Lang verkering is niet gezond

"Zodra je weet dat je relatie goed zit en dat het voor de rest van je leven is, moet je zo snel mogelijk trouwen." Dat zegt W.M. Eckeveld in een interview met CIP. Eckeveld werkt als psycholoog bij de GGZ en geeft ook relatietherapie: "Als je uitgaat van het christelijke principe dat je geen seks voor het huwelijk wil, is een verkeringsperiode van acht jaar echt niet gezond. Het wordt steeds moeilijker om seksueel rein te blijven en de grens zal steeds een stukje opschuiven. Ik denk niet dat God het op deze manier bedoeld heeft. Daarom pleit ik ervoor om zodra je zeker bent van je zaak te trouwen."

De psycholoog erkent dat er praktische redenen zijn om niet te gaan trouwen: "Onze bruiloft hoeft echter niet te voldoen aan de eisen van deze tijd. Je kunt heel goedkoop trouwen en in een klein huurhuisje gaan wonen. Dat kan zelfs als je nog studeert of nog geen vast inkomen hebt."
Eckeveld: "Bovendien kan een relatie scheefgroeien door seksuele onthouding. Als je lang verkering hebt, groei je in alles naar elkaar toe: op sociaal gebied, emotioneel gebied en geloofsgebied. Het lichamelijke en seksuele hoort daar gewoon bij en wanneer je dus in dat alles naar elkaar toegroeit behalve op seksueel gebied, groeit er iets scheef. Dat lijkt alsof ik pleit voor seks voor het huwelijk, maar ik pleit juist om sneller te trouwen. Uiteraard zullen dan mensen zeggen dat er dan ook sneller scheidingen komen. Je moet echter vechten voor je huwelijk en nooit opgeven. God heeft het ingezegend voor je hele leven, waarbij er natuurlijk uitzonderingen zijn."

Bron www.cip.nl (nu Cvandaag)


Reacties