Tijd nemen om te plannen en organiseren

 


Onlangs schreef ik op mijn blog een recensie over het boek 'Waar haal ik de tijd vandaan' van Sally McClung. Hierin schreef ik dat ik de eerste twee hoofdstukken van dit praktische, leerzame boekje verder wilde uitwerken. 

Het eerste hoofdstuk gaat over plannen en organiseren (dingen waar ik zelf enorm van houd 😊) en heeft als titel meegekregen 'Een tijd om te ordenen'. De schrijfster geeft hier zoveel handvaten om met deze thema's aan de slag te gaan, dat ik er graag een aantal gedeelten uit citeer en deze toelicht.

'Wij moeten leren onze tijd te beheren, omdat dit de enige manier is om de tijd en de gelegenheid te vinden om na te denken en in staat te zijn de dingen te doen die God ons opgedragen heeft - de dingen waartoe Hij ons roept.
Eigenlijk zouden we even zorgvuldig met onze tijd moeten omgaan als zuinige mensen met hun geld. Vaak óverschatten we wat we in een dag kunnen doen, en ónderschatten we wat we in een week kunnen doen. God wil ons helpen hier verbetering in te brengen.'

McClung beschrijft in het hoofdstuk verder langetermijndoelen, maanddoelen, weekdoelen en dagdoelen. Om deze doelstellingen te kunnen bereiken, is het goed om allereerst een lijst te maken van al je taken op elk gebied waar God je een bepaalde verantwoordelijkheid gegeven heeft. Daarna geeft een vastgestelde tijdsduur ons iets specifieks om mee te werken. Zonder die duidelijkheid doen we vaak maar wat en verspillen we onze tijd. Maak (biddend) doelstellingen en wees specifiek over de tijd die nodig is om ze te bereiken. Dit kan best even tijd kosten maar wanneer je deze dingen voor jezelf helder hebt, is het makkelijker om ook de doelstellingen te bepalen.

Allereerst is het goed om naar doelstellingen op lange termijn te kijken. Vaak zijn mensen druk met vandaag of morgen maar vergeten ze verder vooruit te kijken en hierbij dingen te plannen. Daarna is het goed om te kijken naar doelen die we binnen een maand tot stand willen zien komen. Het is fijn om dat samen met je partner te kunnen doen en ook elkaars activiteiten en bedieningen erbij te betrekken.
Als je het nog verder wilt opsplitsen, kun je kijken naar de doelen die je binnen een week wilt bereiken. In het weekend kun je een half uurtje tijd maken om de week die komt zo effectief mogelijk in te delen. Hierbij moet je ook rekening houden met je partner, je kinderen, het nemen van rust enz. Bij iedereen zal de lijst er weer anders uitzien.
Tot slot zijn er de dagelijkse doelstellingen. Hierin moeten we ook de 'kleine stukjes' meenemen van onze doelstellingen op langere termijn. Deze zullen alleen hanteerbaar worden als we er elke dag tijd en aandacht aan besteden. Een agenda en een notitieblok zijn hierbij eigenlijk onmisbaar.

'We moeten de Heer vragen ons te helpen bij het stellen van prioriteiten voor de doelstellingen die we gemaakt hebben. Wij hebben Zijn begrip van prioriteit nodig. Ook Jezus liet sommige dingen ongedaan. We kunnen niet alles doen. Spreuken 16:3 zegt: 'Beveel de Here uw werken, dan zullen uw voornemens gelukken. We mogen de Here vragen ons denken te richten op het onderscheiden van prioriteiten. We moeten wachten op Zijn orders en dan van Hem de kracht ontvangen om ze uit te voeren. Heel vaak kom ik (Sally) erachter dat Gods volgorde heel ander is dan die van mij.'

Het is goed om dit in gedachten te houden:

'Zelfs met het beste programma en de beste manier van tijdsbesteding zijn er momenten, dat we niet alles gedaan krijgen - tenminste, niet op tijd. Onderbrekingen, onverwachte gebeurtenissen en vertragingen weerhouden ons ervan ons doel te bereiken. We leren door vallen en opstaan en laten we het bijltje er niet bij neergooien.'

De afgelopen jaren heb ik (Wendy) veel mogen leren op het gebied van organiseren en plannen. Vooral door dingen in de praktijk te ondervinden en gewoon te 'doen' maar vooral ook door boeken te lezen van mensen met ervaring. Het is altijd zo'n heerlijk gevoel wanneer je gezin en je huishouden 'op orde' zijn en je het overzicht behoudt, ondanks alle onverwachte dingen of bezoekers die op je weg komen.

Onderstaande boeken heb ik veel gebruikt de afgelopen jaren en raadpleeg ik nog regelmatig. Je kunt ze ook hier vinden in mijn boekenlijst. Hopelijk helpen ze ook jou verder en mag je samen met onze Hemelse Vader genieten van de tijd die Hij ons geeft in ons huwelijk, gezin, werk en gemeente. Samen met Hem mogen we plannen en doelen stellen tot eer van Hem.




Reacties

  1. Wat mooi dat je dit eerste hoofdstuk hebt uitgewerkt.
    Zou je de titels van de andere boeken willen vermelden?
    Ben er benieuwd naar maar kan de foto niet scherp genoeg krijgen om de titels te lezen.

    Groet, Dieneke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Dieneke, dank voor je reactie. Je kunt ook op de link klikken die ik (onderaan) in het bericht heb gezet. Dan kom je op mijn leeslijst en vind je de titels en schrijvers.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.