17 april 2011

Bidden tijdens het journaal

Anne van der Bijl schrijft in zijn boekje 'Ontwapenend gebed' over een hele praktische manier van bidden. Hij stelt voor om naast de speciale tijd die we apart zetten voor gebed, ook te bidden tijdens het journaal. Het nieuws biedt namelijk de mogelijkheid om Paulus'opdracht om 'onophoudelijk te bidden' daadwerkelijk uit te voeren. "Wannneer ik naar het nieuws kijk", schrijft Anne, "en dan vooral internationaal nieuws, stel ik altijd twee vragen. De eerste vraag is:'Is er een kerk?' Hoogstwaarschijnlijk is er ergens in het gebied waar het bericht vandaan komt wel een kerk, zelfs in de islamitische wereld. In veel moslimlanden bestaat de kerk al tweeduizend jaar. Die kerk is op dit moment misschien zwak, maar ze bestaat nog steeds en verspreidt een vaag schijnsel te midden van de duisternis.
De tweede vraag is;"Welke invloed zal dit nieuws op de kerk hebben? Als er sprake is van een aardbeving, een tsunami of een andere natuurramp, dan hebben onze broeders en zusters te maken met hetzelfde lijden als hun buren. Als het nieuws echter politiek van aard is, heeft dat invloed op de christenen daar, vaak in negatieve zin. Als de berichtgeving betrekking heeft op een conflict, bestaat de kans dat de kerk tussen twee vuren komt te zitten. Deze broeders en zusters hebben in alle gevalle ons gebed nodig."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.