9 oktober 2013

Hoe lees jij de Bijbel?

Op het weblog Creatov.nl  kwam ik een mooi stukje tegen over verschillende manier van Bijbellezen.

"Je hebt verschillende manieren van Bijbellezen. Iedere vorm heeft zijn eigen waarde. Het een is niet beter dan het ander. Kort gezegd heb je drie manieren om de Bijbel te gebruiken:

De Bijbel lezen als een boek
Allereerst het gewoon doorlezen van de Bijbel. Veel mensen die de Bijbel voor het eerst in handen krijgen lezen de Bijbel als boek door. Jammer genoeg verleren veel christenen het gewone lezen van de Bijbel. Want juist door het gewone lezen zie je mooie lijnen in de Bijbel terug. Je ziet de geschiedenis, de verhalen, de verbanden in de verhalen. Gebruik voor deze manier van Bijbellezen een vertaling die niet te moeilijk leest.

Mediterend Bijbellezen (Stille tijd)
Als tweede kun je mediteren over de Bijbel. Het klinkt misschien wat onbekend, maar met deze vorm neem je de tijd om een tekst te 'ervaren'. Mediteren is niet studeren en is niet een of andere intellectuele bezigheid. Het is meer bouwen aan je relatie met God die spreekt door zijn Woorden heen. Belangrijk bij mediteren is dat je de tijd neemt en dat je de rust en stilte opzoekt. De tekst moet zijn werk in je doen. De Bijbel heeft het ook over een 'binnenkamer', een privéplek om God te ontmoeten.

Bijbel bestuderen
Als derde kun je de Bijbel bestuderen. Daarbij lees je, analyseer je, zoek je bewust naar de diepere betekenis en de rijke uitleg. Allerlei details en verbanden kunnen je dan helpen om de Bijbel te begrijpen en toe te passen. Met deze vorm van Bijbellezen kun je ver gaan. Leer om de Bijbel te bestuderen en gun je jezelf de tijd hiervoor, dan zul je merken dat je schatten opgraaft die onder het oppervlak verborgen zijn en aan de vluchtige lezer voorbij zullen gaan. Sommige schatten zitten zelf heel diep onder het oppervlak.
Net als bij de andere manieren van Bijbellezen is het ook hier niet zozeer van belang wat jij vindt, maar of de Bijbel toegang krijgt tot je hart en je denken. Stap niet in de valkuil om in plaats van de Bijbel te bestuderen de Bijbel te bediscussiëren!"


Het onderwerp Bijbelstudie blijft mij bezighouden. Het boek '12 manieren om je weg in de Bijbel te vinden' staat boordevol tips en aanwijzingen om de Bijbel om een doeltreffende, zinvolle manier te bestuderen.
Voor mijzelf ben ik een schema aan het maken om deze 12 methodes te gaan gebruiken. Het is dan mijn voornemen om vanaf 2014 elke maand één methode te gebruiken en aan de hand van de betreffende methode de Bijbel te bestuderen. Ik zal er ongetwijfeld tegen die tijd over bloggen.

Over Bijbelstudie las ik enkele belangrijke waarheden die ik graag wil onthouden tijdens het bestuderen van de Bijbel:
  • Het ultieme doel van Bijbelstudie is, zoals hierboven ook staat, het toepassen en niet het interpreteren. (Bijbelstudie is geen doel op zich, het is een middel).
  • Het bestuderen van het Woord van God moet leiden tot het toepassen ervan in ons leven, met als resultaat dat de Schrift ons verandert zodat wij ons voegen naar de wil van God.
  • Je kunt een wandelende Bijbelencyclopedie zijn, met een hoofd vol Bijbelkennis, maar het is van geen enkele waarde als je die kennis niet toepast in je dagelijkse leven.
  • Het bestuderen van het Woord van God kan gevaarlijk zijn als je het vooral bestudeert zonder het in praktijk te brengen. (Kennis maakt verwaand). Als je het Woord van God op de juiste manier toepast in je leven, sluit je het gevaar verwaand te worden uit.
  • Het toepassen van de Bijbel lijkt eenvoudig maar is eigenlijk het moeilijkste onderdeel van Bijbelstudie. Het vereist veel denkwerk, de duivel probeert het uit alle macht te voorkomen en als mens hebben we een natuurlijke weerstand tegen veranderen.
Op welke manieren lees jij de Bijbel op dit moment? Heb je ook wel eens het verlangen de Bijbel op een andere manier te lezen of te bestuderen? 

1 opmerking:

  1. Hhmm, ik lees de Bijbel al pratend met God en gebruik altijd (kleur)potloden om mijn opmerkingen en vragen er bij te zetten. Ik lees hem dus interactief mag je wel zeggen :) Meestal schrijf ik ook een stukje in mijn journal over wat ik lees/leer.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...