Gods genade zichtbaar in ons huwelijksleven




Het is alweer een tijdje geleden dat ik op een avond samen met Channa Tomassen achter haar pc zat. Ze wilde graag een blog starten en ze vroeg mij om praktische hulp. Ik vond het erg leuk om haar wat aanwijzingen en advies te geven en tot mijn grote vreugde heeft Channa inmiddels al veel prachtige artikelen gepubliceerd. Het is zelfs al zover gekomen dat ze voor 'Het Zoeklicht' artikelen mag schrijven. Onderstaand artikel dat afgelopen week in Het Zoeklicht én op Channa's blog verscheen, raakte mij en ik wil het daarom ook graag delen.

Hoe wordt Gods genade zichtbaar in ons huwelijk? Welke rol heeft de Heere God ons als vrouw hierin gegeven? Hoe kunnen we daar in het dagelijks leven praktisch mee omgaan?

En wij hebben niet de geest van de wereld, maar de Geest Die uit God is, opdat wij zouden weten de dingen die ons door God genadig geschonken zijn' (1 Korintiërs 2:12). Door het offer van  de Heere Jezus zijn we compleet gerechtvaardigd, daardoor mogen we elke dag door genade wandelen. Het is Gods verlangen dat we zicht krijgen op Zijn genade. Alles wat we krijgen in dit leven is genade, onze adem, een huis, ons huwelijk, eventuele kinderen. Elke dag mogen we groeien in Zijn genade, zodat we steeds meer zicht krijgen op de Heere Jezus.

Allebei een andere rol
Het huwelijk is een weerspiegeling van Gods genade. Ik neem jullie mee naar een aantal teksten over het huwelijk waarbij we gaan zien dat het huwelijk een weerspiegeling is van Christus en Zijn gemeente. 'Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten, en die twee zullen tot één vlees zijn. Dit geheimenis is groot; maar ik spreek met het oog op Christus en de gemeente' (Efeziërs 5:31). In 1 Korintiërs 11:3 beschrijft Paulus de scheppingsorde, niet door mensen ingesteld, maar door de Heere God zelf:  'Maar ik wil dat u weet dat Christus het hoofd is van iedere man en de man het hoofd van de vrouw en God het hoofd van Christus.'
In Christus zijn man en vrouw gelijkwaardig, maar we zijn niet gelijk. We hebben een andere rol gekregen. Een punt waar we ons hart op mogen onderzoeken is of we erkennen dat de man ons hoofd is, ervaren we dit gezag? Het hoofdschap is niet bedoeld als autoritair, maar als een dienend en zichzelf overgevend gezag: 'Mannen, heb uw eigen vrouwen lief, zoals Christus de gemeente lief gehad heeft en Zich voor haar heeft overgegeven' (Efeziërs 5:25). Het is een door God geschonken leiderschap aan onze mannen. Elke echtgenoot is uniek, dit leiderschap zal in de jaren die volgen zich ontwikkelen als wij onze mannen daarvoor de ruimte geven.

Samen keuzes maken
Hoe ziet dit hoofdschap er praktisch eruit?
Ten diepste weet ik dat mijn man het beste met mij voor heeft, het is zijn verlangen dat ik blij ben, geniet van de dingen. Als man en vrouw kom je voor veel keuzes te staan. In heel veel keuzes laat mijn man mij vrij, in wat ik koop in wat ik leuk vind om te doen, maar er zijn ook keuzes die belangrijker zijn. Mijn man luistert naar mijn emoties, ik vertel wat mij goed lijkt en wat ik zou doen en dan komen we tot een compromis. Als het niet lukt om een compromis te sluiten dan geef ik de ruimte voor zijn keus met de wetenschap en het vertrouwen in de Heere God dat Hij mij ook door mijn man leidt.
Nu komt het ook voor dat ik als vrouw denk dat mijn man een verkeerde keus maak en daar ligt een mooi leerpuntje. Als onze man anders denkt, dan hoeft dat nog niet perse verkeerd te zijn. Hij ziet dingen vanuit een ander punt. Ik ben zelf heel snel in het maken van keuzes, mijn man denkt er even over na, hij bekijkt het van meerdere kanten, daar gaat wat tijd over heen. Doordat ik leer om hem ruimte te geven, heb ik zo vaak gezien dat zijn keuzes heel goed waren, standvastig en kalmer, ik ben de Heere God dankbaar voor zijn wijsheid.


Ben je benieuwd naar het blog van Channa, kijk dan eens op www.eerbare-schoonheid.blogspot.nl 


Reacties

 1. De tekst mbt de onderdanigheid van de vrouw wordt vaak uit zijn verband bezien. Het is mooi om te bedenken dat de man ook onderdanig dient te zijn aan wie boven hem staat, namelijk Christus en dat zijn leiding geven een dienend leiding geven behoort te zijn. Dit op deze wijze overdenkend maakt dat ik geen moeite heb met het woord ' onderdanig' want dat zijn we dus allebei. Jouw voorbeeld vind ik ook leuk. Alleen ben ik degene die alles van meerdere kanten beziet in onze relatie. Maar dat betekent inderdaad dat je wel tot een meer overwogen keuze kan komen. Of dat je soms niet weet wat je moet kiezen omdat er meerdere goede keuzes blijken te zijn. Fijn dat je dan kan zeggen: schat, wat gaat het worden want ik kom er niet uit...haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi geschreven, als man denk je er zelden over na of je vrouw wel van je houdt. Daar twijfel je niet aan. Andersom is dat wel zo, vrouwen hebben die bevestiging nodig. Dat maakt dat ze zich geliefd voelen. Als man heb je juist nodig dat je vrouw je respecteert. Als dat werkt in je huwelijk heb je een mooie combinatie, door God bedacht en zoals daar staat, ook voorgeschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Wendy, mooi artikel!
  Jammer dat de link onderaan naar de blog zelf niet werkt, of ligt dat aan mij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor, dat ligt niet aan jou. Ik had een 'streepje' vergeten in de link. Dank voor je oplettendheid ;) Het is aangepast nu.

   Verwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.