9 maart 2011

Creatieve levensplanning (1)

Eigenlijk had ik er nog nooit van gehoord maar tot nu spreekt het me erg aan. Ik heb het over het boek met de titel 'Creatieve levensplanning' - Ontdek en ontwikkel je talenten in je beroep en privé'. Het boek is geschreven door P.Ch. Donders. Ik kreeg het van iemand aangereikt en ben er enthousiast in gaan lezen. Het boek gaat uit van de waarheid dat ieder mens uniek is, maar niet op zichzelf leeft. Het helpt je om van je leven een 'kunstwerk' te maken.
Al direct in het eerste hoofdstuk kwam in mooi citaten en leerzame passages tegen. Ik wil je deze niet onthouden:
"Er is geen groter kunstwerk dan het leven van een christen. Je kunt de begaafdheid missen om te schrijven, te schilderen of te componeren, maar iedereen heeft de gave om in zijn eigen leven creatief bezig te zijn. In deze zin zijn wij allen geroepen om een kunstenaar te zijn en vorm te geven aan ons leven, als iets echts en moois, midden in een verloren wereld".
Francis Schaeffer

Ook opvallend was het volgende: de schrijver stelt dat we op dit moment leven in een van de spannendste periodes uit de geschiedenis.
"De meesten van ons zijn opgegroeid met de mentaliteit dat stabiliteit de algemeen geaccepteerde norm is. Wij moeten ons nu echter aan omstandigheden aanpassen die allesbehalve stabiel lijken te zijn......
.... Om te begrijpen hoe onze maatschappij zich in de overgang naar de eenentwintigste eeuw ontwikkelt, moeten we voor ogen houden hoe de kennis zich vermeerderd heeft. In het jaar 1800 beschikte men over een bepaalde hoeveelheid kennis, die zich in het jaar 1900 had verdubbeld. Er vonden opnieuw verdubbelingen plaats in 1950,1970 en 1980. Op dit moment vindt er ongeveer om de drie jaar een verdubbeling van onze kennis plaats. Bij de natuurwetenschappen zelfs elk jaar. Dit heeft enorme gevolgen voor ons leven, voor de ontwikkeling van ons beroeps- en privéleven.
Is het niet ongelofelijk dat de mens in de Middeleeuwen in zijn hele leven evenveel informatie kreeg en verwerkte als we nu in één enkele uitgave van een dagblad als bijvoorbeeld Trouw vinden?
Nog een vergelijking: Een mens ontmoette in de Middeleeuwen tijdens zijn hele leven net zoveel nieuwe mensen als iemand in het huidige Europa in een week. Dat maakt duidelijk hoe groot de hoeveelheid informatie is die we tegenwoordig te verwerken krijgen.....
....We leven in een spannende en tegelijkertijd bedreigende tijd en het is aan ons om midden in deze tijd ons leven te plannen en er vorm aan te geven." (de schrijver gaat ervan uit dat we dit samen met God doen en kijken naar de mogelijkheden die we hebben gekregen)
wordt binnenkort vervolgd


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...