Het grote poetsboek - Diet Groothuis

'Snel en simpel een schoon & opgeruimd huis', luidt de ondertitel van 'Het grote poetsboek'. Tja, wie wil dat nou niet? Reden genoeg om in het boek te duiken.

De afgelopen jaren heb ik als manager van het gezin veel boeken gelezen die te maken hebben met schoonmaken, opruimen, organiseren en ontspullen. De schrijfster van Het grote poetsboek - Diet Groothuis - heeft dit ongetwijfeld ook gedaan want in de lijst met boeken achter in deze uitgave, worden ze (bijna) allemaal genoemd. Ik was dan ook heel benieuwd of dit 'zoveelste' boek over poetsen nog iets zou toevoegen aan hetgeen ik de afgelopen 25 jaar al geleerd en toegepast heb.
En ja... gelukkig kan ik zeggen dat dit inderdaad het geval is.

De kennis die Groothuis heeft meegekregen van haar ouders en grootouders, geeft ze op een prettige manier aan de lezers door. Het grote poetsboek bevat naast de standaardklussen talloze tips, handige schema's, trucjes en ideeën die de moeite waard zijn om eens toe te passen in je huishouden.
Wat ook een groot verschil is in vergelijking tot andere poetsboeken, is dat dit boek met de nodige zelfspot geschreven is en voortdurend een glimlach op je gezicht tovert. Door bepaalde klusjes met een vleugje humor te beschrijven, krijg je soms zelfs gewoon zin om een bepaalde klus aan te pakken.

Het boek bestaat uit vier delen: POETSEN, TE WAPEN, TEN AANVAL en BONDGENOTEN. 

Deze delen zijn allemaal weer onderverdeeld in kleine, overzichtelijke hoofdstukken. Alle vertrekken in huis worden afzonderlijk doorgenomen. In het eerste deel van het boek staan overigens hier en daar humoristische columns die de schrijfster de afgelopen jaren heeft gepubliceerd in het dagblad Trouw.
Wat ik erg leuk vind, zijn de tips die in elk hoofdstuk terugkomen voor het moment waarop je een fanatieke bui of juist een lakse bui hebt. Ook voor kinderen geeft Diet Groothuis waardevolle tips en schema's die je direct kunt gebruiken in je gezin.
Tijdens het lezen realiseer je je ook in welke luxe omstandigheden wij hier eigenlijk leven. Neem nou het gebruik van keukenrol. Het is niet meer weg te denken uit ons huishouden maar er moet een tijd geweest zijn dat het niet bestond!
Naast alle tips en adviezen, vond ik ook veel bevestiging in het boek. Zo doe ik de afwas ook al tientallen jaren liever met de hand, is er prima te leven zonder wasdroger en maak ik mijn gasfornuis trouw elke dag schoon terwijl ik het niet het leukste klusje vind om te doen. (Uiteindelijk kost het dan veel minder tijd). 

Achterin het boek vind je o.a. een handige jaarplanning, tips over brandpreventie en een overzicht met handige websites die je kunt raadplegen. De jaarplanning en een overzicht van de inhoud zijn overigens ook hier terug te vinden.

In onderstaand filmpje doet Diet Groothuis een oproepje en daar wil ik hieronder graag op reageren.

                           

 1. Om witte shirts weer mooi wit te krijgen, ga ik eens Steradent gebruiken i.p.v. chloor.
 2. Om witte was wit te houden, voeg ik een handje vol soda toe aan het wasmiddelenbakje.
 3. Schoonmaakazijn ga ik voor nóg meer klusjes gebruiken dan ik tot nu toe deed.
 4. Vlekken in kleding ga ik voortaan insmeren met groene zeep
 5. De tips over brandpreventie ga ik ter harte nemen.
Voor mij is dit humoristisch geschreven poetsboek een inspirerend en helder geschreven uitgave, die zeer de moeite waard is. Wanneer je het gelezen hebt, krijg je warempel zin om met de tips en ideeën aan de slag te gaan!

Wil je meer lezen over de schrijfster van het boek? Kijk dan eens op haar website www.dietgroothuis.nl of volg haar op Twitter.Reacties

 1. Leuk, ik heb het boek in huis van de bibliotheek. Groene zeep bevalt mij heel goed, bijv. ook om in te weken om de zweetlucht uit overhemden of t-shirts te krijgen.
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dat handje soda zou ik niet doen. Mijn moeder deed dat ook af en toe, maar haar wasmachine gaf veel grijze vegen die met moeite schoon werden. De wasmachine verkoper vertelde dat dit van de soda komt omdat dit het aluminium aantast
  misschien handig om te weten;)
  groetjes sarina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ok, dank je voor je aanvulling Sarina. Dat is zeker handig om te weten!

   Verwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.