16 december 2013

Kerst vieren met kinderen

Kerst vieren met kinderen
Het duurt nog maar even en het is alweer kerstfeest! Bij het woord alleen al, krijgen sommige ouders spontaan een ‘stressgevoel’. De ‘to-do’ lijst in deze maand lijkt eindeloos. Misschien is het toch goed er op dit moment al even heel bewust bij stil te staan. Zodra je kinderen hebt, ga je je vaak afvragen wat er waardevol is aan het kerstfeest en wat je je kinderen wilt aanbieden en meegeven. Waar gaat het eigenlijk om met Kerst? De adventsperiode is een uitgelezen kans om met onze  kinderen te praten over geestelijke waarheden.

Verwijzen naar de geboorte van Christus
Wat willen we dat onze kinderen leren, onthouden en meenemen voor de rest van hun leven? Belangrijk is wel om Bijbelse waarheden ook te verbinden met het dagelijks leven en te kijken of het de kinderen ook helpt in hun relatie met de Here Jezus. Je kunt aan elk gezinslid vragen een activiteit op te schrijven die zij de komende kersttijd als gezin willen doen. Vooraf maak je duidelijk: "Wij willen dat de dagen rond Kerstmis een tijd is waarin wij van elkaar genieten. Wij willen enkele bijzondere dingen doen met elkaar, maar wij kunnen niet alles doen. Laten we als gezin een plan maken van de activiteiten die wij tijdens de kerstdagen zullen doen."

Overleg de ideeën die iedereen heeft ingebracht en kies die activiteiten uit die verwijzen naar de geboorte van Christus. Zorg ervoor dat van elk gezinslid een idee aan de orde komt en vertel dat jullie als gezin tijdens de kersttijd de ogen op de Here Jezus gericht willen houden en daarom de gekozen ideeën graag willen toepassen. Je kunt samen met je gezin een kerstboom in groen papier uitknippen en hierop de activiteiten schrijven waarvoor gekozen werd.

Gezegende kerstdagen toegewenst!

Tip: Vraag aan de kinderen een schoendoos te versieren. Plaats deze doos op tafel. Telkens wanneer jullie een kerstkaart ontvangen leg je deze in de doos. Je kunt vóór iedere maaltijd een kaart nemen en bidden voor het gezin dat jullie de kaart heeft toegestuurd.

(Dit artikel heb ik eerder geschreven voor het E-zine van 'News of Peace')



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...