27 februari 2012

Je kunt het - Claudia Mühlan

Afgelopen jaren zijn er talloze goede boeken over opvoeden en ouderschap verschenen. Soms vind ik het wel eens jammer dat deze boeken er nog niet waren toen ik zelf net moeder was, nu bijna 20 jaar geleden. Vooral het boek 'Een vrouw naar Gods hart' van Elizabeth George dat een jaar of vijf geleden verscheen, heeft bij mij veel veranderd de afgelopen jaren. Als ik eerlijk ben lees ik dit boek naast de Bijbel het allermeest.

Toch was er in de begin jaren '90 wel één boek dat mijn aandacht trok. Het was het boek 'Je kunt het' van Claudia Mühlan.
Er werd aan Claudia vaak gevraagd hoe zij het toch altijd voor elkaar kreeg om dertien kinderen op te voeden. Vaak wist ze zelf niet wat ze hier nou op moest antwoorden. Zoiets kun je ook niet in drie zinnen zeggen. In 1993 heeft ze dan eindelijk de tijd genomen haar veelbewogen tijd van tweeëntwintig jaar gezinservaring uit te werken en op te schrijven.
'Moeder zijn is geen gemakkelijke taak', aldus Mühlan, en als moeder van dertien kinderen weet zij maar al te goed wat het betekent om een gezin draaiende te houden. Ook zij voelde zich vroeger al snel opgebrand en had moeite om elke week weer te overleven. In dit boek bespreekt ze in alle openheid de problemen die zij tegenkwam en reikt ze oplossingen aan. Op deze manier wil ze uitgeputte moeders moed inspreken en een zinvolle overlevingsstrategie meegeven aan hen die nog aan het begin van hun gezinsleven staan.
'Iedereen kan het leren' volgens de schrijfster 'stap voor stap'.
Er zijn ook nog andere boeken van haar verschenen getiteld: 'Maak je niet druk Mam!', 'Bekijk het maar, mam!, Laat me nou mam! Ook haar man Eberhard heeft een boek geschreven voor vaders; 'Maak je niet zo druk, Pa! Over het opvoeden van tieners hebben zij samen diverse boeken geschreven. Ook is 'Het grote handboek voor het gezin' verschenen dat geschreven is door Claudia en Eberhard samen. Dit laatste is voor zover ik weet, alleen nog tweedehands te verkrijgen.

'Je kunt het' was voor mij destijds een eyeopener en heeft mij veel praktische tips gegeven die ik kon gebruiken in de opvoeding. Met thema's als: 'Het dagelijks leven beter organiseren', 'met planning gaat het beter' en 'doelen stellen', krijg je handreikingen aangeboden die je direct kunt toepassen als manager van het gezin! Een aanrader...

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuke tip! Ik vind het leuk boeken te lezen mbt grote gezinnen. Ik zag in onze bieb dat ze hem helaas niet hebben. Ik zal eens verder zoeken, ik zou hem graag eens lezen!
    Dank je wel.
    Sandra mv6

    BeantwoordenVerwijderen
  2. je mag er wel eentje van me lenen hoor Sandra mv6. ik heb de hele serie, ik zou er eentje naar je op kunnen sturen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.