1 december 2011

Vruchtbaar zijn in de wereld om je heenVandaag ben ik begonnen in de Psalmen. Psalm 1 is altijd een hele bekende natuurlijk. Ik heb hem vroeger 'uit het hoofd' geleerd en zeg of zing hem regelmatig. Als je het begin van deze Psalm leest, merk je dat er een heel eenvoudige wijsheid zit in de eerste verzen. Hoe meer wij ons koesteren in Gods aanwezigheid en Zijn Woord, des te 'vruchtbaarder' we zullen zijn. Daar staat wel tegenover dat wij van God verwijderd raken als wij 'spotters' de gelegenheid geven onze gedachten en houding te beïnvloeden.
Natuurlijk is het goed om contact te hebben met ongelovigen, om een getuige te zijn, dat is zelfs een opdracht die Jezus ons gegeven heeft in de evangeliën, maar het is niet goed om mee te gaan in hun zondige gedrag. Vooral dat laatste is het moeilijkst natuurlijk.
Als ik kijk naar onze oudste dochter die sinds kort aan de kunstacademie is begonnen, is dat eigenlijk het beste voorbeeld in de praktijk op dit moment. Ze staat midden in de wereld en er komt echt van alles op haar af. Hoe moet zij hiermee omgaan? Hoe moeten wij ermee omgaan? Ze heeft al diverse gesprekken gehad met medestudenten over haar geloof en krijgt regelmatig positieve opmerkingen als 'we zien dat je anders bent' of 'waarom doe je daar niet aan mee?' Dat laatste is mooi om te merken. Nu komt het erop aan om te laten zien waar je staat en voor Wie je staat! Maar moeilijk is het soms wel.

Het is ook goed om mijzelf af te vragen of ik mij laat beïnvloeden door de 'spotters' of  kies ik er juist voor dichtbij Hem te blijven en Zijn Woord te overpeinzen bij dag en bij nacht?
Soms gaat het niet altijd zoals we zouden willen maar het is bemoedigend te weten dat hoe meer wij weten van Gods Woord en de strekking daarvan, hoe meer houvast we zullen hebben bij het nemen van onze dagelijkse beslissingen.


Welzalig de man die niet wandelt
in de raad der goddelozen,
die niet staat op de weg der zondaars,
noch zit in de kring der spotters;
 maar aan des HEREN wet zijn welgevallen heeft,
en diens wet overpeinst bij dag en bij nacht.

 Want hij is als een boom, geplant aan waterstromen,
die zijn vrucht geeft op zijn tijd,
welks loof niet verwelkt;
– al wat hij onderneemt, gelukt.

 Niet alzo de goddelozen:
die toch zijn als kaf dat de wind verstrooit.
 Daarom houden de goddelozen geen stand in het gericht,
noch de zondaars in de vergadering der rechtvaardigen,
want de HERE kent de weg der rechtvaardigen,
maar de weg der goddelozen vergaat.


1 opmerking:

  1. Een prachtige Psalm inderdaad Wendy, eentje die we steeds weer opnieuw kunnen lezen. Er staan mooie beloftes in, maar ook duidelijke voorwaarden.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...