12 juli 2015

De grote keien eerst

Veel mensen plannen hun dag niet en laten zich leiden door wat zich die dag aandient. Zo loopt de dag vol, zonder dat men er zelf grip op heeft.

Misschien ken je het verhaal over de grote keien? Neem een glazen pot in gedachten. Stel je voor dat je daar zes grote keien instopt. Is de pot vol? Het goede antwoord is natuurlijk dat de pot weliswaar tot de rand gevuld is, maar hij is niet vol. Er is tussen de grote keien nog veel loze ruimte. Stel je nu voor dat je die loze ruimte met kiezelsteentjes vult. Is de pot nu vol? Inmiddels begrijpen we dat er ook tussen die steentjes nog wel ruimte zit, dus nee, hij is niet vol. Er kan nog fijn zand bij en vervolgens nog water en dan is de vaas echt vol.

Wat denk je dat er zou gebeuren als je de vaas in een andere volgorde zou vullen; het water eerst, dan het zand, de kiezelsteentjes en tot slot de keien? Precies, waarschijnlijk houd je een paar keien over. De keien stellen de kerntaken voor. Hoe groter de brokken, hoe belangrijker de 'klus'.

Misschien is het een goed idee om er de komende zomerperiode eens over na te denken wat onze 'grote keien' behoren te zijn en met welke dingen wij soms eerst de pot vullen waardoor we geen plaats en geen tijd meer hebben voor het allerbelangrijkste in ons leven...Onderstaande video maakt e.e.a. nog eens duidelijk:

                              


3 opmerkingen:

  1. Ja, dat filmpje ken ik! Duidelijk uitgelegd en een goede waarschuwing om niet te druk te zijn met kleine dingen zodat er voor de grote dingen geen ruimte meer is. Prioriteiten stellen, daar gaat dit over denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel. Ik kende het filmpje niet maar wel het oude verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een heel goed duidelijk voorbeeld. Dit is nieuw voor mij. Dank je dat je het deelde....

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.