'Afstemmen' aan het begin van je huwelijk

Een huwelijk is iets heel moois, als twee mensen zich er helemaal voor willen inzetten om het goed te houden, wat er ook gebeurt. Veel mensen beginnen echter met bepaalde verwachtingen van de ander en van het huwelijk, en als blijkt dat die niet uitkomen, kan er verdeeldheid ontstaan in hun 'koninkrijkje'. Het is goed om voortdurend te bidden dat onrealistische verwachtingen aan het licht komen en dat je overeenstemming bereikt op punten waar je verschilt van mening, zodat je naar elkaar toegroeit in een geest van eenheid, toewijding en intimiteit.

'Afstemmen', dat is het thema dat de host van deze maand - Chiel Voerman - gekozen heeft als thema voor de #bloghop voor de maand mei. Het is een thema waar je alle kanten mee op kunt en waar ik op elk van mijn blogs wel een artikel over zou kunnen schrijven. Ik ben blij en dankbaar te kunnen bloggen over de bruiloft van onze oudste dochter op 9 mei jl.

Anne en Peter hebben elkaar in het najaar van 2015 leren kennen bij een introkring van de gemeente waar zij inmiddels beiden lid van zijn. Eigenlijk is toen het 'afstemmen' al begonnen. Ze vielen elkaar op tijdens deze kring en naarmate de weken vorderden, werd er steeds meer gepraat. Van het één kwam het ander en niet veel later had het stel 'verkering'. Ze bleken veel dezelfde hobby's en interesses te hebben en brachten steeds meer tijd met elkaar door. In maart 2017 vroeg Peter op zijn verjaardag Anne ten huwelijk en ruim een jaar daarna zijn ze samen in het huwelijksbootje gestapt. Wat een geweldige dag hebben we twee weken geleden mogen beleven samen met hen!


Hoewel je je als stel in je verkeringstijd natuurlijk al veel op elkaar afstemt, wordt dit tijdens het huwelijk nog veel meer. Je bent ineens dag en nacht samen en ziet en ontdekt allerlei kanten van je man of vrouw die je nog niet wist. Soms zijn dit mooie en verrassende dingen maar helaas ontdek je ook vaak dingen en eigenschappen van de ander die een beetje 'tegenvallen'. Toch zul je op een of andere manier hiermee om moeten leren gaan wil je samen verder kunnen groeien in je huwelijk.

Persoonlijk denk ik dat het heel belangrijk is hoe je omgaat met de verschillen die je tegenkomt. Het is een kunst om ze leren te waarderen. Op het moment dat we verliefd worden op elkaar, vinden we het 'anders-zijn' van de ander juist zo leuk maar wanneer je eenmaal getrouwd bent, dan kunnen die verschillen soms een bron van frustratie worden als je niet oppast. Het is goed om hierover te blijven praten met elkaar en vooral je verwachtingen van de ander niet te hoog te stellen.

'Afstemmen' dus, dat is hetgeen onze dochter en schoonzoon de komende tijd veel zullen moeten doen. En in de jaren die volgen, gaat dat gewoon door natuurlijk.
Gelukkig stemmen Anne en Peter niet alleen op elkaar af maar betrekken ze ook hun Hemelse Vader in dit proces. Hij is het uiteindelijk die hen bij elkaar houdt, beschermt en voor veel dingen wil behoeden. Zolang zij op Hem afstemmen, zal hun huwelijk zich alleen maar verdiepen. Ik hoop en bid van harte dat zij samen op deze manier Christus mogen weerspiegelen in hun huwelijk.


Met dit bericht doe ik mee aan de #bloghop van de christelijke webloggers van de maand mei 2018.
Het thema is deze keer: 'Afstemmen'.

Reacties