13 juni 2012

Standhouden


Dominee Tim Sheets vertelt een geweldig verhaal, dat het belang van standhouden, wat de duivel ook voor ons in petto heeft, illustreert.

Jim Hester, een voorganger in Arlington, Texas, vertelt een verhaal over een oude boer die een zelf gegraven put had. Als ik het goed begrepen heb, heeft zo'n put een grotere diameter omdat hij met de hand gegraven is, met een houweel en een schep. Deze boer had een muilezel waar hij prijzen mee had gewonnen en dat beest was zijn oogappel. Op een dag viel de muilezel in de zelf gegraven put. De oude boer probeerde hem er op alle mogelijke manieren uit te halen. Hij probeerde touwen om de ezel vast te maken en hem omhoog te trekken, maar de oude muilezel was helemaal in paniek en liet niet toe dat iets of iemand in zijn buurt kwam.
Uiteindelijk, na vele uren en vele pogingen, gaf de oude boer het op te proberen zijn prijsezel uit de put te krijgen en besloot hem dan maar ter plekke te begraven. Hij, en de mannen die hem hielpen, haalden scheppen en begonnen modder op de muilezel te gooien die nog steeds op de bodem van de put stond. Maar in plaats van zich te laten begraven begon de oude muilezel heen en weer te lopen over de modder en ging er bovenop staan. Ze gooiden er nog wat modder bij en hij deed precies hetzelfde. Uiteindelijk kwam de ezel hoog genoeg om simpelweg uit de put vandaan te lopen.

Daarna trekt Tim deze illustratie door naar de praktijk:
Wanneer wij in een van de putten van de duivel vallen en hij ons probeert te begraven, moeten we besluiten te blijven staan, net als die oude muilezel. Wanneer satan modder over ons heen probeert te gooien, moeten we daaromheen lopen en er bovenop gaan staan. Terwijl hij steeds meer modder naar beneden gooit, blijven wij die platstampen, waardoor we steeds steviger staan. Wij moeten zijn struikelblokken gebruiken als onze stapstenen. En uiteindelijk, als wij hebben besloten te blijven staan, kunnen we als overwinnaar bij deze put (of val) vandaan lopen.

6 opmerkingen:

 1. Mooi voorbeeld over volharden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja zit veel leerzaams in. Jammer dat er ook modder is waar je in wegzinkt maar een beeld houdt altijd ergens op. Mooi beeld zoveel is zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hhhmmm, mooi beeld Wendy. Ik ga hem delen, dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie beeldspraak om te onthouden: Denk aan die ezel in de put die via de toegeworpen modder omhoog klimt! Zal es even kijken hoe ik dat hier in de praktijk kan brengen:) Dank je voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Aha. Dat is er één om te onthouden, of beter gezegd; nooit meer te vergeten! Thanks Wendy.
  Vandaar dus al die modder om mij heen.. ;-)
  Je moet niet met modder smijten zeggen ze dan..
  Jezus haalt ons uit de put, altijd weer. Prijs de Heer.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.