4 juli 2016

'Als het maar kant-en-klaar is...'

'We zien helaas niet voldoende markt voor een dergelijk boek over stille tijd. Tegenwoordig zie je dat de meer beschouwende titels minder goed lopen, en dat er juist meer belangstelling is voor dagboekjes: stille tijd in de praktijk, om het zo maar eens te zeggen.'

Deze woorden hebben jullie misschien gelezen op mijn blog. Het was een gedeelte uit een e-mail van een uitgever als reactie op mijn ingezonden manuscript over stille tijd. Ik heb beloofd hier nog wat over te schrijven, want toen ik deze toelichting las, bekroop mij een vreemd gevoel. Het moderne kant-en-klaargevoel noem ik het maar even. Ik zal uitleggen wat ik hiermee bedoel.

Kant-en-klaar
In onze maatschappij zie je dat volop om je heen. Kant-en-klare maaltijden, bouwpakketten, reizen, gordijnen of zelfs beton. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is tegenwoordig 'helemaal klaar voor gebruik', 'direct toepasbaar, verwerkbaar of eetbaar' aldus Onze Taal. Gemak dient de mens en wat is het fijn dat je voor veel producten zo weinig moeite hoeft te doen. Toegegeven, voor veel dingen is het inderdaad handig dat het makkelijk is in gebruik. Aan de andere kant vind ik het een trieste ontwikkeling dat je dit ook terugziet in het christenleven. Veel christenen hebben geen tijd meer om de Bijbel te lezen, te bidden of stille tijd te houden. En dan heb ik het nog niet eens over bijbelstudie want dat kost vaak nóg meer tijd. Alles moet tegenwoordig snel, snel, snel met een - liefst direct - zichtbaar resultaat.

Lees niet alleen een dagboekje
Van veel mede-christenen weet ik dat ze tijdens hun stille tijd gebruik maken van een bemoedigend of inspirerend dagboekje. Ze zijn in talloze soorten en maten te verkrijgen. Voor elke leeftijd is er wel een dagboekje te vinden. Hoewel er met deze dagboekjes op zich niets mis is, wil ik toch wijzen op een risico van het gebruik hiervan. Los van het feit dat er vaak per dag maar één Bijbeltekst afgedrukt en daar door de betreffende auteur een kort stukje over geschreven wordt, zijn de stukjes vaak erg beknopt. Het leest natuurlijk lekker snel en je hebt misschien het gevoel dat je 'even' tijd met God hebt gehad maar er zit een groot gevaar in. Door niet te tijd te nemen om je te verdiepen in Gods Woord zul je geestelijk nauwelijks groeien.
In mijn boek over stille tijd ga ik er verder op in hoe belangrijk het is om de Bijbel te lezen, want hoe mooi en praktisch (en lekker kort!) de stukjes uit de dagboekjes ook zijn, ze kunnen nooit het lezen en bestuderen van de Bijbel vervangen.

Zoals je begrijpt, ben ik tot de conclusie gekomen dat bovenstaande toelichting van de uitgever helemaal past in de tijd waarin we leven. 'Stille tijd in de praktijk om het zo maar eens te zeggen', dat is zeker belangrijk. Dat ben ik met haar eens. Maar het hoeft niet helemaal tot in detail voorgekauwd en ingevuld te zijn. Laten we als christenen niet meegaan in dat gekke kant-en- klaargedoe van de wereld. Laten we regelmatig de tijd nemen om ons in alle rust te verdiepen in een bepaald bijbelgedeelte.
Geestelijke groei kost tijd! Ik hoop van harte dat mijn boek hierbij een hulp kan zijn.


7 opmerkingen:

 1. Ik kan een eind met je meevoelen. Misschien is het een bepaald segment van de christenen die wel meer moeite wil doen. Misschien kan je je richten op de zelfstandige denkers, de samenstellers. Maakbaarheid herkenbaar. http://www.stukverder.nl/is-het-leven-maakbaar/ En tegelijk zag ik studenten hun leven met God weer oppakken door als doel te stellen om drie keer in de week een dagboekje te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is inderdaad een kleine groep die wel moeite wil doen maar helaas is die groep zo klein dat er voor beschouwelijke boeken helaas geen 'markt' meer is.

   Verwijderen
 2. Je hebt helemaal gelijk. Niet iedereen houdt van lezen of studeren. Niet iedereen heeft tijd over. Dus is zo'n dagboekje een uitkomst. Wil je zulke lezers tegemoet komen dan zou je een dagboekje kunnen schrijven dat je mooier maakt met meer stukjes over het Bijbelgedeelte dat aan de beurt is. Ga er maar aan staan Wendy!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben opgegroeid met die dagboekjes. Dagboekjes voor kinderen (die van Max Lucado is een aanrader), dan een voor tienermeiden, dan eentje voor de vrouw en ga zo maar door.

  Tot ik honger kreeg naar méér. Als je relatie met God goed is, dan leidt de Heilige Geest je vroeg of laat toch van 'melk' naar 'vast voedsel'. Komt het verlangen naar vast voedsel er niet dan zit er (sorry dat ik het zeg) toch iets niet goed in je geestelijke leven.

  Mijn verlangen naar méér werd vervuld toen ik Good Morning Girls leerde kennen. Ik moest echt uit de boot stappen toen ik besloot Good Morning Girls naar België te brengen. Met mijn ogen op Hem gericht maakte ik de blog en begon een studiegroepje te leiden. We lezen één hoofdstuk per weekdag, de hele Bijbel door. Elke dag is een discussievraag om te bespreken in de Facebook groep.

  Op deze manier worden vrouwen gestimuleerd om méér dan een paar verzen te lezen en er ook nog eens zelf over na te denken. Het leidt tot verrassende gesprekken.

  Ik vertel dit verhaal niet perse om reclame te maken voor GMG, maar wel om het volgende: we hebben allemaal 168 uur per week en hoe je die gebruikt is je eigen keuze. Het excuus dat je geen tijd hebt voor stille tijd, telt niet! Tijd heeft iedereen.

  Waarom kunnen we geen kwartier in de Bijbel lezen, maar kunnen we wel een uur op Pinterest verdwalen?
  Waarom heeft iedereent ijd om een uur te bloggen en niemand tijd om vijf minuten in een studiegroep iets over Prediker te schrijven?

  Prioriteiten. Dat mensen geen behoefte hebben aan vast voedsel is intriest. Daar word ik dan verdrietig van. En de Hemel huilt mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je tips. En ja, wat dat laatste betreft: ik ben bang dat je gelijk hebt Evie :(

   Verwijderen
 4. Maar we kunnen wel op een positieve manier proberen om mensen te stimuleren. Gebed daarvoor is al een goede start. Ik ben wel benieuwd naar je boek eigenlijk!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...