31 mei 2016

Dienen of bediend worden?

Onlangs sprak ik iemand die er na een aantal jaren huwelijk achterkwam dat ze zich de laatste jaren meer had laten bedienen dan dat ze haar man had gediend. Door een preek die ze had gehoord, werd ze aan het denken gezet. Aan de ene kant voelde ze zich schuldig dat ze dit jaren lang had (laten) gebeuren, aan de andere kant was ze blij en dankbaar dat ze dit inzicht kreeg omdat ze er nu ook daadwerkelijk mee aan de slag kan gaan in haar huwelijk.

Als we eerlijk zijn, denk ik dat de meeste stellen dit herkennen. Laat ik het dicht bij huis houden: ik herken het zeker! Hoe vaak komt het niet voor ik mij laat bedienen, dat het allemaal moet gaan op de manier die ík wil? Ik ben zelf iemand die alles graag gepland en geregeld wil hebben en als het dan soms anders gaat, kan ik helemaal uit het veld geslagen zijn. Wanneer ik op een manier moet dienen die in mijn straatje te pas komt, valt het wel mee maar als het helemaal anders gaat dan ik in gedachten had, is het enorm moeilijk. Toch zou het er ten diepste om moeten gaan wat de ander graag wil en hoe ik mijn man kan helpen en dienen. Wat heeft hij nodig en hoe kan ik hem tot hulp zijn?
(Is dat ook niet zoals God de vrouw bedoeld had toen hij Eva schiep (Gen. 2:18)?

Wanneer je synoniemen zoekt voor het woord dienen, vind je al gauw woorden als bijdragen, helpen, geschikt zijn, van dienst zijn en bedienen. Ze komen ten diepste op hetzelfde neer, het gaat er uiteindelijk om of je er bent voor de ander en of je de ander met respect en eerbied behandelt en of je de ander 'uitnemender acht dan jezelf' en niet slechts let op je eigenbelang (Filip.2:3).

De Here Jezus is hierin het ultieme voorbeeld. Hoewel hij niet getrouwd was, heeft Hij ons perfect laten zien door Zijn leven wat het betekende om de ander te dienen. In Matt.20:28 staat dat Hij niet gekomen is om Zich te laten dienen, maar om te dienen en Zijn leven te geven als losprijs voor velen. Zijn dienen ging zó diep dat het zelfs Zijn leven heeft gekost.

Vind je het moeilijk om in jullie huwelijk te zien op welk gebied jij dienstbaar zou kunnen zijn aan je man of vrouw? Ik denk dat we er biddend mee om mogen gaan. Vraag of God je hierin inzicht geeft en erbij helpt want uit eigen kracht is het onmogelijk om het vol te houden. Eénmalig iets doen, zou misschien nog wel gaan maar als je het in je leven echt anders wilt gaan doen en werkelijk dienstbaar wilt zijn, kun je niet zonder Zijn hulp en leiding!

1 opmerking:

  1. Mijn verloofde is heel zorgzaam. Ik ben me ervan bewust dat het tweerichtingsverkeer is in de liefde. Dat moet ook wel. Anders eindig ik nog als verwende prinses!

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...