Prioriteiten voor je leven als vrouw - vragen van een bloglezer beantwoord

Niet zo lang geleden ontving ik van een bloglezer een aantal persoonlijke vragen n.a.v. mijn blogbericht 'Prioriteiten voor je leven als vrouw'.

Het waren hele goede en praktische vragen van deze jonge moeder. Omdat ik een redelijk uitgebreid antwoord heb gegeven, leek het mij zinvol om de antwoorden ook op mijn blog te delen. Misschien zijn er meer moeders of andere lezers die er verder mee kunnen.

"Ik lees al een tijd mee op het blog 'manager van het gezin', en de blog over prioriteiten stellen sprak me heel erg aan. Ik heb het boek 'Een vrouw naar Gods hart' ook al meerdere keren gelezen en herlezen. En ik probeer zoveel mogelijk terug te laten komen in mijn eigen leven, alleen vind ik dat soms wel lastig. Dus ik heb verschillende vragen aan u.
  • Hoe heeft u de afgelopen jaren het rijtje prioriteiten toegepast in uw leven? Ik ben vooral op zoek naar praktische handvatten.
  • Hoe geef ik bijvoorbeeld mijn man prioriteit boven de kinderen?
  • Waar liep u tegen aan in het naleven van de prioriteiten en hoe ging u daarmee om?
  • Hoe organiseerde u uw dagen met vier kinderen (mijn gezin bestaat ook uit vier kinderen in de leeftijd van 7,5,1 en 2 maanden)
  • Elizabeth George heeft het in haar boek over vijf mappen, welke onderwerpen heeft u gekozen en waar zocht u informatie voor deze mappen en wat deed u verder met deze informatie?

Voor de volledigheid geef ik nog even het rijtje met prioriteiten hieronder weer zoals ik die heb vermeld in het blogbericht:

#1- Het liefhebben van God en Hem van ganser harte volgen (God)
#2- Het liefhebben, helpen en dienen van mijn man (Huwelijk)
#3- Het liefhebben (en onderwijzen) van mijn kinderen (Kinderen)
#4- Het liefhebben en verzorgen van mijn huis en mijn gezin (Huis)
#5- Het ontwikkelen van mijzelf, zodat ik iets te geven heb aan anderen (Geestelijke groei)
#6- Het liefhebben en dienen van Gods kinderen (Bediening)
#7- Andere activiteiten (Overigen)


Hoe heeft u de afgelopen jaren het rijtje prioriteiten toegepast in uw leven? Ik ben vooral op zoek naar praktische handvatten.
Een mooie vraag waar ik wel een boek over zou kunnen schrijven. Het is echt met vallen en opstaan gegaan. Stille tijd bijvoorbeeld, deed ik tot 2003 eigenlijk niet echt bewust. Ik las de Bijbel wel, maar niet met enige regelmaat. Soms nauwelijks, dan weer een paar hoofdstukken. Ik heb het sinds dat jaar tot prioriteit nummer 1 gemaakt en begin nu elke dag met Bijbellezen en bidden.

De volgende prioriteit, mijn man, is daarna voor mij het belangrijkste. Ik heb heel vaak dingen in mijn leven boven hem gezet. Activiteiten, bezigheden in de gemeente en vaak ook de kinderen. Op een gegeven moment hebben we er samen voor gekozen om één avond in de week samen op pad te gaan. Soms gingen we wandelen, winkelen, fietsen of soms uit eten. Het doet er eigenlijk niet zoveel toe wát je doet als het maar een moment is dat je samen bent. Ook heb ik de laatste jaren geleerd meer écht te luisteren naar mijn man. Dit resulteert o.a. in veel meer rust in ons huis. Mijn man heeft veel meer rust nodig dan ik en ik heb dat jarenlang genegeerd eigenlijk. Ik wilde altijd maar méér en merkte dat dat niet goed was voor hem. Het is belangrijk om hier samen op af te stemmen. Ook wat betreft de kinderen heb ik altijd geprobeerd hen de aandacht en tijd te geven die ze nodig hebben/hadden. Het is voor mij nu een andere situatie omdat drie van de vier kinderen het huis al uit zijn en alleen onze jongste van 18 nog thuis woont. Maar in de tijd dat ze klein waren, heb ik geprobeerd er altijd voor hen te zijn. Ik heb bewust gekozen om bij hen thuis te zijn en daarnaast niet nog een betaalde baan te hebben.

Het huishouden op orde houden (het managen van het gezin) is iets waar ik dus ook veel tijd aan besteed heb. En dit doe ik nog steeds, ook nu de kinderen groter zijn. Het geeft ook veel rust in huis wanneer de zaken goed geregeld zijn.

Geestelijke groei is iets waar ik heel bewust mee bezig ben. Ik maak leesplannen (welke boeken lees ik wanneer), doe Bijbelstudie en probeer ook (d.m.v. hardlopen en wandelen) mijn lichaam fit te houden. Ik vind het zo mooi dat Elizabeth ook de zorg voor je eigen lichaam onder geestelijke groei schaart. Als je je fit voelt, gaat alles nét iets beter 😊
In het verleden heb ik veel bedieningen uitgevoerd. In de gemeente, op de basisscholen enz. enz. Een hele rij. Ik heb geleerd de afgelopen jaren dat dit prima is, zolang de rest van het gezin hier maar niet onder lijdt. Ik heb tijden gehad dat ik zoveel wilde doen, dat ik als een gestreste kip rondliep. Ik deed meer dan God van mij vroeg denk ik. Sinds een paar jaar maak ik (samen met Hem) bewustere keuzes en zeg niet zomaar op alles ‘ja’. Ik probeer het nu meer biddend te doen en merk dat dit ook rust geeft.
Ik zou hier nog zoveel over kunnen schrijven maar ik laat het hier maar even bij. 

