9 augustus 2015

Appeltaart


Ingrediënten:
75 gr rozijnen, geweld
300 gr bloem
180 gr boter
150 gr witte basterdsuiker
1 ei, losgeklopt
1 snufje zout
1 theelepel citroenrasp
4 of 5 goudrenetten
3 theelepels kaneel
2 eetlepels suiker
1 theelepel citroensap

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Wel de rozijnen in een kom met lauwwarm water, ong. 20 minuten. Dep de rozijnen daarna droog met een schone theedoek.
Vet een springvorm in met boter en bestuif met wat bloem. Zet opzij.
Maak het deeg door de boter, bloem, basterdsuiker, zout, citroenrasp en de helft van het losgeklopte ei tot een kruimelig deeg te mixen. Kneed met de hand verder tot een samenhangend deeg. Leg 1/3 van het deeg in de koelkast, maar doe er eerst wat plasticfolie omheen.
Bestuif een schoon werkvlak met bloem. Rol 2/3 van het deeg uit tot een grote ronde lap van ong. 1/2 cm dik en bedek de bodem van de springvorm ermee, met een rand van ong. 2-3 cm hoog. (Soms gaat het rollen beter als je het deeg eerst 30 minuten in de koelkast laat afkoelen. Doe er wederom plasticfolie omheen.)
Schil de appels en snij ze in plakjes. Meng de appels met het citroensap, de suiker en het kaneel. Voeg ook de rozijnen toe. Verdeel de appelmix over de taartvorm.
Haal het resterende deeg (1/3) uit de koelkast. Bestuif het werkblad met bloem, en rol het deeg uit tot een lap. Snij lange repen van het deeg van ong. 1 cm breed. Leg de repen in een ruitpatroon over de taart. Leg ook stroken langs de rand.
Bestrijk het deeg met de rest van het opgeklopte ei. Gebruik hiervoor het liefst een kwastje. Bak de taart in ongeveer 50-60 minuten goudbruin.
haal de taart uit de oven en laat 5-10 minuten afkoelen in de vorm. Maak daarna de rand van de springvorm los. Serveer eventueel met opgeklopte slagroom.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.