16 juni 2014

10 leermomenten van de afgelopen tijd

Veel bloglezers zullen in februari mijn stuk over 'Keuzes maken' gelezen hebben. Nu, vier maanden later, zijn er een heel aantal dingen veranderd in mijn leven en wil ik eens samenvatten wat ik zoal heb geleerd. (Ik ben en blijf overigens nog steeds lerende...)
De punten hebben betrekking op zowel mijn geestelijk leven als op het praktische leven van alledag.


 1. Het is beter om niet te veel dingen tegelijk te willen doen maar keuzes te maken. Taken, projecten of bedieningen waar ik niet voor geroepen of in bevestigd ben door God, moet ik niet in eigen ‘enthousiasme’ tóch gaan oppakken.
 2. Het is beter om hetgeen waarvoor ik wél geroepen ben te verdiepen, beter en langzamer te doen. (Hierbij denk ik aan het huishouden maar ook aan het schrijven, lezen, wandelen of zelfs praten). Vaak raffelde ik iets af om maar zo gauw mogelijk aan het volgende te kunnen beginnen.
 3. Luister naar je man (of vrouw) en probeer echt te begrijpen wat hij (of zij) nodig heeft. Dit gaat tot nog toe met vallen en opstaan maar over het algemeen is er een stijgende lijn te zien (lang leve de Marriage Course).
 4. Geniet van je kinderen, als je die hebt, zolang ze nog thuis wonen en je ze elke dag ziet. Gelukkig heb ik dit bewust gedaan, ook de laatste weken, voordat onze jongste dochter begin juni trouwde. Kinderen groeien zo hard, voor je het weet zijn ze het huis uit :)
 5. Denk niet te gauw dat je kinderen 'het wel redden' wanneer ze groter worden. Ook in de puberteit en als jongvolwassene hebben ze je hard nodig.
 6. Geniet van het samenzijn met je ouders - als je die nog hebt - en breng tijd met ze door.
 7. Bidden is veel meer dan een aantal standaard gebeden opzeggen. Écht bidden kost tijd en verdiept je relatie met de Here Jezus!
 8. Neem af en toe ook even tijd om 'niets' te doen, om na te denken, te reflecteren en gewoon even rustig te zitten of te wandelen.
 9. Sociale media (inclusief bloggen) is leuk, nuttig en in mijn geval vaak opbouwend, maar het kan ook een enorme onrust geven. Het is goed om hier kritisch naar te kijken en mee om te gaan.
 10. Nu ik mij meer aan het verdiepen ben in de karaktereigenschap 'nederigheid' in Gods Woord, ben ik mij hier veel meer van bewust geworden en probeer hierin, mét Gods hulp, elke dag te groeien. 
Het allerbelangrijkste in alles is dat ik afhankelijk ben van onze Hemelse Vader. Soms lijk ik het alleen te kunnen maar uiteindelijk red ik het zonder Hem niet.

Afgelopen weekend werd ik bemoedigd door dit prachtige Opwekkingslied:

- O mijn Heer, ik heb U nodig - 
4 opmerkingen:

 1. Ik wil vaak ook te veel tegelijkertijd doen, waardoor ik dingen afraffel. Zeker met het huishouden en andere dingen die mij rust geven, vind ik dit erg vervelend. Laatst heb ik wel allerlei handigheden aangeschaft om voornamelijk het huishouden eenvoudiger te maken. Ik heb een stoomreiniger aangeschaft en een centraal stofzuigsysteem (http://www.astrovac.nl/). Dit geeft mij meer rust voor andere dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk, opbouwend en bemoedigend om te lezen. Bedankt! Groeten, Ruth

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi bemoedigend stukje! Stuk voor stuk punten waar ik ook in wil groeien. Omdat ik ADD heb blijft het voor mij lastig om mijn aandacht op verschillende dingen tegelijk te richten. Vaak doe ik het één heel goed, maar blijft het ander liggen. Of ik doe heel veel dingen half. Ik wil daar graag meer evenwicht in.
  Hartelijke groet, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...