toetsen. Gaat het om terechte kritiek, dan kan ik die in dank aanvaarden en tot herstel komen. Onterechte kritiek laat ik aan God over. Maar daardoor ben ik niet gerechtvaardigd. Dat helpt mij toe te blijven zien op mijzelf en de navolging van Christus belangrijker te achten dan mijn gelijk."
Jef De Vriese

Dit is mooi verwoord vind ik. Hoe ga jij om met kritiek?8 opmerkingen:

 1. Zeker mooi verwoord! Maar voor mij niet 'vanzelfsprekend' hoor, alsof ik het altijd 100% ervaar zoals hierboven beschreven.
  Want als ik kritiek krijg, dan voel ik toch als eerste wel weerstand opkomen! Ik kan niet direct zeggen: tjonge wat fijn, ofzo :) Maar ja, dat is een uiting van mijn 'vlees' he, mijn menselijke natuur. Dat moet ik erkennen, dan kan ik het afleggen, om vervolgens de kritiek te aanvaarden en te onderzoeken of ik er wat mee kan. En in een volgende situatie toepassen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ervaar ik ook zo Annemieke en ik denk dat het heel menselijk is dat we eerst weerstand voelen opkomen. We kunnen nog een hoop leren :)

   Verwijderen
 2. Zucht, tsja, daar kunnen we dan weer van leren. Ik ontvangen graag kritiek omdat dat meestal tot verbetering leidt, maar soms doet het toch zeer, vooral als je ergens je best op hebt gedaan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat laatste is helemaal waar Marja, dan zou je eigenlijk alleen maar complimenten willen horen. Toch maakt het ons soms nog scherper of beter en kunnen we ervan leren. Het blijft moeilijk hoor ...

   Verwijderen
 3. Ik heb kritiek op mensen die niet tegen kritiek kunnen. Haha. Weet je, het is maar net hoe en op welke manier kritiek geuit wordt. Daarnaast is er een verschil wie het zegt. Als laatste vind ik kritiek altijd iets opbouwends in zich moet hebben en niet enkel afwijzing. Ik vind dat weinig mensen kritiek durven geven, veel mensen vreten alles maar op en ontploffen. Er zijn ook mensen die zich onschendbaar achten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het geven van kritiek is weer een kunst apart. Ik ben het met je eens dat het wel opbouwend moet zijn zodat de ander er ook iets mee kan.

   Verwijderen
 4. Nou ja, je weet dat ik zelf een sterk staaltje afbrekende kritiek over me heen kreeg vanaf de preekstoel. Zo "mot" het dus niet. Begin eens met positieve geluiden, denk ik dan. Je hebt ook wel eens van de mensen (vreemden) die op je weblog even een "ei" komen leggen vol kritiek. Jij mag dat dan uitbroeden. Jammer maar slechte eieren werp ik altijd weg...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leerzaam, ik ben van nature nogal kritisch, ha,ha, maar om zelf kritiek op een goede manier te nemen...
  Ik ben altijd blij als iemand eerlijk zegt wat hij denkt, daar heb je veel meer aan dat dat erom heen gedraaid wordt, je kunt als je het goed neemt leren van kritiek. Maar zoals in dat stukje hierboven staat, als de kritiek onterecht is....dat ik het dan over kan geven aan God en daarbij wel toezien op me zelf, want die kritiek kan wel eens iets aanwijzen bij mij waar ik me voorheen nog niet zo van bewust was. Zo blijf ik ootmoedig en kan zelf veranderen

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.