16 februari 2015

De dochters van Lot - zonde op zonde

Wat een zonde was er in Sodom en Gomorra! Het gaat van kwaad tot erger en het is met geen pen te beschrijven. Wat zullen de twee dochters van Lot zich ongelukkig gevoeld hebben. Ze zijn ternauwernood ontsnapt aan de 'aanbieding' die hun vader wilde doen. Hij wilde hen laten misbruiken door de mannen uit de stad.
Ze leven in een goddeloze omgeving daar in Sodom en hebben weliswaar een aanstaande man maar zijn nog niet getrouwd. Hun aanstaanden zien Lot als een grappenmaker en nemen niemand serieus. Uiteindelijk redt God de twee vrouwen met hun ouders en brengt ze in Zoar. De aanstaande mannen van de dochters komen allebei om.
Terwijl ze op de vlucht zijn wordt hun moeder een zoutpilaar. Je kunt het je haast niet voorstellen... je moeder een zoutpilaar... Wat zullen ze raar opgekeken hebben en wat een verdriet zal dit voor hen geweest zijn. Ze hadden amper tijd om er bij stil te staan. Wanneer ze dan eindelijk tot rust komen in de plaats Zoar vertrekken ze vrij snel weer naar  het bergland waar ze gaan wonen als een stel grotbewoners.
In gedachten zie je ze daar zitten met z'n drieën. Lot heeft geen vrouw meer, zijn dochters hebben geen verloofden meer. Hopeloos..
Tot overmaat van ramp bedenken de beide dochters een plan. Ze voeren hun vader dronken en slapen met hem. De dochters zijn geobsedeerd door het verlangen hun familielijn in stand te houden. Ze werden niet door lust gedreven maar door wanhoop om deze daad te doen. Hier stopt de ellende helaas niet. De zonen van de dochters - Moab en Ammon - worden de ergste vijanden van Israël.

Wat erg om te zien hoe verwoestend zonde in mensenlevens kan beginnen en kan doorwerken. Als je een verkeerde keuze maakt, kan dat wel eens heel nare gevolgen hebben.


1 opmerking:

  1. Ja heftig verhaal hè! En dat het dan ook generaties lang door kan werken, die slechte keuze... Daar sta ik wel eens bij stil! Hoe belangrijk om het kleine begin van de zonde al op te merken en het weg te doen uit je leven, zodat het niet doorgroeit tot zo'n ramp voor jezelf en je omgeving.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.