12 mei 2010

Nehemia: een man van gebed

Al een aantal dagen lees ik uit het Bijbelboek Nehemia. Wat me opvalt is dat hij zijn voorbereidingen en planning voortdurend combineerde met gebed. Ook de mensen die hem hielpen, vertrouwden op God en hielden tegelijkertijd hun ogen open om te kijken naar alles wat ze van God ontvangen hadden.
Vaak bidden we zonder ons af te vragen wat God van ons wil. Het zou goed zijn aan God te laten merken dat ons gebed gemeend is door het aan te vullen met nadenken, voorbereiden en plannen.
Wat ook zo mooi is, is dat Nehemia zijn medearbeiders hielp herinneren aan hun roeping, hun doel en Gods bescherming. We zijn zo gauw geneigd bij een moeilijke opdracht vermoeid en ontmoedigd te raken. Het is goed om je dan te richten om Zijn speciale plan voor je leven en Zijn speciale doel en opdracht. Deze Nehemia was toch wel een heel bijzondere man, een voorbeeld voor zijn mensen maar ook voor ons: 

Ergens las ik het volgende over hem:

1. Hij was een voorbeeld in het belijden en goedmaken van zonden.
Nehemia beleed tegenover God de zonden van het volk en die van hemzelf (hoofdstuk 1). Hij was ook bereid om zijn eigen fouten te erkennen, te belijden en weer goed te maken (5:10).

2. Hij legde zijn mensen geen lasten op die zij niet konden dragen.
Nehemia was maar liefst 12 jaar in Jeruzalem. Al die tijd legde hij het volk geen lasten op die te zwaar waren. De reden voor zijn handelen was zijn eerbied voor God.

3. Hij werkte zelf mee.
Nehemia vroeg niets van zijn mensen dat hij niet bereid was om zelf te doen. Zijn betrokkenheid bij de bouw van de muur was ongetwijfeld een geweldige motivatie voor de mensen (5:16).

4. Hij was een voorbeeld in het bemoedigen en eren van zijn mensen.
Nehemia nodigde de leiders van het volk regelmatig aan zijn tafel (5:17-19). Dat laat zien dat hij niet alleen een hoge inzet verwachtte, maar dat hij ook belangstelling had voor hen als mensen.

5. Hij kwam op voor de zwakken in de samenleving.
Nehemia zette zich in voor sociale hervormingen. Hij verplichtte de ‘rijken’ om de schulden van de ‘armen’ kwijt te schelden (hoofdstuk 5). Nehemia was een goed mens en een goed leider. Hij was iemand die niet zijn eigen belang op de voorgrond plaatste, maar wel consequent vasthield aan de taak en de opdracht die hij had. Hij slaagde erin balans te vinden tussen het bereiken van het gestelde doel en het vasthouden van zijn mensen. Zijn goede voorbeeld hielp hem als leider en motiveerde zijn mensen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...