Is er echt maar één weg tot God?

 


Volgens een oud spreekwoord leiden alle wegen naar Rome. Misschien was dat vroeger zo, maar wanneer je tegenwoordig een willekeurige richting in zou slaan, is de kans groot dat je de weg kwijtraakt! Zeker in grote, drukke steden is het soms lastig om de juiste route te bepalen. Voor je het weet, rijd je in kringetjes rond en kom je weer op hetzelfde punt uit. Ook kan het zo zijn dat de weg die je gaat, je weleens precies de verkeerde kant op kan leiden. Hierdoor raak je juist verder van je bestemming af. De enige manier om zeker te weten dat je je doel zult bereiken, is een goede wegenkaart of een navigatiesysteem te gebruiken, of iemand de weg te vragen.

Een uitspraak die je tegenwoordig regelmatig kunt horen, is: ‘Alle wegen leiden naar God’. Men bedoelt hier dan eigenlijk mee dat alle godsdiensten naar God leiden. Het maakt volgens velen niet uit of je via de Islam, het Boeddhisme of het christelijke geloof tot God komt. Het is uiteindelijk toch één en dezelfde God? Dus wat maakt het in feite uit? Sommigen gaan zelfs zover door te zeggen dat je helemaal niet hoeft te zóeken naar God. Hij zit immers in ieder mens? Je hoeft dan in principe alleen je innerlijke kompas maar te volgen om je bestemming te bereiken.

De Bijbel leert ons echter iets anders. Paulus schrijft in Romeinen 3:23 namelijk dat er op onze weg een wegversperring is die ons als mens verhindert om bij God te komen; de wegversperring van de zonde. ‘Want allen hebben gezondigd en missen de heerlijkheid van God’. Wanneer we onze zonden niet belijden, is het via geen enkele weg mogelijk om tot God te komen of Hem te leren kennen. Gelukkig heeft God ons niet aan ons lot overgelaten, maar heeft Hij gezorgd voor een wegenkaart - de Bijbel - en heeft Hij ons Iemand gegeven die de weg kent en ons die weg kan wijzen: Jezus Christus.

Jezus zei niet: ’Ik ben één van de vele wegen naar God’. Hij zegt van zichzelf dat Hij weg, de waarheid en het leven is en dat Hij de enige weg is tot de Vader (Johannes 14:6). Dat was geen arrogantie of bekrompenheid van Hem. Het was de waarheid - want alleen Christus daalde neer uit de hemel om de prijs voor onze zonden te betalen aan het kruis van Golgotha. Hij deed dit uit liefde voor ons. We hoeven onszelf niet op te werken of goede prestaties te leveren. Ook hoeven we niet af te wachten of God ons wel goed genoeg vindt om bij Hem te komen. Heel bewust voor Jezus kiezen en Hem volgen, dát is de enige manier om tot God te komen. Er zijn geen andere routes. Wanneer je op Jezus gericht blijft en Hij de richtingaanwijzer in je leven wordt, zul je nooit verdwalen!

Wil je meer weten over Jezus en Wie Hij is, was en zal zijn? Je kunt je aanmelden voor deze cursus en meer over Hem leren.

Deze blog mocht ik schrijven voor de website van 'Ik zoek God' en is verschenen in augustus 2021. 







Reacties

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.