17 oktober 2014

Een leven van gebed - Paul E. Miller

'Een leven van gebed', een prachtig boek van Paul E. Miller, heeft mij de afgelopen tijd erg bemoedigd en aan het denken gezet. De subtitel van het boek is: 'Hoe zoek je Gods leiding in een wereld vol afleiding?'

Op de cover van het boek staat dit: 'Bidden is moeilijk, daar kunnen we niet omheen. Bidden is zelfs zo moeilijk dat de veel mensen het meestal alleen doen in een noodsituatie, zoals bij een ernstige ziekte. De moeite met bidden kan zijn veroorzaakt door een fundamenteel gebrek aan geloof, dat ieders leven – dus zelfs dat van christenen - beïnvloedt. Door niet te bidden dreigt het leven te worden gekenmerkt door angst, bezorgdheid, geestelijke lusteloosheid, cynisme en gebrek aan vreugde.
Dit boek is geschreven voor mensen die het gevoel hebben dat ze meer en enthousiaster zouden willen leren bidden. Paul Miller geeft een rake beschrijving van de oorzaken van een moeizaam gebedsleven. Hij weet met kennis van zaken, enthousiasme en persoonlijke verhalen, en met warmte en humor, de vreugde en kracht van een sprankelend gebedsleven over te brengen.'

De titel en de tekst op de cover wekte mijn nieuwsgierigheid. Niet zo lang geleden heeft CIP mij namelijk geïnterviewd en de titel van dit interview was kernachtig en treffend gekozen: 'Soms ben ik drukker met bloggen dan met gebed'. Om eerlijk te zijn had ik er moeite mee dat dit de titel werd van het interview, aan de andere kant kon ik er niet omheen. Het was waar. Het stellen van de juiste prioriteiten was blijkbaar nog steeds niet gelukt...

Ik schrijf bewust was want in de afgelopen weken is er zeker iets veranderd in mijn gebedsleven en mijn relatie met God. Ik probeer niet alleen meer óver bidden te lezen maar ik probeer ook daadwerkelijk meer tijd te nemen voor het bidden zelf. Naast mijn 'gebedslijstje' met allerlei vaste gebedspunten die ik 's morgens bid, wandel ik een moment (vaak met de hond) en breng deze tijd biddend door. Al wandelend praat ik met mijn Heer en Heiland en breng ik alle dingen bij Hem. Ik geniet ervan en ben blij met deze verandering en verdieping die overigens een leven lang zal duren ;) Het blijft overigens een verlangen om dit nog veel vaker en veel meer te doen de hele dag door maar vaak word ik - zoals de subtitel van het boek ook zegt - heel vaak afgeleid door talloze dingen.

Het genoemde boek is overigens een echte aanrader. Het boek geeft vele tips en adviezen over het (opnieuw) leren praten met je Vader. De eerste twee delen van het boek gaan over de tegenslagen bij onze gebeden en over de doelen die we willen bereiken. Deel 3 behandelt de barrières die bij het vragen worden opgeworpen door onze tijdgeest. In deel 4 komen al deze onderwerpen samen. In het laatste deel staat een aantal eenvoudige hulpmiddelen en gebedsmethoden die veel mensen hebben geholpen om te leren bidden.
Het boek bestaat uit 32 korte hoofdstukjes zodat je dit boek makkelijk in een maand kunt lezen en het tussentijds kunt overdenken en toepassen.


3 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de tip Wendy, klinkt goed en nuttig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel, dit boek wil ik heel graag lezen! Bidden en de kracht van gebed houdt mij erg bezig. Ik herken de moeite ermee, heb het ook niet geleerd van huis uit (behalve dan standaard-gebeden). Gelukkig leer ik de laatste tijd de kracht van het gebed steeds meer kennen.
  Hartelijke groet, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze heb ik nog niet gelezen. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.