Grip op Koolhydraten – snel & simpel – in 30 minuten op tafel - recensie

Enkele jaren geleden vroeg ik mijn zus Martine of ze het misschien leuk zou vinden om een eigen kookboek uit te geven met een aantal van haar recepten van haar website ‘De keuken van Martine’. Hoewel het idee haar wel aanstond en het stiekem toch wel een droom van haar was, zag ze erg op tegen alles wat bij het uitgeven van een boek komt kijken. Door haar aangeboren hartafwijking heeft zij natuurlijk maar beperkte energie en een eigen boek schrijven en opmaken zou erg veel van haar vragen. Maar, er is goed nieuws! Met gepaste trots kan ik zeggen dat het haar toch gelukt is om haar droom te verwezenlijken. Samen met diëtiste Yvonne Lemmers heeft zij een prachtig boek mogen uitgeven.

Vorige week is het boek ‘Grip op koolhydraten – snel & simpel, in 30  minuten op tafel’ verschenen. Deze fraaie uitgave bevat meer dan 90 snelle en simpele recepten en 28 handige dagmenu’s. Veel van deze gerechten heb ik de afgelopen jaren al mogen proeven in 'de keuken' van mijn zus en ook zelf heb ik de nodige recepten mogen proberen in mijn eigen keuken. Het boek is voorzien van schitterende foto's en is een lust voor het oog. Het water loopt je in de mond bij het zien van sommige afbeeldingen. Omdat de recepten niet erg ingewikkeld zijn, zal het boek door beginnende 'gokkers' en iedereen die gezond wil eten en leven erg makkelijk te gebruiken zijn. 

Inmiddels is bekend dat al meer dan 250.000 mensen afvielen met Grip op Koolhydraten (GOK) van de inmiddels bekende Lemmers. Met deze nieuwe uitgave is GOK nog toegankelijker geworden. Door het populaire koolhydratenuurtje houdt men deze bewezen succesvolle koolhydraatbeperkte methode goed vol en krijgen mensen met diabetes, overgewicht, een chronische ziekte of iedereen die gewoon wil afvallen een gezonde leefstijl. Ook mensen die op gewicht willen blijven, kunnen deze prachtige uitgave van Yvonne en Martine goed gebruiken. Eigenlijk past het boek in elke keuken!

Misschien ben je (nog) helemaal onbekend met deze geslaagde en gezonde manier van afvallen én op gewicht blijven en wil je weten wat GOK inhoudt. Lees dan vooral onderstaand interview dat ik hield met mijn zus Martine.

Hoe vond je het om samen met Yvonne Lemmers een boek uit te geven en hoe is het idee ontstaan?
Eind vorig jaar werd ik gebeld door Yvonne Lemmers. Nadat we even hadden bijgepraat, vroeg Yvonne of ik graag een eigen boek uit zou willen geven. ‘Natuurlijk’, zei ik. Maar ik voegde daar direct aan toe dat daar zoveel bij komt kijken dat ik dat gewoon niet zag zitten. Je moet tenslotte wat te dromen overhouden!
Yvonne vroeg toen of ik het leuk zou vinden om samen met háár een boek uit te geven. Ik hoefde dan alleen de recepten aan te leveren, zij zou het overige werk doen. Toen hoefde ik natuurlijk niet lang na te denken. Natuurlijk wilde ik dat. En zo begon het balletje te rollen.
Afgelopen winter hebben we diverse keren via de videochat afspraken gemaakt en recepten besproken. Alles was toen nog geheim dus dat was best een spannende periode. Hoe zouden de mensen gaan reageren als ze hoorden? Gelukkig zijn alle reacties heel erg positief geweest. Ook nu het boek net uit is, blijven de positieve reacties maar binnenstromen. Echt heel erg leuk!

Je bent nu in totaal ruim 35 kilo afgevallen door GOK. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
De eerste kilo’s viel ik af door gewoon heel weinig te eten. Hongerlijden was dat eigenlijk. Ik voedde mijn lichaam niet goed en zorgde dat het zichzelf ging opeten. Dat was een vreselijke periode. Ik viel wel wat kilo’s af, maar had altijd honger en werd ook steeds zwakker. Toen zag ik helaas geen andere manier meer om af te vallen.

Ongeveer 8 jaar geleden hoorde ik over ‘Grip op Koolhydraten’ van Yvonne Lemmers en begon me daarin te verdiepen. Daarna ging het afvallen een stuk makkelijker. Natuurlijk moet je discipline hebben en vaak ‘nee’ zeggen tegen lekkere dingen, maar ik hoefde géén honger meer te hebben en werd ook veel fitter.
In de afgelopen winter ben ik opnieuw veel kilo’s kwijtgeraakt. Toen de conditie van mijn hart enkele jaren geleden verder achteruitging, bleek het toch moeilijk om op gewicht te blijven, óók met GOK. Dit jaar leerde ik dat ik dit op kon vangen door toch wat minder vetten te eten en wat meer eiwitten. Vetten zijn bij een koolhydraatbeperking je brandstof, maar dan moet je wel brandstof nodig hebben. Blijven tanken in een stilstaande auto is niet zo slim 😉

Ik moet er eerlijk aan toevoegen dat ik van mezelf op het gebied van voeding een ijzeren discipline heb. Als ik iets wil dan doe ik het, en dan ben ik heel goed in staat om verleidingen te weerstaan. Ik had de afgelopen winter ook echt het idee dat ik daar de kracht voor kreeg. Ik werd langzaam slanker én kon me makkelijker gaan bewegen, en ik wist dat ik daar ook hulp van God bij kreeg. Ik vroeg om kracht en kreeg het ook, echt bijzonder!

Je bent nu helemaal ‘op gewicht’. Blijf je dan wel beperkt koolhydraten eten of is dat niet nodig?
Jazeker. Mijn lichaam verdraagt nu eenmaal niet zo goed koolhydraten. Wanneer je koolhydraten eet, gaat je bloedsuiker omhoog en moet je lichaam insuline aanmaken om de verhoogde bloedsuiker weer te laten zakken. Mijn lichaam kan dat door allerlei oorzaken niet goed. Wanneer je eenmaal overgewicht hebt (gehad), wordt dit systeem ook steeds gevoeliger. Hoe vaker je dan op een dag koolhydraten eet, hoe lastiger het wordt om op gewicht te blijven. Je lichaam krijgt dan gewoon geen kans om vetten te verbranden, zelfs niet als je weinig eet.

Ga je nu nog verder met je blog of wil je wellicht nóg een boek uitgeven met recepten?
Nog een boek lijkt me niet haalbaar hoor, dit was al een hele klus en voor een nieuw boek zou ik weer heel veel recepten moeten verzinnen. Ik vind het delen van mijn recepten op mijn blog ook nog altijd erg leuk dus dat zal ik zeker blijven doen. Helaas ontbreekt het me aan de energie om wekelijks nieuwe recepten te plaatsen, maar er staan al zóveel recepten op dat dat gelukkig ook niet nodig is.

Wil je ook gezond eten, afvallen of op gewicht blijven? Neem dan eens een kijkje op ‘De keuken van Martine’. Je kunt haar via het contactformulier ook persoonlijk bereiken.

Titel: Grip op Koolhydraten – snel & simpel – in 30 minuten op tafel
Schrijver: Yvonne Lemmers (i.s.m. Martine van den Brink)
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021582597
Prijs: €22,50

Het boek is hier te bestellen.

Reacties

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.