5 oktober 2019

Ruth en Simcha vieren het Bazuinenfeest - Jolanda Peyron


Ongeveer 5 jaar geleden kwam het boek Wake Up! uit en veel mensen begonnen zich in te lezen in de patronen van de bijbelse feesten en hun Nieuwe Verbonds betekenis voor christenen. Een recensie van dit boek is hier op mijn weblog terug te lezen.

Door de jaren heen werd er bij de organisatie van Wake Up! regelmatig gevraagd of er ook materiaal was voor kinderen. Zij hadden daar helaas onvoldoende tijd voor maar schrijfster Jolanda Peyron is geïnspireerd geraakt bij het lezen van Wake Up! en heeft het initiatief genomen om een kinderboekenserie te maken over de bijbelse feesten. Ze heeft ervoor gekozen om te beginnen bij de Najaarsfeesten die nog op hun vervulling wachten. Het eerste boekje, dat net is uitgebracht, heeft als titel 'Ruth en Simcha vieren het Bazuinenfeest' meegekregen.
De verwachting is dat er in 2020 in ieder geval ook kinderboekjes verschijnen over de Nieuwe Verbondsbetekenis van de Grote Verzoendag en het Loofhuttenfeest.

Bazuinenfeest
Voor wie niet zo thuis is in de Najaarsfeesten is het misschien goed om even kort te schetsen wat dit feest inhoudt.
Al 3000 jaar wordt het bijbelse feest van de Bazuinen -Yom Terua- gevierd als het feest van de 'geheimenis'. De Israëlieten moesten het vieren zonder dat ze echt wist waarom. Gehoorzaamheid aan de Heer, zonder dat je weet waarom, is een groot teken van geloof. De Joden vieren dit feest als het feest van het mysterie, en de echte betekenis van dit feest ligt verborgen in de toekomst. Toen Jezus kwam, zei Hij: “Alles wat verborgen is zal aan het licht komen” (Lucas 8:17, Markus 4:22). Zo ook het geheim van dit feest. Dit geheim onthult immers Gods plan voor de mensheid. Dit feest viert de komst van de Bruidegom, de Koning zelf komt er aan. Wordt wakker!

Ruth en Simcha
Een van de hoofdpersonen uit het boek, Ruth, is 8 jaar en gaat voor het eerst het Bazuinenfeest vieren. Haar ouders hebben haar, toen ze heel jong was, al over de Here Jezus verteld. Haar vriendje Simcha is 5 jaar en is Joods. Ook hij weet inmiddels wie Yeshua (Jezus) is en samen gaan ze op een soort ontdekkingsreis. Er is een brief speciaal voor hen gekomen van Koning Jezus. Hij nodigt hen uit om feest te vieren met Hem. In het hele huis liggen brieven verstopt die Ruth en Simcha samen opzoeken en lezen. In de brieven wordt in eenvoudige woorden uitgelegd wat het Bazuinenfeest betekent. Ook vinden ze een pakketje met een sjofar. Ook hier zit weer een brief bij waarin allerlei dingen uitgelegd worden. Samen komen Ruth en Simcha erachter wat dit bijzondere feest inhoudt.
'Ruth en Simcha vieren het Bazuinenfeest' is een prachtig boekje geworden wat zich uitstekend leent om voor te lezen aan kinderen van 4-8 jaar. (De aanbevolen leeftijd is 4-10 jaar maar ik denk dat 4-8 jaar beter zou passen. Iets oudere kinderen kunnen het ook zelf lezen. De illustraties zijn gemaakt door Nans Timmers.
Een heel klein minpuntje van het boek is dat zinnen soms worden afgebroken en op de volgende regel verdergaan terwijl andere zinnen wel doorlopen tot het einde van de regel.

Op de website van Jolanda is nog veel meer materiaal te vinden over het Bazuinenfeest. Op deze pagina op haar site zijn allerlei ideeën te vinden om met kinderen dieper in te gaan op het Bazuinenfeest. Het is allemaal gratis te downloaden en zo te gebruiken.

Het boekje wordt door Wake Up! maar ook door mij van harte aangeraden. Het is rechtstreeks bij de auteur te bestellen via de website www.ruthensimcha.nl


1 opmerking:

  1. Ik heb dat boek toen ook gelezen. Wat leuk dat er een kidnerboekenserie komt zeg. Wij gaan volgende week naar Israel!

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.