9 juli 2011

Bidden voor Soedan

Open Doors vraagt deze week ons gebed voor het nu nog grootste land van Afrika. Vandaag zal Zuid-Soedan zich afscheiden en een onafhankelijke staat worden. Een cruciaal punt in de geschiedenis en toekomst van Soedan. Zal het noorden zich neerleggen bij een onafhankelijk zuiden, of escaleert het geweld tot een nieuwe burgeroorlog?

Onder meer de strijd om olie in de grensgebieden tussen het noorden en het zuiden en rivaliteit tussen de vele verschillende stammen die Soedan herbergt, hebben het geweld opnieuw doen oplaaien. De afgelopen maanden zijn bij dat geweld al duizenden slachtoffers gevallen.
In 2005 kwam het tot een einde van een decennialang durende burgeroorlog tussen Noord- en Zuid-Soedan. Het referendum in januari van dit jaar, waarin de bevolking van Zuid-Soedan uitsprak zelfstandig verder te willen gaan, was onderdeel van het vredesverdrag. De afscheiding gaat echter niet zonder slag of stoot.
Open Doors is al jarenlang betrokken bij de Kerk in Soedan. Ten tijde van de burgeroorlog zette Open Doors een trainingscentrum op in Zuid-Soedan, waar ook nu nog jaarlijks duizenden voorgangers en voorgangersvrouwen getraind worden, om zo de Kerk in het land te versterken.

Laten we bidden voor Soedan, dat na zaterdag wordt opgedeeld in twee landen? Bid dat het geweld niet escaleert en dat de bevolking de rust en de kracht vindt om de landen op te bouwen.
Ook kunnen we bidden voor de machthebbers in Soedan. Bid dat zij zich richten op de bevolking van Noord- en Zuid-Soedan en hun toekomst, in plaats van op hun eigen gewin.
Bid ook voor het werk van Open Doors in zowel het noorden als het zuiden van Soedan. Bid voor bescherming van alle werkers op de trainingscentra in Zuid-Soedan en de werkers die proberen christenen in het islamitische noorden te helpen.
www.opendoors.nl


1 opmerking:

  1. Dank je wel voor het plaatsen van dit bericht. Ooit heb ik een film gezien: Strepen/striemen. Ging volgens mij ook over Soedan.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...