18 december 2015

Erwtensoep
Wij maken deze soep altijd in een grote hoeveelheid, dus het recept is voor ongeveer 12 liter erwtensoep)

Ingrediënten:
Knolselderij
Bosje bladselderij
1 kg uien
1 kg prei
Pond mager gerookt spek
2 kg spliterwten
1 kg aardappelen
1 kg winterwortelen
4 rookworsten
Tabasco
zout
Soepvlees (3 kg. incl. botten)

Bereiding:
Trek bouillon van het varkensvlees in ong. 2 1/2 uur. Haal het vlees uit de bouillon, haal het van de botten en houdt het apart. Zeef de bouillon. Verdeel de bouillon over twee grote, hoge soeppannen en vul de bouillon aan met water tot zo'n 10 cm onder de rand. (Er moeten nog veel verse ingrediënten aan toegevoegd worden). Voeg de spliterwten toe aan de bouillon. (Aan allebei de pannen 1 kg). Laat de spliterwten 1 a 1 1/2 uur zachtjes koken en roer voortdurend.
Snijd in de tussentijd de knolselderij en de aardappels in blokjes. Als de spliterwten gaar zijn, voeg dan de knolselderij en de aardappels toe aan de spliterwten. Doe de deksels op de pannen en laat het geheel 1/2 uur zachtjes koken. Stamp daarna een aantal keren met een stamper in de pannen zodat het goed fijn wordt.
Snijdt de uien, prei en wortels fijn en de bladselderij. Voeg deze toe aan de pannen en kook dit alles goed door in  ongeveer een uur. Voeg tenslotte het spek en de worsten toe en laat alles 3/4 uur zachtjes pruttelen. Voeg zout en tabasco toe naar smaak en voeg het soepvlees weer toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.