18 maart 2014

Met welke hartgesteldheid doe jij boodschappen?

Met een aantal vriendinnen bespreek ik het boek 'God volgen met heel je hart ' van Elizabeth George. Wie het boek nog niet kent, raad ik aan het eens te lezen. Het is erg leerzaam en praktisch.
Wat opviel in hoofdstuk 10 en 11 was 'je hartsgesteldheid' en de verandering in je denken. De schrijfster biedt een aantal handreikingen om hiermee aan de slag te gaan.

Toen ik hier afgelopen week zo over nadacht, moest ik denken aan mijn eigen manier van denken tijdens het boodschappen doen.
Vaak gaat dat bij mij met de volgende gedachten: 'Wat een enorme lijst weer zeg, dat wordt sjouwen', 'zit die krat met glas nu alweer vol? Ik neem hem maar weer mee', 'flessenautomaat defect, ook dat nog', 'het lijkt wel of die rijen bij de kassa elke week langer worden', 'o nee, nou is juist de keukenrol op terwijl ik dat nodig had' , 'waarom staat die parkeerplaats altijd zo vol?' 'waarom moet het juist nu regenen?' enz. enz. De 'negatieve' gedachten rijgen zich vaak aaneen.

De komende week wil ik er eens op letten en wil ik proberen met een positieve houding boodschappen te doen. Ik realiseer me te weinig dat het eigenlijk een voorrecht is om voor een groot gezin boodschappen te mogen doen. Hoeveel mensen hebben er geen kinderen en zouden graag boodschappen doen voor hun gezin? Ook mag ik me er wel eens wat meer van bewust zijn dat we rijk gezegend zijn met een portemonnee vol boodschappengeld. Het lijkt soms zo vanzelfsprekend.
En dan heb ik nog niet eens over de luxe in de winkels hier in Nederland. Wat zijn er veel winkels en wat hebben we een keuze! En als ik thuiskom met de boodschappen, staan er een koelkast, een vriezer en een voorraadkast klaar waar ik alles zo in kan zetten. Boodschappen doen is eigenlijk een groot voorrecht en geeft veel reden tot dankbaarheid.

Ik moet me eigenlijk diep schamen...


9 opmerkingen:

 1. Nou inderdaad, dat gaat mij net zo en we hebben zo'n luxe hier!
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoewel ik erg houd van boodschappen doen, snap ik de strekking van je stukje wel. Ik heb hetzelfde met afwassen. Daarom nu een gedichtje in mijn keuken opgehangen:

  Thank God for dirty dishes
  They have a tale to tell
  While others may go hungry
  We're eating very well
  With home, health and happiness,
  I shouldn't want to fuss;
  By the stack of evidence,
  God's been very good to us

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben altijd heel blij als ik boodschappen doe. Even kletsen met die. Leuke cassieres. Maar ik begrijp het wel. Ik worstel met mijn humeur met andere dingen en denk dan vast aan je blog terug! Dank je wel voor je eerlijkheid. Dat is mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik babbelde ooit met een mevrouw over al dat verplaatsen van die boodschappen (hoe vaak heb je ze niet in de handen gehad voor ze in je kast staan), en zij was het met me eens maar zei ook dat we dat we ze gelukkig toch mógen doen. Ik viel haar van harte bij en sindsdien zeg ik het ook op die manier tegen anderen. En dan zie je mensen weleens kijken van: ja, je hebt gelijk. Het wordt dan in een ander perspectief geplaatst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi Jolanda, je hebt gelijk! Het kost soms moeite om het zo te bekijken maar het is wel goed om het zo te zien.

   Verwijderen
 5. Ik ben dol op boodschappen doen en herken het niet zo wat je schrijft. Maar wel in andere dingen. Huishouden enzo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk inderdaad dat iedereen zo z'n dingen heeft in het huishouden.
   Grappig dat jij boodschappen doen juist weer leuk vindt ;)

   Verwijderen
 6. Ik vind dit een mooie gedachte. Dat kan bij mij ook best positiever namelijk!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...