Negen manieren om je huwelijk op te bouwen


'Een huwelijk vol liefde' van Ed Wheat is misschien wat gedateerd (1e druk 1986) maar het is een prachtig boek voor iedereen die zijn of haar huwelijk wil verdiepen. Het staat boordevol tips en adviezen van een 'huwelijksexpert'. Wheat heeft tientallen jaren ervaring in een huisartsenpraktijk en samen met zijn vrouw Gaye heeft hij bovendien op tal van plaatsen in de VS studiebijeenkomsten gehouden over het gezin. Daaraan is een uitgebreide werkzaamheid als huwelijkscounseler gekoppeld.

Ik vond dit prachtige boek enige tijd geleden voor een klein bedrag in de kringloopwinkel. Omdat ik het boek 'Liefde voor twee' al van hem gelezen had, kon ik het niet laten ook dit exemplaar mee te nemen. Daar heb ik geen spijt van, het is zeer de moeite waard voor alle (pas)getrouwde stellen.

In hoofdstuk 13 staan negen manieren om je huwelijk op te bouwen. Ik deel ze graag:
 1. Neem de onherroepelijke beslissing nooit meer kritiek te hebben op je partner in woord en gedachten of daden. Dit klinkt als een onmogelijkheid, maar dat is het niet. Het is een eenvoudige beslissing, gesteund door daden, tot het een gewoonte wordt die je niet zou willen veranderen als je het kon.
 2. Bestudeer je partner. Word gevoelig voor terreinen waar je partner een tekort voelt en overweeg hoe je je partner vooral op die terreinen kunt opbouwen.
 3. Denk elke dag aan positieve eigenschappen en gedragspatronen die jij in je partner bewondert en waardeert.
 4. Breng consequent lof en waardering voor je partner onder woorden. Wees oprecht, duidelijk en gul. Je bouwt op door het gesproken woord.
 5. Erken de talenten, kundigheden en prestaties van je partner. Laat je respect voelen voor het werk dat hij of zij doet.
 6. Echtgenoot, toon je vrouw in het openbaar én privé hoe kostbaar zij voor je is. En druk je bewondering voor een andere vrouw niet uit. Dat is nooit opbouwend voor je vrouw. Houd je aandacht op háár geconcentreerd!
 7. Echtgenote, toon je man dat hij de belangrijkste man is in je leven - altijd. Vraag om zijn mening en waarder zijn oordeel.
 8. Reageer fysiek en met je gezicht op elkaar. Het gezicht is het meest uitdrukkingsvolle deel van een persoon. Je partner wil je zien glimlachten, met fonkelende ogen als reactie op hem of haar.
 9. Vertoon altijd de grootst mogelijke hoffelijkheid naar elkaar. Je moet altijd V.I.P's zijn in je eigen huis!
Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren te bedenken om je huwelijk op te bouwen. Wanneer je naar je eigen huwelijk kijkt, kun je bovenstaande punten en wellicht nog andere, specifieker maken. Maak er een doel van om elkaar te bemoedigen en op te bouwen!Reacties

 1. Zo'n boek is niet zo gauw gedateerd denk ik Wendy :) Bedankt voor het delen van de tips.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor het delen. Je kunt nooit genoeg leren om je huwelijk goed te houden. Ik denk zelfs dat gedateerde boeken goed zijn op dit gebied.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.