2 juni 2014

10 vragen aan... Willemijn de Weerd

Mijn naam is Willemijn de Weerd. Ik ben getrouwd met Wilfred en moeder van vier geweldige kinderen. Eén dag in de week geef ik les aan groep 7. Verder vind ik het heerlijk om te schrijven. Rondom mijn kinderboeken geef ik voorstellingen met violiste Marieke Booy.

Wanneer is jouw ‘passie voor schrijven’ begonnen?
Eigenlijk ben ik er een beetje ingerold. Op de Pabo kregen we de opdracht om een prentenboek te maken. Samen met mijn vriendin schreef ik een boek over het thema adoptie. Voor deze opdracht zijn we ook in gesprek gegaan met ouders die een kind hadden geadopteerd. Deze ouders waren natuurlijk benieuwd naar het eindresultaat en waren zo enthousiast dat ze contact hebben opgenomen met een uitgever. Het boek werd uitgegeven en sinds die tijd ben ik altijd blijven schrijven.

Op welke manier komt jouw ‘christen-zijn’ terug in het schrijven van je boeken?
Ik zoek niet bij elk verhaal dat ik schrijf een geestelijke boodschap, maar als de boodschap er wel is, dan vertel ik deze, net als in het ‘dagelijks leven.’
In sommige boeken vind je daarom een boodschap in andere niet. Dat hangt van het boek af. Toen ik ‘Grote zus’ schreef over gezinsuitbreiding, heb ik natuurlijk verwoord hoe prachtig God een kind vormt in de buik van de moeder. Op het moment van schrijven was ik zelf in verwachting van onze Ella, en met onze eigen kinderen hadden we hier natuurlijk ook gesprekken over. In het prentenboek ‘Beroemd’ zit geen geestelijke boodschap. In dat boek wil ik kinderen graag enthousiast maken voor het maken van muziek. Ik vind het belangrijk dat een verhaal puur en echt is.

Waar geniet je het meeste van tijdens het schrijven?
Op het moment dat je start en vol ideeën zit en het moment dat je tevreden bent met het verhaal ( na heel veel herschrijven.)

Wat is jouw favoriete plek om te schrijven?
Thuis aan de eettafel. Ideeën voor verhalen krijg ik meestal als ik bezig ben. Tijdens het eten koken, strijken, of ramen lappen ;)

Hoeveel tijd besteed je in een week aan het schrijven?
Ik denk dat dat wel 20 uur per week is. En in de kinderboekenmaand nog veel meer. Samen met Marieke tour ik dan het hele land door om voorstellingen te geven over mijn kinderboeken. Heel gezellig!

Welke boeken heb je geschreven en met welk boek ben je op dit moment bezig? Kun je al iets vertellen over je nieuwste boek?
Voor de boeken die ik geschreven heb zou je eigenlijk een kijkje moeten nemen op www.willemijndeweerd.nl/boeken 
Op dit moment werk ik aan een nieuw boek voor de kinderboekenmaand en aan een nieuwe voorstelling. Dit boek ‘Feest’ wordt geïllustreerd door Marieke ten Berge en verschijnt in augustus.
Ook ben ik bezig met een boek voor Open Doors. (Rosa en Rahim zal op de Open Doorsdag in november gepresenteerd worden.)
En dat andere boek waarmee ik bezig ben daar moet ik nog even m’n mond over houden, maar als ik er wel iets over mag vertellen dan kun je het lezen op mijn site of op mijn Facebookpagina

Wat is je grootste fout die je gemaakt hebt als schrijver?
Volgens mij heb ik nooit een hele grote fout gemaakt. Als ik mijn eigen boeken voorlees dan denk ik wel eens, dit had ik misschien beter weg kunnen laten. Ik had hier beter een uitroepteken kunnen plaatsen…etc.

Wat is het beste advies dat je een beginnende schrijver zou meegeven?
Lees je verhaal aan kinderen voor. Als ze stil luisteren heb je een goed verhaal, gaan ze wiebelen of lachen ze niet om je grapjes, dan is er nog werk aan de winkel.

Wie is jouw favoriete schrijver of schrijfster en waarom?
Ik lees heel veel kinderboeken en heb ook veel favoriete schrijvers zoals Mireille Geus, Corien Oranje, Mirjam Oldenhave etc.

Wat is jouw droom als schrijver?
Het schrijven van een kinderbijbel.2 opmerkingen:

  1. Leuk zeg, een interview met een kinderboeken schrijfster, dank je wel Wendy en Willemijn voor een kijkje achter de deuren van je werk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi interview. Wie weet schrijf je ooit een kinderbijbel, Willemijn!

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...