Hoe geef ik bijvoorbeeld mijn man prioriteit boven de kinderen?
Dit zit denk ik in de waardering die je hem geeft als man en vader. Hij moet gewoon weten en ervaren dat hij het allerbelangrijkste is. Er zijn natuurlijk momenten dat je kinderen gewoon niet wachten kunnen en direct hulp nodig hebben terwijl je man waarschijnlijk best wel even wachten kan. Maar het gaat in het algemeen om de positie en waardering die je hem geeft.
Het soms even weggaan (en oppas) regelen betekent ook dat je bewust kiest voor hem en jullie relatie. De kinderen zien dan ook (dat zullen de oudste misschien zijn bij jullie) dat jullie het belangrijk vinden om samen te zijn en in elkaar te investeren. Bij ons werkte dat heel goed destijds.
Toen de kinderen ouder werden, gaven we ook aan dat we het fijn vonden wanneer ze door de weeks om half 10 naar hun kamer zouden gaan. Wij konden op deze manier nog even samen praten over de dag en hadden dan nog even tijd voor elkaar.

Waar liep u tegen aan in het naleven van de prioriteiten en hoe ging u daarmee om?
Dit heb ik eigenlijk in de eerste vraag al een beetje beantwoord. Ik zette vaak de verkeerde dingen bovenaan in mijn leven. Ik vond mijn bediening in de gemeente bijvoorbeeld belangrijker dan mijn eigen stille tijd of geestelijke groei. Ik merkte gaandeweg dat ik weinig meer te ‘geven’ had omdat ik zelf nauwelijks meer gevuld werd. Dat is zomaar een voorbeeld maar er waren meer dingen die niet in balans waren.

Hoe organiseerde u uw dagen met 4 kinderen (mijn gezin bestaat ook uit 4 kinderen in de leeftijd van 7,5,1 en 2 maanden)
Ik probeerde veel dingen rond dezelfde tijd te doen elke dag. Meestal bepaalden de schooltijden een beetje het ritme. Ik stond/sta vroeg op zodat ik al een heel aantal dingen kon doen voordat de kinderen wakker werden of naar beneden kwamen. Ook vond ik het belangrijk dat ze ’s middags even gingen rusten. Het was een rustpunt op de dag wat mij ook weer gelegenheid gaf even op adem te komen. Ook ’s avonds hadden de kinderen vaste bedtijden die op hun verjaardag met een kwartier verhoogd werden. Ze wisten zo precies waar ze aan toe waren en protesteerde eigenlijk weinig. Wij hielden van rust, reinheid en regelmaat. Onze kinderen vonden dat heerlijk. We waren ook veel thuis met de kinderen en ondernamen veel in de buurt (bibliotheek, bijbelclub enz.)
Toen de kinderen nog niet naar school gingen, deed ik naast het huishouden (waar zij soms ook bij hielpen) veel met hen. Lezen, knutselen, wandelen met de hond, boodschappen enz. Ik probeerde ze overal bij te betrekken. Ik ging ook regelmatig naar vriendinnen met kinderen in dezelfde leeftijden.
Ook vonden we het belangrijk dat de kinderen naast hun school(werk) één activiteit deden. Toen ze bv. naar zwemles gingen, gingen ze niet óók nog naar een andere sport of muziekles. Zodra ze hun diploma gehaald hadden, mochten ze één ding kiezen. De een koos voor gitaarles, de ander voor een sport. Het gaf overzicht in het gezin en we wilden voorkomen dat we elke dag aan het heen en weer rijden waren (hoewel dat met vier kinderen soms toch nog wel gebeurde). Toen de kinderen groter werden, konden ze natuurlijk zelf gaan. (Maar toen bezochten we weer de uitvoeringen en wedstrijden 😊)

Elizabeth George heeft het in haar boek over 5 mappen, welke onderwerpen heeft u gekozen en waar zocht u informatie voor deze mappen en wat deed u verder met deze informatie?
Dit is een goede vraag. Elke keer als ik dit hoofdstuk lees, zie ik bij mijzelf dat ik met te veel onderwerpen bezig ben. Ik vind het thema ‘Een vrouw naar Gods hart’ sowieso erg mooi om mee bezig te zijn en verder ben ik veel bezig met plannen, timemanagement en organiseren.
Omdat ik veel blogs bijhoud (van elke prioriteit bijna), merk ik dat ik over heel veel onderwerpen schrijf. Ik vind het heel lastig om mijzelf te bepalen bij een paar onderwerpen.
Om eerlijk te zijn zou dit veel beter voor mij zijn maar ik vind het erg moeilijk. Ik schrijf veel over het leven als christen maar ook over het huwelijk, over opvoeden, managen van het gezin of over bijbelse vrouwen. Ook de eindtijd vind ik een interessant onderwerp.
Het is goed dat jij deze vraag stelt, ik realiseer mij opnieuw dat ik hierin keuzes moet maken!*

* Destijds heb ik niet gemaild dat ik het aantal blogs terug wilde brengen, omdat ik nog niet zover was, maar de vraag van deze jonge moeder heeft er mede toe geleid dat ik vijf van mijn blogs weer heb samengevoegd op dit blog. Ook de komende tijd wil ik er nog bewuster over nadenken met welke onderwerpen ik meer bezig wil zijn. 
Less is more!


Reacties

  1. Fijn om jouw uitvoerige antwoord te Lezen. Ik heb een klein boekje van Elizabeth George maar wordt nieuwsgierig naar meer...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi om te horen Anne. Ik kan haar boeken zeker aanraden!

      Verwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.