20 februari 2018

50 relatieboosters - Paulien Timmer

Voor haar vorige boek Lang + Gelukkig, interviewde Paulien Timmer honderd stellen die langer dan veertig jaar gelukkig getrouwd waren. Ze vroeg zich af hoe ze het geluk en de wijsheid van deze koppels zo concreet mogelijk kon maken. 'Mooie liefdesverhalen zijn mooi, belangrijk en inspirerend maar dat betekent niet dat meteen duidelijk is hoe je daar zelf kunt komen. Dat is waar mijn boek '50 relatieboosters' over gaat', zegt Paulien aan het begin van haar nieuwe boek.

Paulien dook opnieuw in de wondere wereld van relaties, om uit te zoeken wat je kunt doen om met zo weinig mogelijk tijd zo veel mogelijk impact te hebben op je relatie. Wanneer je namelijk alle twee een fulltime baan hebt, een sociaal leven wilt onderhouden, wellicht kinderen hebt en regelmatig wilt sporten, is het soms best lastig om een relatie goed en spannend te houden. Timmer is van mening dat je ondanks een druk schema, gelukkig en verbonden kunt zijn en blijven in je relatie. Met behulp van verscheidene onderzoeken naar 'love hacks' biedt de schrijfster je de kans om in 5 minuten per dag effectief en structureel te investeren in je relatie.

Hoewel je pas in hoofdstuk 5 de 50 relatieboosters vindt, zijn de eerste vier hoofdstukken zeer de moeite waard om te lezen. Elk hoofdstuk helpt je een stuk verder op weg naar een verbonden, happy relatie.

In hoofdstuk 1 beschrijft Timmer mogelijke oorzaken van het uit elkaar groeien van koppels. Het 'heel druk hebben met werk, sociale dingen en 'het leven', stress en kinderen kunnen belangrijke redenen zijn hiervan. Ook hebben echtparen soms niet in de gaten wat de tekenen zijn van het uit elkaar groeien en reageren ze dus niet op tijd. Op deze vier oorzaken gaat Paulien uitvoerig in aan het begin van het boek.

'Waarom zouden we tijd en energie in onze relatie steken en verbonden willen blijven?' Op deze vraag geeft hoofdstuk 2 een heel uitvoerig en pakkend antwoord. Het is belangrijk elkaar goed te kennen en te blijven investeren in elkaar. Wanneer je namelijk geen hout op je 'huwelijksvuurtje' blijft gooien zal het langzaam maar zeker uitgaan. Je moet elkaar aandacht blijven geven en het vuur brandende houden.

Wanneer het niet zo goed gaat en je relatie een boost nodig heeft, hebben we vaak de neiging te gaan práten over de relatie. In hoofdstuk 3 wordt dieper ingegaan op waarom praten over je problemen niet (altijd) werkt, en waarom vooral mannen niet gauw meer verbondenheid gaan voelen door te praten.

In hoofdstuk 4 gaat Paulien in op hoe je je relatie kunt verbeteren zónder over problemen te praten.
Zelf vond ik dit een heel verrassend hoofdstuk. Zelfs na ruim 27 jaar huwelijk kon ik hier nog wat van leren!

In hoofdstuk 5 vind je de 50 relatieboosters terug. Onlangs deelde ik er al een paar. Je kunt ze hier en hier teruglezen. Zo zijn er nog 48 te vinden in het boek. Ze zijn klein, concreet en nemen niet veel tijd in beslag (maximaal 5 minuten). Dat betekent overigens niet dat ze niet krachtig zijn.
Elke dag een aantal van deze boosters gebruiken, kan ervoor zorgen dat problemen voorkomen worden. Alle boosters zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Timmer benadrukt nog dat de relatieboosters niet direct afschreven moeten worden als 'te simpel'! Een gelukkige relatie bestaat uit veel kleine dingen doen, er bestaat niet zoiets als één groot gebaar om voor altijd gelukkig te zijn. Je kunt starten met een booster die je aanspreekt (en er is keuze genoeg), of je kunt gewoon beginnen bij de eerste booster en ze allemaal uitproberen.
Wij hebben er zelf inmiddels een paar uitgeprobeerd en ik moet zeggen: Het werkt echt! Sommige boosters passen niet bij ons maar andere juist wel.

Hoofdstuk 6 tot slot, gaat erop in wat je moet doen als je terugvalt in oude patronen. Ook hier staan weer handige tips!

Ik vind het hele boek echt een aanrader, zowel de eerste hoofdstukken met informatie over het huwelijk als de relatieboosters. Van harte aanbevolen dus aan alle getrouwde stellen die hun relatie nóg leuker willen maken!

Titel: 50 relatieboosters - een happy relatie in 5 minuten per dag
Schrijfster: Paulien Timmer
Uitgever: Prometheus
ISBN: 9789044633269
Prijs: €16,99

Wil je meer weten over Paulien Timmer of over haar boeken, kijk dan eens op haar website www.langplusgelukkig.nl
3 opmerkingen:

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.