Welke manieren zijn er om de Bijbel te lezen?

 


Als je pas tot geloof bent gekomen is het de vraag ‘hoe’ je de Bijbel wilt gaan lezen. Je bent enthousiast over het christelijk geloof en je wilt graag meer over de Here Jezus weten, en over God en Zijn Woord. Maar… waar moet je beginnen? En op welke manieren kun je het beste de Bijbel gaan lezen?

Er zijn inderdaad meerdere manieren om de Bijbel te gebruiken. Ik wil er graag een aantal kort benoemen.

Net als andere boeken
Allereerst kun je de Bijbel vanaf het begin gaan lezen, dus vanaf Genesis. Juist door ‘gewoon’ te gaan lezen, ontdek je mooie lijnen in de Bijbel. Je ziet de geschiedenis, de verhalen en de verbanden daartussen. Gebruik voor deze manier van Bijbellezen een vertaling die niet te moeilijk is. Op mijn weblog Christenleven vind je meerdere mogelijkheden om de Bijbel volgens een bepaald rooster te lezen. Je kunt bijvoorbeeld de hele Bijbel in één jaar lezen, maar je kunt er natuurlijk ook langer over doen.

Mediterend
Ten tweede zou je kunnen mediteren over de Bijbel. Het klinkt misschien wat minder bekend, maar door deze manier van Bijbellezen neem je de tijd om een tekst te ‘ervaren’. Mediteren betekent niet ‘studeren’ en het is ook niet een of andere intellectuele bezigheid. Het is meer bouwen aan je relatie met God, die tot je spreekt doormiddel van zijn Woord. Belangrijk bij mediteren is dat je er de tijd voor neemt en dat je rust en stilte opzoekt. De tekst moet zijn werk in je gaan doen. De Bijbel spreekt ook over de ‘binnenkamer’, een privéplek om God te ontmoeten (Mat. 6:6). Je kunt naast het mediterend lezen natuurlijk ook tijd nemen om te bidden. Deze vorm van Bijbellezen wordt ook wel ‘stille tijd’ genoemd. 

Bestuderend
Als derde kun je de Bijbel echt bestuderen. Daarbij lees je, analyseer je en zoek je bewust naar de diepere betekenis en de rijke uitleg. Allerlei details en verbanden kunnen je dan helpen om de Bijbel te begrijpen en toe te passen. Met deze vorm van Bijbellezen kun je vér gaan. Het is goed om jezelf ‘te leren’ de Bijbel te bestuderen en je daarvoor de tijd te gunnen. Je zult dan merken dat je schatten opgraaft die onder het oppervlak verborgen zijn. Sommige schatten zitten zelfs heel diep onder de oppervlakte. Net als bij de andere manieren van Bijbellezen, is het ook hier niet zozeer van belang wat jíj ervan vindt, maar of de Bijbel toegang krijgt tot je hart en tot je denken. Soms is het prettig om naast deze vorm van Bijbellezen een naslagwerk te gebruiken, maar bedenk dat Gods Woord zélf altijd leidend moet zijn - niet wat mensen erover gezegd en geschreven hebben.

Wanneer je voor jezelf een manier gevonden hebt om alle 66 boeken van de Bijbel te gaan lezen, zul je ook moeten nadenken in welke volgorde je dat wilt doen. Elk Bijbelboek is namelijk weer anders.

Enkele mogelijkheden zijn:

Het chronologische plan: Lees de gebeurtenissen van de Bijbel in de volgorde waarin zij plaatsvonden. Je kunt hiervoor een online chronologische Bijbel gebruiken.

Het historische plan: Lees de boeken van de Bijbel in de volgorde waarin zij in de oorspronkelijke talen (Hebreeuws, Aramees en Grieks) werden geschreven.

Een combinatie van Oude en Nieuwe Testament: Lees elke dag delen uit beide Testamenten om de rode draad van de Waarheid van Genesis tot Openbaring te kunnen ontdekken.

Van begin tot eind: Lees de Bijbel van het eerste vers in Genesis tot het laatste vers van Openbaring.

Het gemengde plan: Combineer bovenstaande leesroosters om een plan samen te stellen dat bij je past.

Hopelijk zit er ook iets voor jou tussen? Je kunt natuurlijk wachten om te beginnen met het kiezen van een leesrooster totdat het weer 1 januari is, maar dat duurt nog wel even. Waarom zou je niet gewoon vandaag beginnen?

Tot slot deel ik graag een treffend citaat:

“Een belangrijk advies voor Bijbellezen is om niet egocentrisch, maar Christocentrisch te lezen. Dus niet altijd in de eerste plaats de vraag stellen: ‘Wat kan ik er voor mezelf uithalen?’, maar ‘Wat leer ik in dit gedeelte over de Here Jezus Christus’. Christus… hét grote Onderwerp van de Bijbel."

(Site: Israël en de Bijbel)

Deze blog mocht ik schrijven voor de website van 'Ik zoek God' en is verschenen in februari 2022. 


 

 

Reacties