Een hulp als tegenover…

 

Aan het begin van het nieuwe jaar ben ik opnieuw begonnen met het lezen van de gehele Bijbel. Ik wil er een aantal jaren voor uittrekken om voldoende tijd en aandacht te kunnen besteden aan elk hoofdstuk en ik heb ervoor gekozen dit te doen in combinatie met Het Yarah Bijbel College*. Deze Bijbelschool geeft - gratis en online - veel verdieping en achtergrondinformatie bij de Bijbel en ik kan het iedereen aanraden die zich meer wil verdiepen in Gods Woord.

Omdat ik persoonlijk nog altijd erg gehecht ben aan de NBG-vertaling, gebruik ik die meestal. Toen ik onlangs bij het lezen van Genesis 2 ook de Herziene Statenvertaling erop nasloeg, viel mij iets op. In Genesis 2:18 staat namelijk in de NBG: ‘En de HERE God zeide: Het is niet goed, dat de mens alleen zij. Ik zal hem een hulp maken, die bij hem past.’ In de HSV zijn die laatste woorden als volgt vertaald: ‘als iemand tegenover hem’. Ik vond het een opmerkelijke vertaling, waar ik verder over heb nagedacht en gelezen.

In Genesis 1:31 staat: ‘En God zag alles wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed.’ Maar in Genesis 2 lezen we vervolgens dat het ‘niet goed’ is dat de mens alleen is. God maakte daarom voor de mens een ‘hulp als iemand tegenover hem.’

Een hulp is iemand die je helpt, maar geen dienstbode of hulpje. Het Hebreeuwse woord dat hier wordt gebruikt is ‘ezer’, wat ‘helper, beschermer, iemand die helpt’ betekent. Onder andere in Exodus 18:4 komt dit woord ook terug. Mozes noemt daar zijn zoon Eliëzer, want ‘de God van mijn vader is mij tot hulp geweest en heeft mij gered van het zwaard van farao’ (HSV). Hetzelfde woord wordt ook gebruikt in Psalm 124:8, dus het woord ‘hulp’ heeft absoluut geen neerbuigende betekenis. God is onze hulp en zo mogen mensen ook voor elkaar een hulp zijn.

Bijzonder is dat er aan dit vers toegevoegd wordt dat God een ‘hulp tegenover’ maakte. Als je namelijk iemand tegenover je vindt, dan heb je een gesprekspartner. Iemand waarmee je kunt praten en die antwoord geeft op je vragen. Maar iemand die ‘tegenover’ is, kan je ook een spiegel voorhouden en je vragen waar je mee bezig bent.
In een relatie van liefde en trouw zijn mensen voor elkaar ‘een hulp als een tegenover’. Je helpt elkaar waar nodig en steunt elkaar zo goed mogelijk. Ook houd je elkaar scherp en bij de les. En je kunt elkaar bevragen op de keuzes die je maakt. Als je alleen maar een hulp bent voor je man of vrouw, en geen ‘tegenover’, is je relatie waarschijnlijk ongelijkwaardig. En als je alleen maar ‘een tegenover’ bent en geen hulp, is de kans groot dat de liefde uit je relatie verdwenen is.

Man en vrouw zijn overigens geschapen als gelijken. De een stond en staat niet boven de ander. Maar er is wel een volgorde. De man werd immers eerst geschapen en daarna de vrouw. Maar hoewel mannen en vrouwen verschillen, hebben zij elkaar nodig en kunnen zij niet zonder elkaar. Hoe zouden we in het huwelijk een hulp en ‘een tegenover’ voor elkaar kunnen zijn? Een mooie vraag om samen eens over na te denken. 

Dit artikel is onlangs verschenen in 'Het Zoeklicht' nr. 3 2022 en is een bijdrage die ik voor dit blad mocht schrijven.

Reacties

  1. Heerlijk om zo voor een blad te schrijven. En het heeft jouw liefde en interesse toch?

    Ik las ergens over dit onderwerp: "Mannelijk en vrouwelijk - gelijk geschapen naar Gods beeld maar toegewezen aan verschillende, even waardevolle functies in Zijn koninkrijk. Dit glorieuze verschil wijst op onze glorieuze drie-enige God." (Susan Hunt op de site Ligonier)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.