31 maart 2014

Een wijze les uit Gods Woord (1)

In het Bijbelboek Mattheus staan veel wijze lessen over het opvoeden van kinderen. Heel bijzonder is wel de manier waarop de Here Jezus zelf omgaat met kinderen.
Toen de discipelen bij Jezus kwamen om te vragen wie het grootste in het Koninkrijk van de hemelen zou zijn, riep Jezus een kind bij Zich en zette het midden in de kring (Matt. 18: 3-6). "Als u niet verandert en net zo wordt als de kinderen", zegt Jezus, "zult u nooit in het Koninkrijk van de hemelen komen. Wie zo eenvoudig en onbevangen is als dit kind, is de grootste in het Koninkrijk van de hemelen. Wie zo'n kind met open armen ontvangt, uit liefde voor Mij, ontvangt Mij. Maar als iemand één van deze kleine kinderen die in Mij geloven, op het slechte pad brengt, zou het beter voor hem zijn dat hij met een zware steen om zijn nek in de zee werd gegooid."

Wat kunnen we, juist als opvoeders, veel leren van de manier waarop de Jezus met dit kind omging. De discipelen waren zó bezig met hun aardse verwachtingen over Jezus' Koninkrijk, dat zij geen oog meer hadden voor Gods doel met dit Koninkrijk. Ze zochten geen plaats om te dienen, maar een hoge positie, waar ze voordeel uit konden halen.
Ook vandaag de dag is het zo makkelijk om de dingen niet meer in het perspectief van de eeuwigheid te zien en te streven naar een vooraanstaande plaats (in de gemeente). Wat is het moeilijk te zijn als een kind: zwakke en afhankelijke mensen, zonder maatschappelijke status of invloed.
Vs. 6 uit dit gedeelte bepaalt ons er weer eens extra bij dat kinderen van nature goed van vertrouwen zijn. Zij schenken ook volwassenen makkelijk hun vertrouwen en daardoor zijn zij beter in staat God te vertrouwen.
God houdt ons als ouders en andere volwassenen, die invloed op kinderen hebben, er verantwoordelijk voor hoe wij en zij omgaan met dat kinderlijke vertrouwen. Jezus waarschuwt dat iedereen die kinderen van het geloof afhoudt gestraft zal worden.

Een les om eens over na te denken...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...