Uit liefde een mooie opdracht vervullen

 


‘Onderdanig zijn’ is - op z’n zachtst gezegd - niet zo’n populair thema vandaag de dag. Als je er dan nog aan toevoegt 'aan je man', word je in deze tijd van emancipatie algauw voor ouderwets versleten. Het wordt vaak gezien als iets wat slaafs, beklemmend of minderwaardig zou zijn. Wanneer we in de Bijbel zoeken naar de betekenis, merken we dat Gods Woord belangrijke dingen over dit onderwerp zegt.

Op verschillende plaatsen in de Bijbel komen we de oproep tot onderdanigheid tegen. Het Griekse woord hiervoor is ‘hupotasso’, een samengesteld werkwoord met de betekenis: zichzelf onder (gezag) plaatsen. Paulus zegt in Efeziërs 5:22-23a: ‘Vrouwen, weest aan uw man onderdanig als aan de Here, want de man is het hoofd van zijn vrouw, evenals Christus het hoofd is zijner gemeente.’

Ook in Titus 2:4-5 spreekt Paulus over dit thema: '... zodat zij de jonge vrouwen opwekken man en kinderen lief te hebben, bezadigd, kuis, huishoudelijk, goed en aan haar man onderdanig te zijn, opdat het woord Gods niet gelasterd worde.'
Petrus roept in 1 Petrus 3:1 op om als vrouw te doen wat je man van je vraagt. ‘Evenzo gij, vrouwen, weest uw mannen onderdanig, opdat, ook indien sommigen aan het woord niet gehoorzaam zijn, zij door de wandel hunner vrouwen zonder woorden gewonnen worden, doordat zij uw reine en godvrezende wandel opmerken.’ Het zou dus zelfs zo kunnen zijn dat je man door jouw houding voor God gewonnen wordt voor Christus!
Het zijn stuk voor stuk Bijbelgedeelten om eens rustig te overdenken en daarbij de schepping van man en vrouw in het eerste hoofdstuk van Genesis in gedachten te houden.

Man en vrouw zijn in Gods ogen gelijkwaardig, het verschil is alleen dat naar de scheppingsorde de man en vrouw niet gelijk zijn. Beiden hebben hun eigen rol en dus ook een eigen rolverdeling gekregen. De man als hoofd, de vrouw als zijn helper. En uiteindelijk is Christus het Hoofd van zowel de man als de vrouw en heeft Hij het hoogste gezag. In alle gebrokenheid mogen man en vrouw een weerspiegeling zijn van deze bijzondere relatie.

Eerlijk gezegd heb ik er zelf de eerste jaren van ons huwelijk best veel moeite mee gehad. Ik toonde soms weinig respect en dreef geregeld mijn zin door. Gelukkig is dit een aantal jaren geleden veranderd toen ik tot inzicht kwam wat de Bijbel precies over dit belangrijke onderwerp zegt. En ja, ik maak nog steeds fouten, maar ben mij er nu veel meer van bewust dat het belangrijk is om mijn man te steunen en biddend naast hem te staan. Dit betekent dat je vrijwillig met iemand samenwerkt op grond van liefde en respect voor God - en ook voor je man. Het is niet iets wat opgelegd kan worden, maar een keuze die je vrijwillig - uit liefde - mag maken.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat de man niet ‘voorschrijft’ wat er gaat gebeuren, maar liefdevol vraagt naar de mening van zijn vrouw en dan een beslissing neemt. Het is goed om hierover samen in gesprek te blijven. Uit liefde voor Jezus en voor elkaar mogen we met Zijn hulp zo de mooie opdracht van ‘onderdanig zijn’ vervullen.  

Dit artikel is onlangs verschenen in 'Het Zoeklicht' nr. 11 2022 en is een bijdrage die ik voor dit blad mocht schrijven.

Reacties

  1. Ik ben nog op zoek hierin. Is het niet meer zo dat er sprake is van wederzijdse onderwerping? Mannen dienen niet langer hun eigen belang vóór dat van hun vrouw. Vrouwen dienen niet langer hun eigen belang in plaats van dat van hun man. Zou het kunnen dat ook mannen zich uit liefde en opoffering aan hun vrouw moeten onderwerpen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor je reactie Aritha.
    Je hebt gelijk als je zegt dat we elkaar over en weer lief moeten hebben en ook betekent onderwerping wederzijdse toewijding en samenwerking. Maar over onderdanigheid zegt de Bijbel iets specifieks. In Col. 3:18 staat: ‘Vrouwen, weest uw man onderdanig, gelijk het betaamt in de Here. Mannen, hebt uw vrouw lief en weest niet ruw tegen haar.’ Ook 1 Petrus 3:1 spreekt over de onderdanigheid van de vrouw en ook in Efeze 5:22-23 staat: ‘Vrouwen, weest aan uw man onderdanig als aan de Here, want de man is het hoofd van zijn vrouw, evenals Christus het hoofd is zijner gemeente; Hij is het, die zijn lichaam in stand houdt.’
    Dus het klopt wat je zegt maar ik denk dat onderdanigheid net een stapje verder gaat. De man is het hoofd van de vrouw net zoals Christus het hoofd van de Gemeente is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In die tijd was het gebruikelijk dat de vrouw ondergeschikt was aan de man. Wanneer een vrouw in haar huwelijk tot geloof in Jezus kwam en haar man niet was dat moeilijk. Petrus spoorde deze vrouwen aan, om via hun gedrag hun mannen te winnen voor Christus.
    Dit boek las ik jaren terug en gaat hier ook over:
    https://www.kameel.nl/producten/boeken/bijbelstudie/nieuwe-testament/met-petrus-op-weg:9789082229318

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.