Doeltreffend de Bijbel bestuderen


Naast mijn stille tijd en het lezen van de Bijbel in z'n geheel, blijf ik (praktische) Bijbelstudie interessant vinden om te doen. Het boek '12 manieren om je weg in de Bijbel te vinden' van Rick Warren staat boordevol tips en aanwijzingen om de Bijbel om een doeltreffende, zinvolle manier te bestuderen en heeft mij de afgelopen jaren al veel geholpen.
In 2014 heb ik op dit weblog elke maand één Bijbelstudiemethode beschreven en ik zou dit graag nog eens bij jullie onder de aandacht brengen. Misschien ben jij - net als ik - op dit moment ook (weer) aan het zoeken welke methode je in het nieuwe jaar kunt gaan gebruiken. 













Over Bijbelstudie las ik enkele belangrijke waarheden die ik graag wil onthouden tijdens het bestuderen van de Bijbel:
  • Het ultieme doel van Bijbelstudie is het toepassen en niet het interpreteren. (Bijbelstudie is geen doel op zich, het is een middel).
  • Het bestuderen van het Woord van God moet leiden tot het toepassen ervan in ons leven, met als resultaat dat de Schrift ons verandert zodat wij ons voegen naar de wil van God.
  • Je kunt een wandelende Bijbelencyclopedie zijn, met een hoofd vol Bijbelkennis, maar het is van geen enkele waarde als je die kennis niet toepast in je dagelijkse leven.
  • Het bestuderen van het Woord van God kan gevaarlijk zijn als je het vooral bestudeert zonder het in praktijk te brengen. (Kennis maakt verwaand). Als je het Woord van God op de juiste manier toepast in je leven, sluit je het gevaar verwaand te worden uit.
  • Het toepassen van de Bijbel lijkt eenvoudig maar is eigenlijk het moeilijkste onderdeel van Bijbelstudie. Het vereist veel denkwerk, de duivel probeert het uit alle macht te voorkomen en als mens hebben we een natuurlijke weerstand tegen veranderen.

Binnenkort kunnen jullie op mijn blog lezen over het leven van Ruth. Deze Bijbelse persoon heb ik het afgelopen jaar bestudeerd aan de hand van de 'Biografie-methode' . Ik heb veel van haar leven geleerd en maak jullie graag deelgenoot.


Reacties

  1. Dank je wel voor eht overzicht Wendy, mooi! Wat ik nog mis in je waarheden is dat we de Bijbel bestuderen om God zelf beter te leren kennen. Groetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Het is zó vanzelfsprekend dat ik het in dit stukje niet genoemd heb. Wel goed dat je het zegt ;)

      Verwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.