Veertigdagentijd met kinderen


Het duurt nog maar even en dan begint de veertigdagentijd weer. 

Wikipedia zegt dit over deze periode:

Vastentijd, veertigdagentijd of ‘Quadragesima’ is de periode die begint op Aswoensdag als voorbereiding op het Paasfeest. De veertigdagentijd is een periode van vasten en bezinning op de feitelijke christelijke levenspraktijk. Alhoewel er zesenveertig dagen verlopen tussen Aswoensdag en Pasen (einde van de vastentijd) wordt er traditioneel (binnen de RK kerk) niet gevast op de zes zondagen tijdens die periode waardoor je op veertig dagen uitkomt. In het oosters christendom wordt er achtenveertig dagen gevast tot Pasen. De laatste week vóór Pasen wordt er niet meer gerekend tot de "Veertigdagentijd", maar tot de Goede week.

Officieel begint de veertigdagentijd op Aswoensdag. (De zondagen worden dan niet meegerekend). Vaak wordt er in kerken begonnen op de eerste lijdenszondag. Hierna volgen dan nog vijf lijdenszondagen waarvan de laatste ook wel 'Palmpasen' wordt genoemd. De zondag na Palmpasen is het Pasen.

Het is erg mooi om tijdens deze zes weken voor Pasen met je gezin elke dag, elke zondag of een andere dag in de week bewust stil te staan bij deze lijdenstijd. 
In de groep op Facebook wordt elk jaar opnieuw de vraag gesteld wat de mogelijkheden zijn om hier als gezin heel bewust mee bezig te zijn. Word lid en wissel ideeën uit met elkaar!






Reacties

  1. Hoi, ik heb een mooie 40 dagen aftelkalender gemaakt voor kinderen en ik vertel ook waarom ons gezin meedoet aan de 40 dagen.
    http://geloofenkinderen.blogspot.nl/2014/03/40-dagen-tijd-voor-pasen.html

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel voor je aanvulling. Ik heb hem in het lijstje gezet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor het linken, Wendy. Mooie lijst heb je daar zo! Groetjes Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.