21 april 2014

Bijbelstudie (4) - Thematische studie

Hoewel ik zelf nog druk bezig ben met de 'Karaktereigenschapstudie' (methode 3), wil ik alvast iets delen over een nieuwe Bijbelstudiemethode. Wellicht is deze methode voor jou interessant?

Methode 4 uit het boek '12 manieren om je weg in de Bijbel te vinden' gaat over een 'Thematische studie'.
Bij een thematische Bijbelstudie bedenk je voordat je je Bijbel opendoet een aantal vragen bij het thema dat je gekozen hebt. Wanneer je een thema gekozen hebt, bv. 'gehoorzaamheid' of 'Gods wil kennen' of 'gebeden van Paulus' maak je voor jezelf een lijst met vragen. In deze vragen kun je de volgende woorden gebruiken: Wat? Waarom? Hoe? Waar? Wie? Wanneer?

Wanneer je ongeveer vijf vragen bedenkt is dit om te beginnen voldoende.
De thematische Bijbelstudie heeft wel wat weg van een onderwerpstudie maar het verschil is dat een thematische studie een stuk korter is dan een onderwerpstudie. Een onderwerp kan weer uit vele thema's bestaan. Zo zou bv. 'Het gebed' een onderwerp kunnen zijn, maar dat kan vervolgens weer onderverdeeld worden in 'Het gebed van Jezus', 'Gebedsbeloften' of 'Voorbede voor anderen'.

Het doel van een thematische studie is zo veel mogelijk te ontdekken over een thema dat je hebt gekozen, aan de hand van specifieke, voorbereide vragen die je stelt bij elke tekst die je gekozen hebt. Het is handig om een studiebijbel en een uitgebreide concordantie en/of thematische concordantie te gebruiken.

Hoe begin je?
 1. Kies een thema om te bestuderen (kies een thema waarin je geïnteresseerd bent).
 2. Maak een lijst van alle teksten in de Bijbel die met het thema te maken hebben. (Gebruik hierbij de bovengenoemde hulpmiddelen). Kies vervolgens uit deze lijst de teksten die het belangrijkst zijn voor jouw thema.
 3. Maak een lijst met vragen (Bedenk niet te veel vragen, soms is het beter om maar één vraag te stellen).
 4. Stel je vragen bij elke verwijstekst en noteer de antwoorden.
 5. Schrijf op wat je hebt gevonden of wat je is opgevallen in de verzen.
 6. Schrijf een persoonlijke toepassing, om datgene wat je geleerd hebt in  praktijk te brengen en het in je leven ook daadwerkelijk toe te passen.
Hieronder volgt een voorbeeld van een bepaald thema met bijbehorende vragen:
Een thema om te bestuderen zou kunnen zijn: De Heer loven in de Psalmen

Vragen die je jezelf zou kunnen stellen zouden kunnen zijn: 
 • Waarom zou ik de Heer loven?
 • Hoe kan ik de Heer loven?
 • Wanneer moet ik de Heer loven?
 • Wat zijn de gevolgen van het loven van de Heer? 
Op blz. 88 t/m 95 kun je HIER een voorbeeld zien van een thematische studie. Je vindt hier ook een leeg invulformulier voor jezelf.

1 opmerking:

 1. Eigenlijk vind ik alle methodes wel fijn :) Maar soms gebeurt het onverwacht dat ik een onderwerp of thema bestudeer, meestal doordat ik een tekst lees... bijv. over het bloed van Jezus. Dan denk, wat doet dat bloed allemaal? En dan ga ik zoeken... en zo ontstaan er vaak blog series en preken.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.