4 april 2016

Je lust en je leven - Fina van de Pol

Niet zo lang geleden las ik het Nederlands Dagblad een recensie van het boekje 'Je lust en je leven' van Fina van de Pol. Ik schafte het aan bij de plaatselijke boekhandel en heb het eerlijk gezegd in één keer uitgelezen.

In deze uitgave uit de serie 'PUUR! in balans' van uitgeverij Kok maakt de schrijfster de vrouwelijke seksualiteit bespreekbaar. Open en respectvol komt aan de hand van tien casestudies een aantal thema's en hete hangijzers aan de orde, die stuk voor stuk voor veel herkenning en identificatie zullen zorgen.

'Seks moet je leren', stelt seksuoloog en coach Fina van de Pol. 'Er is overleg nodig als je samen gaat vrijen, net als wanneer je samen gaat koken. Toch gebeurt dit nog te weinig; mensen zijn bang om elkaar te kwetsen en willen geen ruzie maken. Bovendien is het onderwerp soms nog taboe.'

Het boek is overzichtelijk ingedeeld en leest prettig. Elk hoofdstuk is voorzien van een heel aantal vragen die je kunnen helpen om je eigen mening onder woorden te brengen maar ook om de ander bij het onderwerp te betrekken. De vragen kunnen moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken.
Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a.: Een (im)perfect lichaam, zelfbeeld, vaginisme, vrijen en zwangerschap, praten over seks, overspel, behoefteverschillen, stress, sleur, overgang en ouder worden.

Het mooie aan het boekje vind ik persoonlijk dat de schrijfster geen kant en klare oplossingen biedt. Ze stelt n.a.v. de case die geschetst wordt aan het begin van elk hoofdstuk, zichzelf - en hiermee indirect dus de lezer -  diverse vragen. Juist door over deze vragen na te denken, leer je meer over je eigen behoeftes en de seksualiteit binnen je eigen relatie. Geen enkele relatie is immers hetzelfde dus standaard oplossingen zijn ook niet te geven voor een bepaald probleem.
Erg origineel zijn de titels van de inleiding: voorspel en het nawoord: naspel. Ook de inhoud van deze twee hoofdstukken zijn de moeite waard!

Het boekje is ook erg geschikt om samen met je man te lezen. Vind je het leuk om een aantal bladzijden in te zien van het boek, kijk dan eens hier. (onder de afbeelding bij 'inkijkexemplaar').

Je lust en je leven
Fina van de Pol
Uitgeverij Kok, Kampen 2016
112 blz.
€ 12,99


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...