Waarom vergelijkt de Here Jezus Zichzelf met een herder?

 


Op meerdere plekken in de Bijbel kom je het beeld tegen van schapen met een herder. De Here Jezus vergelijkt dan vaak de mensen met schapen en Zichzelf met de herder. Maar waarom vergelijkt Hij Zichzelf met een herder en hoe zouden jij en ik bij Zijn kudde kunnen horen?

Het is goed om een aantal van deze Bijbelgedeelten er eens op na te lezen. Eerst Johannes 10:2 en 4 waar staat: ‘Maar wie door de deur naar binnen gaat, die is herder van de schapen. (…) En wanneer hij zijn eigen schapen naar buiten gedreven heeft, gaat hij voor hen uit, en de schapen volgen hem, omdat zij zijn stem kennen.

Johannes 10:14-16 is misschien wel een van de bekendste gedeelten. De Here Jezus zegt hier: ‘Ik ben de goede Herder en Ik ken de Mijnen en word door de Mijnen gekend, zoals de Vader Mij kent en Ik de Vader ken; en Ik geef Mijn leven voor de schapen. Ik heb nog andere schapen, die niet van deze schaapskooi zijn; ook die moet Ik binnenbrengen, en zij zullen Mijn stem horen en het zal worden één kudde en één Herder.’

Wanneer we kijken naar herders die leefden in de tijd dat de Here Jezus op aarde was, zien we dat zij vaak voor grote kuddes moesten zorgen. Ze zagen erop toe dat de schapen genoeg te eten kregen, gezond bleven en niet werden aangevallen door roofdieren of werden gestolen. De mensen in die tijd waren mede afhankelijk van schapen omdat deze dieren hun wol en melk leverden, maar ook omdat er offerdieren nodig waren voor de offerdienst in de tempel.

Overdag lieten de herders hun schapen grazen en ’s avonds hielden ze de wacht voor de schaapskooi. Ze gingen letterlijk in de deuropening liggen, zodat ze eigenlijk zélf de deur waren. Zo kon er niemand zomaar de schaapskooi binnenkomen en werden ook de wilde dieren op afstand gehouden. De schapen van de kudde kennen de stem van hun herder en daarom zullen ze alleen hem vertrouwen en niemand anders. De schapen maken zich geen zorgen, omdat ze er blindelings op vertrouwen dat de herder altijd voor hen zorgt en ze zal beschermen tegen aanvallen. Bij hem voelen ze zich veilig.

Nu we dit weten, is het beter te begrijpen waarom de Here Jezus Zichzelf een herder noemt. Wanneer je Hem goed kent en naar Zijn stem luistert, zul je veilig zijn. Hij zal voor je zorgen en je beschermen. Wij mensen - die met schapen vergeleken worden - kennen de Here Jezus als onze Herder net zo goed als Jezus Zijn Vader kent. En wat zo mooi is, is dat Jezus ook nog zegt dat Hij Zijn leven geeft voor Zijn schapen. En dat is iets wat Hij letterlijk heeft gedaan door voor ons aan het kruis te sterven. Hij gaf Zíjn leven opdat wíj zouden leven.

Wanneer je er dus voor kiest om Jezus de Herder van je leven te laten zijn, weet je dat je erop kunt vertrouwen dat Hij het beste met je voor heeft. Je hoeft niet bang te zijn; wat er ook gebeurt in je leven... Hij zal je beschermen.

In Psalm 23 kunnen we lezen over God Zelf als onze Herder. Hij kent ons door en door en weet wat goed voor ons is. Hij wil ons leiden naar grazige weiden en ons te eten geven door middel van Zijn Woord, de Bijbel. Ook wil Hij ons leiden door de dalen van ons leven. Hij zal ons helpen in moeilijke tijden en er zal ons niets overkomen omdat Hij voor ons zorgt. Hij is erbij in ons lijden en in onze moeite.

Wil jij ook bij de kudde van de Here Jezus horen en Hem volgen in je leven als jouw Herder? Het hoeft niet moeilijk te zijn. Misschien ben je nog zoekende in je geloof of heb je twijfels. Misschien voel je je niet goed genoeg om bij Zijn kudde te mogen horen. Toch is het zo dat de Here Jezus iedereen uitnodigt om bij Zijn kudde te komen. Je bent nooit te jong of te oud. Belijd de verkeerde en zondige dingen die je hebt gedaan en geef je leven over aan Hem. Dank Hem dat Hij Zijn leven ook voor jou gegeven heeft aan het kruis van Golgotha. Door Hem te vertrouwen en je leven aan Hem over te geven zul je veilig zijn. Nu… én in de toekomst.

Wil jij ook een schaap van Zijn kudde worden?

Deze blog mocht ik schrijven voor de website van 'Ik zoek God' en is verschenen in april 2022. 



Reacties

  1. Mooie blog weer Wendy. Wat leuk dat je al je blogs onder het IkzoekGod logo bij elkaar hebt verzameld (hoe doe je dat?). Ik zie dat de namen van de bloggers verdwenen zijn....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb destijds de link naar al mijn blogs hieronder gezet. Ik zocht inderdaad pas ook al naar de namen maar die zijn op dit moment verdwenen. Misschien maar even navragen hoe het zit?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie blog inderdaad. Ik hou ervan dat er zulke grote kopjes gebruikt worden daar. dat helpt me om te blijven lezen en om te zien wat de kleine samenvatting van het stukje is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met de complimenten dan voor de vormgevers van 'Ik zoek God' ;)

      Verwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.